Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

Marek Kaleta alias Marcus Revolta chce uniknout z Matrixu | foto: instagram.com/marcusxdouble

Falešný Marcus Revolta se snaží okrást fanoušky. Mohli by přijít o tisíce korun

Fanoušky Marcuse Revolty se snaží okrást jeho falešný profil. Slibuje odměnu tisíc euro vybraným třiceti registrovaným na jeho novém webu. Stačí prý zadat číslo platební karty jako potvrzení jejich jména a příjmení. Kaleta sám na podvodné chování na svém Instagramu upozorňoval.
  19:00

Marek Kaleta alias Marcus Revolta nebo, jak si říká nyní, Marcus X Double, se sice proslavil jako rapper, teď je z něj ale především motivační řečník a finanční šíbr. Na sociálních sítích radí svým sledujícím, jak si mají vydělat co nejvíce peněz. Teď jeho osobnosti a slávy však někdo využil a rozhodl se za něj vydávat na sociálních sítích.

Kaleta je jednou z nejkontroverznějších postav českého internetu a na sociálních sítích se pohybuje už více než deset let. Není tak divu, že jeho jméno přitahuje pozornost. V pondělí 23. ledna se na facebookovém profilu se jménem Marcus Motivace objevil podivný příspěvek, který oznamoval, že jeho třicet fanoušků okamžitě získá tisíc euro, tedy necelých pětadvacet tisíc korun.

Stačí splnit tři jednoduchá pravidla, jedním z nich je registrace na novém webu. Prý stačí zadat e-mail, heslo, ověřit své jméno a potvrzení poslat na facebookový profil. Pak už můžete čekat na vaši odměnu. Na konci webové stránky se však píše, že registraci lze potvrdit jenom platebními kartami Visa nebo Mastercard. Aby se předešlo podvádění, musí každý výherce projít ověřovací fází, aby údaje o kartě sloužily k tomu, abychom se ujistili, že jste osobou, kterou jsme vybrali a jsou skutečně platní, a potvrdili, že jste oficiálním a legitimním vítězem této události,“ doslova uvádí web.

Falešný profil a smyšlená spolupráce

Celý příspěvek je psaný poměrně krkolomnou češtinou a ani webová stránka s odměnou nevypadá příliš profesionálně. Především z toho, že je k registraci nutná platební karta, je jasné, že se jedná o podvod. Zároveň pokud na registraci kliknete, je možné, že vás internetový prohlížeč upozorní, že se webová stránka může pokusit ukrást vaše osobní nebo finanční data.

V komentářích se objevují komentáře od několika uživatelů, kteří potvrzují, že jim jejich odměna přišla na bankovní účet. Jejich profily jsou však vytvořené před nedávnem a zdá se, že jsou falešné. Marcus Motivace zároveň upozorňuje, že aktuálně je výplata pozastavena, protože se mu ozvalo až příliš mnoho fanoušků. Prý na tom jeho tým pracuje a všichni se brzy dočkají své odměny. Celý systém s vyplněním platební karty je však známý podvod. Na účet lidem nic nepřijde, naopak z jejich účtů peníze odejdou.

Profil Marcus Motivace na Facebooku existuje už více než dva a půl roku a přidává mnoho příspěvků s Kaletou. Profil je však evidentně falešný a jen se za něj vydává. To potvrdil redakci antiyoutuber.cz i správce Kaletova oficiálního instagramového účtu. „Je to falešný profil, několikrát jsme ho nahlásili. Na Instagramu jsme i vyzvali fanoušky, aby to nahlásili,“ uvádí.

Falešný profil přidal k příspěvku fotku, která evokuje spolupráci internetového obchodu CZC.cz a práv Kalety. Jenže ani to není pravda. „S Markem Kaletou žádné partnerství ani jiný typ spolupráce nemáme, jedná se o podvrh. Profil jsme nahlásili a pokud by obdobné aktivity ve spojení s naší značkou pokračovaly, zvážíme právní kroky,“ řekla Michaela Balarinová, tisková mluvčí společnosti. Na podvodný příspěvek je podle jejích slov upozornili jejich zákazníci, kterým byla aktivita podezřelá.

Profil, který se za Kaletu vydává, se evidentně snaží jeho fanoušky okrást. Ač jsou stránka i příspěvek na první pohled evidentně falešné, je nutné upozornit, že pro potvrzení jména by nikdy nemělo být jedním z požadavků číslo platební karty.

Témata: Marcus Revolta