Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie

Mia Moore | foto: instagram.com/miiamoorena

Český influencer a model se svěřil, že se chystá podstoupit změnu pohlaví. Nově si říká Mia

Influencer a model Matty Moore se nedávno fanouškům svěřil, že plánuje podstoupit změnu pohlaví. Teď si říká Mia a používá ženská zájmena. Na TikToku popsala cestu k genderové identitě a také plány do budoucna. Bude muset začít brát hormony a podstoupit řadu terapií. Už se ale moc těší.
  15:54

Nebinární osmnáctiletý český model Matěj si dlouhou dobu říkal Matty Moore. Popularitu získal především díky TikToku, kde sdílí nejen zážitky ze zákulisí modelingu a vtipná videa, vystupuje tam také velmi otevřeně ohledně sexuality. Nedávno se sledujícím svěřil, že se chystá podstoupit změnu pohlaví.

„Musím vám něco říct. Je to pro mě hodně emocionální a moc nevím, jak se o tom bavit. Ví to fakt strašně málo lidí. Chci vám ale o tom dát vědět, protože je to pro mě moc důležité. Budu teď podstupovat operaci z muže na ženu,“ uvádí video na TikToku. Prý nad operací uvažuje už dlouho, nicméně si uvědomuje, že se v poslední době cítí jako žena. Plánuje si říkat Mia.

Mimo jiné si také uvědomuje, že sledující mohou být z vyjádření zmatení. „Vždycky jsem říkal, že jsem kluk. Mám penis, takže kluk vlastně jsem. Už to začínám ale vnímat trochu jinak,“ popisuje. Nutno dodat, že širší veřejnost stále chápe pohlaví čistě biologicky, zatímco gender je záležitost spíše pocitů a identity, což pro mnohé není jednoduché pochopit. Když nad svou genderovou identitou začala Mia, přemýšlet, nebylo to pro ni stoprocentní. Teď si ale jistá je. V létě pracovala v Japonsku jako modelka a setkala se tam s lidmi, kteří změnu pohlaví podstupují, což pro ni bylo pro uvědomění zásadní.

@miamooreena

💓

♬ original sound - Mia Moore

Pro úplnost je nutné dodat, že v době zveřejnění videa ještě používala mužská zájmena a přezdívku Matty, v době zveřejnění článku však už používá zájmena ženská. Proto jsou ve zbytku článku použita, stejně tak jako nové jméno.

Mia bude muset podstoupit mnoho terapeutických sezení, také bude muset začít brát hormony a plánuje podstoupit chirurgické zvětšení prsou. Chce prý velikost B. S tím, jestli bude chtít podstoupit i operaci pohlaví, si zatím jistá není. Moc se prý ale na celou cestu těší, ačkoli si uvědomuje, jak dlouhá bude.

Protože Mia začala ženská zájmena používat teprve před pár týdny, jméno na všech sociálních sítích změnila až teď. „Teď jsem byla i v pár pořadech, kde jsem se oslovovala v ženském rodě, tak mi přišlo fér vám to říct,“ vysvětluje. Stále má však blízké, kteří o její identitě ještě neví, i přes to většinou používá ženská zájmena.

Ve většině případů jsou reakce fanoušků pozitivní. „Budeme tě mít rádi, ať jsi takový nebo takový,“ píše jeden z nich. Mia si také pochvaluje reakce jejích nejbližších. Prý se jí nejeden kamarád sám od sebe zeptal, jaká zájmena má používat, aby nedošlo k omylu nebo aby ji nějak neurazil.