Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Makyna016 alias Markéta Poláková | foto: https://www.instagram.com/makyna016/?hl=csAntiyoutuber.cz

Spálila jsem se jen v jednom příteli. Nevylučuji, že se na YouTube vrátím, říká Makyna016

Markéta Poláková alias Makyna016 patří mezi průkopnice české youtuberské scény. S točením videí začala ve dvanácti letech a její sláva v průběhu let rostla. Byla součástí Utuberingu a nabíhali jí sledující i spolupráce. Nyní pracuje v rodinné firmě, na YouTube už netočí a občas se věnuje Instagramu.
  5:00

Makyna016 je na české influencerské scéně poměrně známé jméno. Na YouTube začala natáčet, když jí bylo dvanáct, tedy před téměř deseti lety. Vyšplhala se až k téměř dvou stovkám tisíců sledujících. Patřila mezi největší hvězdy YouTube scény a zúčastnila se i festivalu Utubering a byla idolem mladých dívek. Nyní už nenatáčí. Věnuje se Instagramu a pracuje v rodinné firmě.

První video Markéty Polákové vyšlo v červnu roku 2013. Natáčela svoji ranní rutinu. Momentálně má 350 tisíc zhlédnutí. Obsah na YouTube zaměřovala na kosmetiku, hauly, vlogy a denní rutinu. Za poslední rok však nenatočila žádné video, ale konec youtuberské kariéry nikdy oficiálně neoznámila. Přesunula se na Instagram a TikTok.

Na Instagramu ji sleduje téměř 200 tisíc lidí. Přidává fotky ze svých zahraničních cest a z nákupů. Občas přidá i její známé hauly a má placené spolupráce. Ve stories sdílí své oblíbené filmy a recepty. Na TikToku se také pokusila prorazit, ale moc úspěchu nesklidila. Nemá ani tisíc sledujících.

Minulý rok dokončila studium na Vysoké škole finanční a správní a momentálně je jejím hlavním zdrojem obživy jiná práce než sociální sítě. Vyzpovídali jsme ji, co dělá dnes a jaké má plány do budoucna. Prozradila, zda se plánuje k YouTube vrátit, či nikoliv.

YouTube se věnujete již od roku 2013. Teď jste rok nevydala žádné video. Plánujete ještě někdy nějaké natočit?
Nechávám tomu volný průběh. Určitě jsem neřekla, že končím, ale také vím, že teď aktivní nebudu. Nevydala jsem žádně video o konci YouTube kariéry, ale teď to necítím tak, že bych chtěla být aktivní. Už jsem to dělala dlouho, sama jsem dospěla tím, jak jsem byla aktivní. Mám pocit, že hodně lidí, kteří začínali v podobnou dobu jako já, YouTube opouští. Cítila jsem, že jsem vyčerpala vše, co jsem chtěla lidem předat a nechci to dělat na sílu.

S natáčením jste začala v nějakých dvanácti letech, co na to rodiče a spolužáci?
Začátky byly krušnější, v tu dobu to moc lidí nedělalo. Myslím si, že když někdo teď začíná, tak je to víc v pohodě. Bylo to těžké v rámci lidí ze školy, kteří to nechápali. Mě to bavilo a chtěla jsem vydržet. Už ve třinácti jsem si párkrát říkala, že toho nechám. Rodiče mě vždy podporovali.

Sdílela jste někdy i hodně osobní věci – rozchody, vztahy s kamarády, rozvod rodičů. Neměl s tím někdo z okolí problém?
Neměl, já vše řekla, až když už to bylo uzavřené. Nepřišlo mi to špatné a neříkala jsem žádné detaily.

Hodně bývalých youtuberů po čase přiznalo, že se setkali s šikanou. Posmívali se vám spolužáci?
Se šikanou jako takovou jsem se nesetkala. Na úplném začátku to bylo nepříjemné, když spolužáci pouštěli má videa ve třídě. Netrvalo to ale dlouho. Měla jsem horší zkušenost jen s ředitelkou ze školy, která s mou tvorbou moc nesouhlasila. Na Utuberingu jsem tlak pociťovala, ale to jsou dva týdny v roce. Bylo to pro mě spíš uvědomění, kolik lidí nás sleduje.

Ovlivnilo vám influencerství vztahy? Třeba i s kamarády? Neměla jste někdy strach, že vás bude někdo využívat s tím, aby se proslavil?
Myslím si, že s tím se setká opravdu každý, ale já si na to vždy dávala pozor. Měla jsem kamarádky, kterým se víc líbilo, že jsem je brala na akce a dávala jim věci, než se se mnou bavit, ale taková přátelství jsem ukončila. To bylo spíše na střední. Úplně jsem se spálila v mém partnerském vztahu, kdy můj bývalý přítel měl při rozchodu díky mně více jak dvacet tisíc sledujících. Od té doby jsem žádného přítele nesdílela.

Mnoho youtuberů, kteří začali točit ve své pubertě, to poznamenalo. Cítila jste na sobě v začátcích kariéry někdy velký tlak?
Necítila. Občas to bylo těžké právě s těmi spolužáky, ale přímo tlak jsem nikdy necítila.

Jak vnímáte změny na české youtuberské scéně od toho roku 2013. Co je jinak?
Myslím si, že to je přirozený vývoj. Nemůže tam někdo zůstat na vždy. Teď jsou tam noví lidé, kteří jsou třeba ve věku jako my dříve a přijde mi to fajn.

Má v dnešní době ještě smysl začínat točit na YouTube?
Myslím si, že ano. Navíc to lidé teď mají jednoduší a společnost na ně nepohlíží tak jako dříve na nás. Teď už je to něco běžného.

Od roku 2013 se celkově změnil svět influencerů. Vzniklo mnoho tvůrců a sítím vládne TikTok a Instagram. Proč si myslíte, že jsou tyto sítě pro tvůrce dnes populárnější než YouTube?
Já, i většina bývalé YouTube scény, jsme se přesunuli na jednu z těchto sítí. Přijde mi, že jsou prostě jednodušší a méně časově náročné.

Teď máte i jinou práci než influencerství. Co vás naplňuje víc?
Sítě dělám už jen spíše pro zábavu, kdybych chtěla, tak se jim samozřejmě věnuji víc, ale momentálně pracuji v naší rodinné firmě, což jsem vždy plánovala a baví mě to. Mám spoustu věcí i skrz influencerství a nechtěla jsem jít někam, kam bych chodila od devíti do pěti. Takže jsem ráda, že dělám, co dělám.

Čemu se věnujete ve volném čase, kromě sociálních sítích?
Ráda cestuji a baví mě i moje práce. Nedávno jsem dokončila vysokou školu.

Kam chcete směřovat do budoucna, jsou to sítě, nebo úplné jiný obor?
Uvidíme, nechávám tomu volný průběh.

Změnila byste na své cestě něco?
Asi ne. Vše se děje z nějakého důvodu. Určitě jsou nějaké věci, kterých bych se vyvarovala, ale není to nic hrozného

Myslíte, že by vaše studium či práce byly třeba v odlišných oborech, kdybyste nebyla youtuberka?
Nemyslím si, asi bych stejně směřovala do naší rodinné firmy.

Stýkáte se s někým z YouTube scény?
Moje nejlepší kamarádka je Fallenka, když někoho potkám, bavím se s ním. S nikým nemám spory.

Bývalý přítel Makyny016 a jeho působení na sítích:
Bývalý přítel Markéty Polákové, Ondřej Petr, který získal dosah na sociálních sítích díky vztahu s mladou youtuberkou, se nyní sám považuje za influencera. Na Instagramu ho sleduje téměř dvanáct tisíc lidí. Na Twitteru nemá ani tři tisíce followerů, přesto má v popisku napsáno, že se považuje za influencera a odborníka na influencery. Pracuje pro marketingovou agenturu Bistro Social a spravuje TikTok podcastu Insider.