Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

Datel má syna, jeho narození a fotky plní sítě.Sdílení fotek dětí na sítě je přitom nebezpečné

Partnerka Datla, Barbora Stříteská, porodila syna Kyliána. Oba se novým přírůstkem do rodiny momentálně chlubí na sítích. Lidé novorozeněti přejí mnoho zdraví a štěstí do života. Podle odborníka z E-bezpečí, Reného Szotkowského, je sdílení fotek dětí na sítě velice rizikové. V budoucnu mohou být šikanovány, hrozí i zneužití ze strany sexuálních útočníků.
  16:17

Dlouhé čekání je u konce. Barbora Stříteská má s partnerem Markem „Datlem“ Valáškem syna Kyliána. V sobotu se na svém Instagramu pochlubili, že se jim po dlouhých dvanácti hodinách narodil syn. Veliká novina dojala obrovský počet lidí na sítích, kteří jim včetně mnoha dalších influencerů a celebrit začali psát gratulace a přání. Čím více fotek Kyliána a informací o něm na sítě zveřejní, tím větší riziko nastává, říká zástupce vedoucího projektu E-bezpečí, René Szotkowski. Do budoucna může takové zveřejňování fotek a osobních údajů dítěti velice uškodit, vysvětluje.

Náš andílek Kylián 2.3.2024
Vážím 3530 g a měřím 51 cm, dal jsem mamce trošku zabrat, ale zvládla to ♥️

3. března 2024 v 19:02, příspěvek archivován: 4. března 2024 v 14:18

„Náš andílek Kylián 2.3.2024. Vážím 3530 gramů a měřím 51 cm, dal jsem mamce trošku zabrat, ale zvládla to,“ informuje Stříteská své sledující a přidává fotku s Datlem a jejich synem. Příspěvek získal více než 111 tisíc lajků a dva tisíce komentářů. „Gratuluji moc, moc, moc. Je nádherný,“ komentuje příspěvek influencerka Marie Rosecká. „Moc vám gratuluji,“ píše Anna Šulcová. Mezi komentáři se jen těžko najde ten, který by jejich syna nebo influencerký pár jakkoliv kritizoval. Netrvalo to ale dlouho a na sítích začala trendovat videa, ve kterých si lidé z Datla i Stříteské dělají legraci.

„Máš blbý den? Tak si představ, že jsi Datel a připravuješ se devět měsíců, že z dnešního dne vytřískáš co nejvíc peněz. Pak přijde Carrie Kirsten s „Už stačilo“ a celý internet řeší jen to,“ utahuje si z Datla jeden tvůrce ve svém videu. Odkazuje se na aktuální kauzu ohledně influencerky Carrie Kirsten, která promluvila o svých bývalých partnerech. „Podle mě Datel prohraje dítě v duelu,“ komentuje video jeden muž. „Myslím si, že pro Datla je teď přednější dítě,“ zastává se Datla jedna slečna.

@vena.pe Upsi dupsi 🤭 #carrie #protebe #fyp ♬ original sound - ✮

Že se rodiče chtějí kamarádům, světu, svým sledujícím pochlubit se svým novorozenětem, je pochopitelné, ale i rizikové. „Vždycky to má nějaký dopad na to dítě. Čím větší dosah máte, o to větší dopad na to dítě to v budoucnu může mít,“ vysvětluje redakci Antiyoutuber.cz Szotkowski. „Jakýkoliv osobní údaj může v budoucnu nějakým způsobem tomu dítěti uškodit,“ vysvětluje, že dítěti nemusí uškodit jen zveřejňování jejich například obnažených fotek, ale jakýkoliv obsah, který momentálně jeho rodiče vnímají jako neškodný a pozitivní.

Ačkoliv to dítě momentálně nevnímá věci jako sociální sítě, za pár let se za takový obsah může stydět. „Pro to dítě to může být velice nepříjemné. Často vlastně na základě toho to dítě může být ostrakizované ze strany dětí, nebo šikanované a podobně,“ říká Szotkowski. Je důležité si uvědomit, že to, co rodiče vnímají jako méně problematické, tak děti mohou vnímat úplně jinak.

Nejde jen o následky do budoucna, ale i nyní může takové zveřejňování fotek a informací o dítěti uškodit dokonce i samotným rodičům. „Může dojít k tomu, že ten intimní materiál, respektive ty osobní údaje toho dítěte si může kdokoliv stáhnout, může je k čemukoliv použít, může je použít k nějakým aktivitám, které třeba mohou směřovat i do šedé zóny, do oblasti těch trestných činů,“ vysvětluje Szotkowski. Těch rizik je podle něj skutečně mnoho. „V současné době se na ně klidně může zaměřit i třeba nějaký kyber stalker. Může to být i reálný stalking, který se nebude zaměřovat na rodiče, ale bude se zaměřovat na to dítě,“ doplňuje.

Má rodina ♥️ #love #family

3. března 2024 v 20:12, příspěvek archivován: 4. března 2024 v 14:19

Zveřejňování takových fotek a informací může podle něj lákat i sexuální útočníky, kteří následně budou vyhledávat i fyzický kontakt s tím dítětem. „Může to být nějaký abuzér, který třeba jenom bude vyloženě vyhledávat přítomnost toho dítěte. Může vyhledávat fyzický kontakt s tím dítětem třeba i na nějakou vzdálenost. Takové případy existují, že ty dotyčné často vzrušuje to, že oni ví, kde to dítě najdou, kam s ním třeba chodí rodiče na pískoviště,“ vysvětluje Szotkowski.