Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

Marek se dostal do dluhové pasti. | foto: Instagram Marka Valáška

Mike Je Pán zpět na scéně. Poslal podnět ohledně Datlovy insolvence

Dluhy Marka Valáška alias Datla řeší český internet již delší dobu. Do médií ani na sítích o nich Datel nemluví, insolvenční řízení a proces oddlužení ale běží dál. Řeší se hlavně, zda Datel dostal peníze za dva zápasy v Clash of the Stars. Do celé věci se nyní navíc přidal Mike Je Pán.
  20:00

O tom, že má Marek Valášek alias Datel finanční potíže a je v insolvenci se mluví už dlouho. Jeho případ se ale vyvíjí takřka neustále. Datel na jakékoliv dotazy novinářů nereaguje, podle insolvenčního řízení má však problém reagovat i na soudkyni, která se jeho případem zabývá.

Na přelomu prázdnin dostal influencer, který byl mimo jiné v reality show Like House a zápasil na galavečerech Clash of the Stars, čtrnáctidenní lhůtu na to, aby se vyjádřil, zda za zápasy ve zmíněné organizaci dostal peníze, kolik a na jaký účet. Jenže za dva týdny neodpověděl, ozval se až po termínu. „Omlouvám se za moji pozdní odpověď,“ začíná ve svém sdělení Marek Valášek. Soud zároveň prosí o to, aby mu byla částka na vyjádření prodloužená o dalších 14 dní. Proč? Ve společnosti, se kterou zápasy řeší, měli mít údajně dovolenou.

Zajímavější ale je, co na dotaz soudkyně odpověděl Tomáš Linh Le, jednatel Clash of the Stars. Tedy organizace, od které měl podle několika zdrojů Datel za dva zápasy dostat 600 tisíc korun. „Veškeré podmínky účasti pana Marka Valáška na našich galavečerech Clash of the Stars řešíme pouze se společností Alium Life s.r.o., která ho zastupuje,“ píše jednatel a organizátor influencerských soubojů.

Co je ona zastupující společnost zač? Jde o firmu, která zajišťuje merch některým influencerům, stála třeba za e-shopem Shopaholic Adel. Jejím majitelem je Tomáš Hájíček který vlastní i společnost Brick Con. I ta s Datlem souvisí. Právě v ní je Datel údajně zaměstnaný a pobírá plat 13 789 korun měsíčně.

Minulý týden proto soudkyně Naděžda Křivánková poslala dotaz i Alium Life. Stejně jako nejprve Clash of the Stars, i tady ji zajímá, zda Valášek za zápasy 22. ledna a 25. června letošního roku dostal peníze, kolik a na jaký účet mu byly vyplaceny. Právě s vyjádřením Hájíčka a jeho firmy by se celá kauza mohla výrazně posunout.

Mike Je Pán zpět na scéně

Jenže to není vše nové, co se kolem insolvence a procesu oddlužení děje. V řízení se objevila zpráva od Spolku pro odhalování a medializaci korupce - UPLACENI.CZ. Kdo za ní stojí? Možná trochu překvapivé, leč ve světě influencerů známé jméno Mike Oganesjan, dříve se prezentující na sítích jako Mike Je Pán. Proč se kdysi velmi kontroverzní postava českého YouTube do případu Datla zapojila?

Podle všeho mu rozhodně nechce pomoci. „Náš spolek intenzivně sleduje shora nadepsanou insolvenční věc, kdy v minulosti jsme insolvenčnímu soudu poskytli dostatek relevantních podkladů ze kterých je evidentní, že dlužník neuvedl opakovaně insolvenčnímu soudu pravdivé a ucelené informace,“ píše spolek v dopisu soudu. Poukazuje například na zmíněné peníze z Clash of the Stars, ale i na Datlovo auto a další.

Zároveň ale upozorňuje na Datlovy příjmy jak z minulého roku, tak například z roku 2020. Zmiňuje třeba prodej jeho YouTube kanálu, za který měl Datel inkasovat sto tisíc korun. Vyčísluje i jeho příjmy z YouTube, kdy výdělek za rok 2019 měl přesahovat sedm set tisíc korun, následující rok pak víc než šest stovek tisíc.

Jak ale v odpovědi píše soudkyně Křivánková, pro aktuální proces oddlužení jsou relevantní pouze informace z roku 2022. „Navíc nelze přehlédnout, že i v současné době výše zákonného plnění nezajištěným věřitelům činí 30% pro přiznání osvobození od neuhrazených pohledávek a nejpozději tím bude řešena i otázka velmi nízkých příjmů dlužníka s ohledem na jeho věk a schopnosti a je tedy především věcí dlužníka, zda si tuto skutečnost uvědomí,“ dodává soudkyně.