Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej

Datel před měsícem u soudu řešil, zda bude nadále v insolvenci. | foto:  Zpravodajové Expres.cz, Expres.cz

Další Datlova dovolená a nové tetování. Zase od přítelkyně, ptají se sledující

Že má Marek Valášek, známý jako Datel, finanční problémy, se ví dlouho. Před měsícem vyvázl zrušení oddlužení, které by pro něj mohlo znamenat pád do exekuce. Dostal však několik podmínek, například, že insolvenčnímu správci musí hlásit i věci, které dostává darem. Údajně tak totiž fungují jeho dovolené, které mu má darovat přítelkyně Bára. Teď byl opět na dovolené a sledující zkoumají, kdo to celé financoval. V insolvenčním rejstříku se navíc objevil rozbor Datlova chování na sítích.
  11:23

Je to téměř přesně na den jeden měsíc od toho, co Marek Valášek alias Datel stanul před soudem, který rozhodoval o tom, zda známý influencer zůstane v insolvenci nebo ne. Nakonec se tak sice stalo, ale za určitých podmínek. Datel musí například zpětně insolvenčnímu správci nahlásit i věci, které dostal darem, a splatit je. A zdá se, že teď bude mít zase co nahlašovat.

Na svém Instagramu se totiž influencer chlubí tím, že má nové tetování, zároveň s partnerkou Bárou Stříteskou oslavil osm set společných dní na výletě v Maďarsku. Kromě Budapešti byla dvojice i u Balatonu a Datlovi sledující se hned začali ptát a smát se, zda to celé opět údajně platila jeho přítelkyně.

„Marku, dostal si to jako dárek od přítelkyně?“ ptá se jeden komentující. „Ty se máš. Přítelkyně tě pozvala na tetování, dovolenou a trošku nasypanej vitamínek ze zahrádky,“ směje se další.

Nové tetování je na světě Jak už jsem v minulosti říkal, chci mít levý rukáv a konečně jsme na tom začali pracovat. Odstartovali jsme to opravou starého tetování na ruce a pokračovali prvním novým kouskem na předloktí. Chci aby každé mé tetování pro mě mělo aspoň trochu nějaký význam ale určitě to není nutnost, respektuji i to když má někdo tetování čistě pro vzhled, sám možná nějaké podobné v budoucnu mít budu. V každém případě až doděláme celý rukáv tak vám ke každému tetování řeknu něco víc, zatím mi dejte vědět jak se vám líbí tohle.✌ #tattoo

8. července 2023 v 19:18, příspěvek archivován: 13. července 2023 v 11:12

Nové tetování má Datel na ruce, od dlaně po loket a údajně chce brzy ruku potetovat celou. Zda za peníze či jako spolupráci, to neřekl. Tak jako tak by však buď vydělané peníze nebo dar v podobě tetování měl insolvenčnímu správci nahlásit.

V Datlův neprospěch totiž hraje i to, kolik lidí jeho dluhové eskapády sleduje. O tom kromě komentářů pod příspěvky na sociálních sítích svědčí i to, že v insolvenčním rejstříku často přibývají příspěvky od veřejnosti, které upozorňují na Datlovo chování. Soudkyně Naděžda Křivánková navíc při posledním soudním jednání s Datlem řekla, že podnětů chodí daleko více, mnohé však nemají potřebné náležitosti k tomu, aby mohly být uveřejněné v rejstříku. Soud však všechny sleduje a pracuje s nimi.

Podněty soudu

Koncem minulého měsíce se tam například objevil poměrně rozsáhlý dokument od pedagoga z Právnické fakulty Univerzity Karlovy Marka Dvořáka. Rozebírá jak Datlovu propagaci hazardu, tak jeho vystupování na sociálních sítích. „Jeho vystupování na sociálních sítích, zejména prezentace luxusního života, je výsměchem věřitelům, kteří se nemohou legální cestou domoci svých pohledávek,“ píše Dvořák. Následně rozebírá Datlovy příjmy z Clash of the Stars, kde Datel tvrdí, že za tři zápasy dostal pouhých devadesát tisíc korun. „Je otázkou, na koho jsou skutečné příjmy dlužníka fakturovány – dlužník opakovaně uvádí, že je jeho luxusní život sponzorován jeho přítelkyní. Lze se tedy na základě tvrzení dlužníka domnívat, že mohou být jeho skutečné příjmy fakturovány v její prospěch,“ spekuluje Dvořák.

Stejně jako řada Datlových sledujících pak i on uvádí, že pokud by Datel uváděl poctivě své skutečné příjmy, byly by přihlášené pohledávky už splacené. „Za současného stavu věcí však dlužník bez spravedlivého základu uhradí patrně pouze 20 % přihlášených pohledávek, zatímco bude nosit Louis Vuitton sluneční brýle a jezdit na dovolené do Zanzibaru,“ píše právník.

Dodává, že na místě je oddlužení zrušit. „Vystupování dlužníka na jednání o zrušení o jeho oddlužení bylo zcela odlišné od jeho vystupování na sociálních sítích a lze se domnívat, že toto bylo pouze hereckým výkonem za účelem zachování insolvenčního řízení, jak ostatně dlužník činí pokaždé, když se má veřejně vyjadřovat ke svému oddlužení,“ dodává Dvořák.

Co bude s Datlovým oddlužením dál není zatím jasné, soud však jeho chování na sociálních sítích jistě bedlivě sleduje.