Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie

Michael Costello | foto: instagram.com/michaelcostello

Populární návrhář vyměnil na fotce hlavu asijské modelky za bělošku. Čelí kritice za rasismus

Populární módní návrhář Michael Costello měl nedávno přehlídku nové kolekce. Při zveřejňování jednotlivých modelů však jedné z modelek vyměnil umělou inteligencí hlavu. Z modelky asijského původu byla najednou žena europoidní rasy. Teď čelí nařčení z rasismu, on však všechno odmítá.
  18:00

Umělá inteligence se stává čím dál tím více populární a začíná se postupně dostávat i do módního průmyslu. Tentokrát však ve špatném slova smyslu. Návrhář Michael Costello, kterého na Instagramu sleduje přes 1,7 milionu uživatelů, totiž na fotce nahradil hlavu modelky asijského původu hlavou bělošky vytvořenou umělou inteligencí.

Modelka a tiktokerka Shareen Wu nedávno na sociálních sítích sdílela nepříjemnou zkušenost s Costellem, jehož přehlídky k nové kolekci se nedávno zúčastnila. Předvedla model, který následně Costello sdílel na Instagramu stejně tak jako všechny ostatní. Překvapivě však ne s její hlavou. Tělo sice její bylo, obličej patřil úplně cizí ženě, která vlastně ani pravděpodobně neexistuje.

500+ Bots saying my story is suspicious, accounts being created to impersonate me, an account suspension, every comment about this situation gets reported. This all happened after I spoke out.
I did not know of his past before walking for him… I wish I did.

I want to explain what happened, and I hope other models in the future feel comfortable to speak up. He has since offered to post my photo side by side with the AI one, but has not voluntarily post it. This offer did not contain an apology, and only happened after a model who’s close with him brought light to the situation.

(Sorry for the weird cuts and sped up video I was trying to fit as much as I can in) ((you guys I said molehole instead of molehill I’m so sorry))

#michaelcostello

28. října 2023 v 22:43, příspěvek archivován: 3. listopadu 2023 v 15:42

Po tom, co Wu Costella na fotku upozornila, vymluvil se na fotografa. Tvrdil, že mu v takovém stavu už byla fotografie zaslaná. Wu se následně obrátila na fotografa, který obvinění popřel. Prý fotografii neupravoval. Po tom, co se dozvěděla o problému Wu jiná modelka, zeptala se Costella na vysvětlení. Prý šlo o úpravu, kterou udělal fanoušek. Costello tak řekl několik různých verzí několika lidem.

Wu také tvrdí, že jí lhal už při tom, co jí nabízel práci. Údajně se jí ozval na poslední chvíli s tím, že se mu líbí, jak vypadá. Ona se však později dozvěděla, že zaskakovala za modelku, která nakonec přehlídku odřekla.

Nutno dodat, že Wu nedostala za přehlídku zaplaceno. Mezi návrháři a modelkami tak funguje nepsaná dohoda, že se modelky díky přehlídkám zviditelní, což je pro ně zásadní. Costello tak dohodu porušil. „Vím, že jsem nahraditelná. Ale když mi vezme obličej, nikdo nepozná, že jsem to já,“ komentuje situaci.

This is my final statement on the matter. I will not be commenting any further.

3. listopadu 2023 v 3:40, příspěvek archivován: 3. listopadu 2023 v 15:42

Wu také tvrdí, že tím, že jí nahradil obličej obličejem bělošky, jí bere její asijské kořeny. Zároveň to podle ní není v jeho případě poprvé. Už v minulosti totiž čelil několika nařčení z rasismu. Údajně také někoho tituloval jako n*gra, což je přinejmenším nevhodné.

Costello na Instagramu také vydal první a údajně také poslední oficiální vyjádření k celé situaci. Tvrdí, že s ní chtěl situaci vyřešit, ona se však rozhodla jeho zprávy ignorovat, ač si je zobrazila. Costello si stojí za tím, že jenom sdílel fotku, kterou mu poslal fanoušek a nedošlo mu, že na ní byla původně Wu a je to úplně jiný člověk. Odmítá také veškerá nařčení z rasismu.