Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Nový virus se šíří na Messengeru. | foto: Profimedia.cz

Na Messengeru se objevil nový virus. Od přátel vám přijde zpráva s odkazem na video

Na Messengeru se objevil nový druh viru. Vypadá jako nevinná zpráva od některého z kontaktů. Riziko hrozí až po kliknutí na odkaz, který ve zprávě přijde. Ten přitom vypadá, že se domnělý kamarád pouze vyptává, zda jste to ve videu na odkazu vy. Po jeho otevření však přijde výzva ke stažení aplikace. A k zaplacení.
  11:32

Poslední týdny se v aplikaci Messenger, která slouží především k bezplatnému posílaní zpráv, fotek a videí, začal objevovat nový nebezpečný virus. Po otevření odkazu, který zpráva obsahuje, se odešle stejný vir všem vašim přátelům na Facebooku. Navíc se vás pokusí okrást o peníze. Vše začne nevinnou zprávou od některého z vašich přátel na Facebooku. Vetšinou je v ní napsána věta „To jsi ty ve videu?“, nebo také „Podívej, co jsem našel!“, která je doplněna smajlíky. Spousta lidí na odkaz klikne, právě kvůli úvodní větě. Odkaz, který je hned za zprávou, se tváří jako obyčejný odkaz na video z TikToku. Ovšem po jeho otevření se vám nabídne možnost, stáhnout si podvodnou aplikaci, nebo vás přesměruje na podezřelou internetovou stránku.

Internetová stránka se většinou podobá YouTube stránce, s tím rozdílem, že pro přehrání vide si musíte stáhnout podvodnou aplikaci. Pokud se ovšem dotyčná osoba rozhodne pokračovat, zaváže se k placení týdenního fixního poplatku formou SMS zprávy. V případě otevření viru na mobilním zařízení, se pravděpodobně jedná pouze o propagaci aplikace Express VPN nebo VPN Super Speed.

Napadený uživatel může být také vyzván k povinnému přihlášení se na herních portálech, na které je přesměrován. Forma viru se také liší podle typu zařízení, kterým je otevřena. Záleží i na operačním systému daného zařízení, zda se jedna o Android, macOS, iOS, nebo Windows. „V případě desktopové verze chatovací aplikace se zobrazil nejčastěji obsah pro dospělé, například na video portálech, placených chatech a seznamkách. Ve všech případech se útočníci snaží přimět uživatele k zaplacení,“ uvedl vedoucí virové laboratoře Jiří Kropáč.

Jak předcházet šíření viru

Stále se nepodařilo zbavit se nově vzniklého viru a napravit tak potencionální i již vzniklé škody. Odborníci radí, že pokud vám přijde do chatu zpráva podobného typu, je lepší konverzaci vůbec neotvírat a už vůbec ne otevírat odkaz. V případě nedůvěry, se můžete se dotyčné osoby zeptat, zda vám opravdu poslala odkaz na nějaké video a v případě, že to nepotvrdí, jedná se o vir a tím pádem odkaz není dobré otevřít. Pokud se ovšem falešná zpráva začne šířit i z vašeho účtu, je dobré upozornit všechny přátele, že se jedná o vir a ať ani oni falešný odkaz neotvírají.