Pátek 17. května 2024, svátek má Aneta
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Policista měl na Majálesu silně udeřit mladíka obuškem do hlavy. Jeho jednání prověřujeme, uvedla policie

Hudební festival Majáles v Praze překonal veškerá očekávání. To, co se na nynějším ročníku stalo, u nás v dnešní době nemá obdoby. Naštvaní návštěvníci se bouřili kvůli vratným kelímkům, na místo musela dorazit policie. Na novém záběru je vidět, jak policista na koni silně udeřil obuškem mladíka do hlavy. Lidé na sítích se bouří, policie reaguje.
  12:20

Víkendový hudební festival Majáles byl pořádně divoký. Na pódiu vystoupilo mnoho populárních hudebníků, kteří přítomným fanouškům předvedli nezapomenutelnou show. To, na co nejen návštěvníci, ale i organizátoři nezapomenou, byl chaos, který se odehrál na úplném závěru pražského festivalu. Údajně došla hotovost zaměstnancům, a tak už neměli peníze na vrácení vratných kelímků. To způsobilo obrovský zmatek a rozhořčení mezi přítomnými návštěvníky, kteří se rozhodli protestovat proti organizátorům. Nakonec musela na místo dorazit policie. Na sociálních sítích se nyní diskutuje o jednání jednoho policisty.

Záběry z úplného závěru festivalu, které kolují na sociálních sítích, šokovaly nespočet lidí. Na většině z nich jsou rozzuření fanoušci, jak po ochrance hází plastové kelímky. Kritika se v té době soustředila spíše na fanoušky, že vytvářejí zbytečný chaos kvůli pár korunám za kelímek. Mnoho lidí na sociálních sítích také ocenilo postup a práci policie. Nyní se však objevilo nové video. Na něm je zachycen policista na koni, který se pomalu přibližuje ke skupině mladíků. Zřejmě bez varování pak silně udeří obuškem jednoho z nich do hlavy. Mladík, který policistu natáčel, se okamžitě chytá za hlavu a padá k zemi.

Video se převážně na platformě X začalo šířit velikou rychlostí a vyvolávat silné emoce. Lidé se bouří, že takové jednání je nepřípustné, za hranou a že si mladík takový zákrok ze strany strážníka rozhodně nezasloužil. „Mlátit týpka s telefonem v ruce do spánku obuškem to je diagnóza. Nečekám policie, že by tento váš d*bil dostal jakýkoliv postih. Jste úplně stejná banda, která mlátila lidi v devětaosmdesátém, jen máte jiné uniformy. Hlavně, že projdete psychotesty, vy narušenci,“ napsal do příspěvku uživatel, který video na platformu zveřejnil.

Jen pár hodin po zveřejnění tohoto videa, na ten stejný příspěvek zareagoval oficiální účet policie České republiky. „Rozumíme rozhořčení z videa, které koluje po sociálních sítích. Jednání policisty již prověřuje odbor vnitřní kontroly, jenž se mimo jiné zabývá okolnostmi, které na videu nejsou zachyceny, kdy lidé tahali za uzdu koně. Vyhodnocujeme i přiměřenost použití donucovacího prostředku,“ uvedli v příspěvku.

Reakce na toto vyjádření je poněkud smíšená. Někteří lidé se policisty zastávají, jiní ho zase kritizují. „Pardon, ale žádná okolnost neopravňuje někoho udeřit do hlavy obuškem jen proto, že mu mává telefonem před koněm, ani kdyby slovně útočil. Tohle je zkrátka selhání policisty, kterému ujely nervy,“ reaguje na příspěvek policie jedna slečna. Jiní zase mluví o tom, že se policista zachoval správně a dokonce i přiměřeně. „Měli dostat daleko víc! Na policii se nesahá. Alespoň si to zapamatují. Díky za vaši práci,“ píše další z lidí na X.

Redakce Antiyoutuber.cz zatím na sítích dohledala pouze jeden již zmíněný pár sekundový záběr z tohoto incidentu. Jen těžko se tak dá usuzovat, co tomuto jednání ze strany policisty předcházelo. Pokud podle lidí na sítích došlo k nějakému zatahání za uzdu koně, či útoku ze strany mladíka na policistu, jednání strážníka bylo podle nich adekvátní. „Jestli tahal koně za uzdu, tak dostal ještě málo,“ píše jedna slečna do komentářů pod vyjádření policie.