Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

ilustrační snímek | foto: miamiboyschoir.com

Ortodoxní pop a parta židovských kluků strhli TikTok. S patnáct let starým songem

Trendy na TikToku jsou nepředvídatelné. Momentálně si uživatelé zamilovali píseň Yerushalayim v podání chlapeckého židovského sboru Miami Boys Choir. Píseň je stará více než patnáct let, i přes to má na sociálních sítích enormní úspěch. Může za to syn zakladatele sboru.
  10:00

Na TikToku může uspět cokoli. V posledních dnech ho ovládl chlapecký židovský sbor Miami Boys Choir. Trendující píseň Yerushalayim, hebrejsky Jeruzalém, je nahraný záznam vystoupení z roku 2007. Po letech si píseň fanoušci zamilovali, sklízí miliony přehrání.

Miami Boys Choir je podle mnoha známý už desítky let, byl založen v roce 1977. Jedná se o sbor dospívajících židovských chlapců, kteří se zaměřují především na ortodoxní pop. Se svými písněmi vystupují živě po celých Spojených státech. Vydali přes třicet alb a hudbu k většině z nich složil Yerachmiel Begun.

@miamiboyschoir 🗣🗣🗣🗣 after 40+ years of performance excellence, here were 4 soloists who helped usher in big changes for the Miami Boys Choir - the beginning of the Gen-Z generation of MBC’s worldwide fans and followers (2008-2012) #vocals #solo #performance #israel #ישראל #מוסיקה #music #jewish ♬ original sound - Yerachmiel Begun and MBC

K širší veřejnosti se ale sbor dostal až díky synovi zmíněného Yeachmiela. Chananya Begun chtěl jednoduše uctít práci svého otce, který ale sociální síti nevěřil. Po dlouhém přemlouvání nakonec Chananya založil účet @miamiboyschoir na TikToku a postupně přidával videa z jednotlivých koncertů. Podle webu Insider.com vždy věřil tomu, že se stane píseň virální, i přes to ho ale enormní úspěch překvapil.

Po tom co zveřejnil část písně Yerushalayim, získalo video přes noc více než 20 tisíc zhlédnutí. Když si všiml, že si v porovnání s ostatními vede o mnoho lépe, rozhodl se video zveřejnit znovu, což pomohlo vytvořit nový virální klip.

@antiyoutuber.cz Taky milujete Davida? ✨ 🫶🏼 Nebo máte jiného fav Miami Boye? 😱 Jestli je neznáte, tak na antiyoutuber.cz se o nich dozvíte víc! 😍 #miamiboyschoir #davidherskowitz #yerushalayim ♬ original sound - Yerachmiel Begun and MBC

Text skladby a její nejznámější části je v podstatě adaptací Žalmu 125 a jeho druhého verše. V písni září sice celý sbor, hlavními sólisty jsou ale Yoshi Bender, Akiva Abromowitz, David Herskowitz a Binyamin Abramowitz. Někteří z nich na sociálních i po mnoha letech vytáhli kostýmy, ve kterých tehdy vystupovali a píseň zase zpívají.

„Vůbec jim nerozumím, ale čím déle to poslouchám, tím je to lepší,“ píše jeden z komentujících na TikToku. „Oni se s každým poslechem zlepšují,“ komentuje další. Většina komentářů je téměř identických, v jiných se dohadují, který z chlapců je šikovnější. Všichni se ale shodují, že jsou nesmírně talentovaní všichni.

@leighkali #greenscreen @miamiboyschoir im your biggest fan #hotgirlhalloween #miamiboyschoir #mbc #grouphalloweencostumes #halloween2022 #founditonamazon #amazonhalloweencostume ♬ original sound - Yerachmiel Begun and MBC

Mnoho fanoušků také oceňuje načasování trendující skladby. Na TikToku začala být virální v období židovského Nového roku. Proto je pro mnoho židů symbolické, že zrovna v tomto období se taková píseň dostává mezi širší veřejnost.