Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej

ilustrační snímek | foto: instagram.com

Vracejí se vám do života ex a kazí se vám elektronika? Za všechno prý může pohyb Merkuru

Retrográdní Merkur je na TikToku fenomén. Uživatelům se vracejí do života bývalí partneři, ztrácí se jim věci a kazí elektronika. Všechno kvůli Merkuru. Ač jsou mnozí skeptičtí a tvrdí, že planeta nemůže nic podobného ovlivnit, na druhé straně stojí početná skupina uživatelů, kteří jevu bezmezně věří.
  9:00

Vracejí se vám do života bývalí partneři nebo kamarádi o kterých jste dlouho neslyšeli a zároveň se vám kazí elektronika a zapomínáte všude věci? Za všechno může planeta Merkur. Na TikToku se v poslední době šíří fenomén zvaný Mercury retrograde, v češtině retrográdní Merkur. A nejen pro astrologické nadšence je synonymem pro pohromu.

Co to ale retrográdní Merkur vlastně je? Retrográdní znamená zpětný. Ve skutečnosti se planeta nehýbe pozpátku, jen se z pohledu ze Země může zdát, že se v nepravidelných intervalech pohybuje opačným směrem. Takový dojem vzniká, protože se Země kolem Slunce pohybuje jinou rychlostí než ostatní planety. Ta, která je Zemi zrovna nejblíže jí buď, dá se říct, zaostává nebo ji naopak předbíhá. Merkur se v astrologii spojuje především s komunikací a dalšími událostmi každodenního života. Jeho zdánlivý zpětný chod tak podle astrologů všechny tyto události negativně ovlivňuje.

@valeriafune It’s coming 😍 #mercuryretrograde #manifestingexback #mercuryinretrograde #nocontactrule #mercuryretrograde2023 ♬ rolling in the deep . ssuea - harley

Retrográdní Merkur nastává zhruba třikrát do roka. Letos poprvé by měl být od 21. dubna do 14. května. A právě protože se Mercury retrograde blíží, uživatelé na TikToku šílí. „Z ničeho nic jsem si vzpomněla na svého ex, a pak mi došlo, že se blíží retrográdní Merkur,“ píše jedna z uživatelek na TikToku.

Označení #mercuryretrograde má na TikToku přes 776 milionů zobrazení. Uživatelé vysvětlují, co jev vlastně znamená a sdílejí své zkušenosti. Ve většině případů jsou negativní. „Vracejí se mi lidi do života, na které jsem už dávno zapomněla. A taky jsem na ně chtěla zapomenout. Teď mi pořád vypisují muži z mé minulosti. To je ten Merkur,“ směje se jedna z uživatelek. Další se k ní přidávají. Mnoho uživatelů strasti retrográdního Merkuru zažívají především se svými bývalými partnery.

@cyra.crystals Mercury Retrograde is coming up😳 Coming out with a FREE guide soon on youtube make sure to SUBSCRIBE✨ #mercuryretrograde #astrologytiktok #astrology #retrograde #spirtuality ♬ Blade Runner 2049 - Synthwave Goose

Je tu ale i jiná skupina uživatelů. „Pokazil se mi počítač a nešel několik dní zapnout. Pak se jako zázrakem spustil,“ popisuje uživatel. Myslí si, že i za poruchu počítače může retrográdní Merkur. Jiní všude zapomínají své věci nebo jim pozdě přicházejí jejich objednávky z internetových obchodů. I to podle nich způsobuje Merkur.

Mnozí podobným jevům nevěří a myslí si, že pohyb planety nic podobného ovlivňovat nemůže. Na druhé straně však stojí astrologičtí nadšenci, kteří si svá tvrzení nenechají vyvrátit. Na jejich straně jsou však i někteří běžní uživatelé. „Sice to zní šíleně a i já sám to beru s nadsázkou, něco na tom bude,“ popisuje jeden z uživatelů.