Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

Influencerka Coco pozitivně motivuje mladé lidi a dává jim pocit dostatečnosti. | foto: https://www.instagram.com/jack_agency/Antiyoutuber.cz

Z Instagramu na billboardy po celé Británii. Influencerka šíří osvětu o duševním zdraví

Britská aktivistka zveřejňuje na svém Instagramu pozitivní příspěvky, aby ukázala mladým lidem, že není třeba se obávat, když si myslí, že jsou jiní než ostatní. Její kampaň se dostala ve Velké Británii dokonce na billboardy.
  15:30

Influencerka Coco je aktivistka za duševní zdraví z britského Cardiffu, která na Instagramu vystupuje jako Talk to Coco. Zveřejňuje pozitivní afirmace, které nesou poselství jako „jsi dostatečná“, „jsi milovaná“ či „jsi hodnotný“.

Hlavním cílem a smyslem její kampaně a boje za duševní zdraví je dávat lidem důvod zůstat naživu, i když zrovna nechtějí. Chce, aby lidé věděli, že duševní zdraví nemusí být jen stereotypem negativity.

Její pozitivní příspěvky se díky agentuře JACK objevily na billboardech po celé Velké Británii a získaly jejímu instagramovému profilu tisíce sledujících, momentálně jich má přes osmnáct tisíc. Pro Coco je však skutečným měřítkem úspěchu počet zpráv, které dostává od lidí, kteří často píší o tom, že jim zachránila život.

„Chtěla jsem ukončit svůj život. Navštívila jsem váš profil a dal mi důvod žít,“ stálo v jedné zprávě, se kterou jednoho rána objevila.

Coco říká, že naše duševní zdraví vypovídá o tom, kým jsme. A je naší součástí stejně jako barva očí nebo vlasů. Hlavně je dle ní prý nutné si uvědomit, že to není sprosté slovo a je třeba o duševním zdraví mluvit. Její vášeň pro duševní zdraví údajně začala, když už nechtěla skrývat, jak se skutečně cítí, a tak začala tvořit svůj Instagram profil, aby vyjádřila své pocity.

„Dalo mi to pocit euforie, být sama sebou a být milována. To bylo něco, co jsem si nikdy nepředstavovala, že bych mohla být.“

Svěřuje se také, že velkou inspirací byla smrt jedné z jejích kamarádek. Ta roky volala o pomoc, měla těžké dětství, kdy na vlastní oči viděla, jak jí zabili matku.

„Byla to nejinteligentnější osoba, jakou znám. Úžasná ve škole, vystudovala práva. Do poslední chvíle vypadala, že je v pořádku. Nicméně si vzala život.“

V tu chvíli si Coco uvědomila, že pokud někdo volá o pomoc, je nutné ho co nejdříve vyslyšet. Nikdo neví, kdy bude na pomoc pozdě. Chce pomáhat dětem, které se cítí jiné a ukázat jim, že je to naprosto v pořádku.

Vždy jí říkali, že nebude dost dobrá, že neuspěje a nebudou ji mít rádi, to v ní vyvolalo spoustu pochybností o sobě a nenávisti vůči sobě, nehledě na duševní onemocnění.

„Moje afirmace říkaly přesný opak. Říkaly všem, že jsou dostateční, že jsou milováni a že jsou hodnotní, a já teď vím, že jsem také,“ dodala.