Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

Marek „Datel“ Valášek splnil váhový limit s přehledem. | foto: Clash of the Stars

Zatajil peníze z Clash of the Stars? Soud dál řeší Datlovu insolvenci

Soud začal řešit, kolik peněz získal Marek Valášek za zápasy v Clash of the Stars. Spekuluje se, že to mohlo být přes půl milionu korun. Problém je, že je influencer, známý jako Datel, v insolvenci a prochází procesem oddlužení. Peníze za souboje však nepřiznal. To by mu mohlo zadělat na další problémy.
  7:42

Že má influencer Marek Valášek alias Datel dluhy, se ví už dlouho. Dluží přes dva miliony korun a došlo to tak daleko, že skončil v insolvenci. Z života, jakým se prezentuje na sociálních sítích, by se ale mohlo zdát, že už je z finančních problémů venku. S přítelkyní Bárou jezdí Datel na dovolené, má drahé auto. Jenže podle insolvenčního rejstříku tomu tak není. Datel peníze stále dluží. Teď bude muset ještě dokazovat, zda náhodou nevydělává víc, než uvádí.

Mezi dokumenty, které jsou v insolvenčním řízení vedené, se objevila i zpráva, která před časem kolovala internetem. Na Krajský soud v Praze se obrátil Eliáš Sadek, který upozorňuje na Datlův zápas v Clash of the Stars a hlavně na peníze, které měl datel za zápas získat. Za každý ze soubojů měl dostat tři sta tisíc korun. A vzhledem k tomu, že zápasy měl dva, jeho celkový výdělek by měl být 600 tisíc korun. 

Jenže záznam o žádném takovém příjmu soud ani Datlův insolvenční správce nedostali. Oficiálně influencer tvrdí, že jeho příjmy jsou jednoduché a nízké - 13 789 korun za práci ve společnosti Brick Con Tomáše Hájíčka. To je shodou okolností stejný člověk, který má kromě této firmy i další společnost - Alium Life. Ta zajišťuje merch některým influencerům, mimo jiné stojí za e-shopem Shopaholic Adel. Přesně tím, kde mimo jiné prodávala hrnečky s logem Starbucks, i když na to neměla právo.

V čestném prohlášení pak Datel dokonce prohlašuje, že všechny údaje jsou pravdivé a on sám nic nevlastní.

Čestné prohlášení Marka Valáška, že nic nevlastní.

Peníze z bitky řeší soud

Jeho teoretické výdělky z Clash of the Stars teď začala řešit soudkyně Naděžda Křivánková, pod kterou Datlův případ patří. Nejprve vyzvala samotného influencera, aby se k podnětu, který na soud přišel, vyjádřil. Od devatenáctého července mu běžela lhůta čtrnácti dní, do kterých se měl ozvat. Vzhledem k tomu, že jeho odpověď mezi přiloženými dokumenty chybí, tak tak nejspíš neudělal. Soudkyně se následně obrátila koncem měsíce i na majitele Clash of the Stars s tím, aby sdělil, kolik peněz Datel za oba zápasy dostal a na jaký účet byly vyplaceny. 

Redakce kontaktovala nejprve Datla, aby objasnil, zda výzvu soudkyně řeší a zda peníze za zápas získal. Vzhledem k tomu, že dluhy do médií influencer dlouhodobě nekomentuje, se neozval. Se stejným dotazem, tedy zda už kontakt od soudu přišel a jak to s penězi je, dostal i jeden z majitelů Clas of the Stars Tomáš Le Linh. Ten ho okomentoval slovy „Věc insolvence Marka Valáška jsem zaregistroval. Byl jsem kontaktován insolvenčním správceem. Veškeré podmínky účasti pana Valáška na našich galavečerech řešíme se společností Alim Life s.r.o., která ho zastupuje.“

Jak to s penězi Datla za Clash of the Stars je, je tak otázka. Možností, jak dostal zaplaceno, je víc. Nejvíc se nabízí možnost, že Datel podepsal smlouvu s tím, že boxovat bude zdarma a peníze za něj mohla jako jeho zástupkyně dostat jeho přítelkyně Bára. 

V případě, že by peníze ale dostal on sám, mohlo by jít o důvod, proč by Datlovi mohli zrušit proces oddlužení a jeho případ by se tak vrátil k exekutorům. Což je něco, co by sám Datel chtít neměl.

Zároveň by měl být na pozoru vzhledem k tomu, jaké recenze má soudkyně Křivánková u svého jména napsané. Vyplývá z nich třeba to, že je poměrně drsná a s dlužníky nemá slitování. „Ta mě okrade i o hrobku,“ napsal jeden z dlužníků, který s ní měl co do činění.

Původ dluhů

Jak se vlastně známý influencer, který začínal čistě na YouTube, zadlužil? Z dostupných dokumentů jde vyčíst, že největší dluh má vůči finančnímu úřadu, tomu dluží přes 800 tisíc korun. Bylo za tím zkrátka to, že od února 2018 neplatil DPH. Další dluh má Datel vůči zdravotní pojišťovně, do problémů se dostal ale i kvůli půjčkám. A to jak v bance, tak od nebankovních společností. Peníze dluží i na sociálce. 

Sám Datel tvrdil, že za dluhy je to, že je příliš důvěřivý. To, kde a kolik dluží, spíš napovídá, že byl spíš nezodpovědný.

Jak to s jeho případem bude dál, je zatím nejasné. Jeho příjmy a životní styl však naznačují, že pokud by se k problémům postavil čelem, splatit veškeré pohledávky by pro něj nemělo být tak těžké.