Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

Michal Novotný si podprsenku oblíbil. | foto: Profimedia.cz

Herec Michal Novotný čelí na sociálních sítích kritice. Nechce se prý koukat na homosexuály v reklamách

Známý herec a bývalý účastník zábavné show Partička je předmětem kauzy na sociálních sítích. V rozhovoru pro iDnes.cz řekl, že se nechce dívat na reklamy, ve kterých jsou homosexuálové. Někteří lidé ho označují za homofoba, jiní se ho na druhou stranu zastávají. V dnešní době už nemůžeme mít vlastní názor, píšou někteří na sítích.
  12:56

Projevy chování jako homofobie, xenofobie, či rasismus nejsou v dnešní době brány na lehkou váhu. S příchodem internetu se však objevilo i mnoho lidí schovávajících se za internetovou anonymitu. Ti se tak neostýchají napsat téměř cokoliv často s pocitem bezúhonnosti. Nemálo z nich se nyní zapojilo do diskuzí převážně na platformě X (dříve Twitteru) ohledně výroků známého herce Michala Novotného. Ten měl v rozhovoru pro iDnes.cz říct, že se nechce dívat na reklamy, ve kterých hrají homosexuálové. V lidech na sítích tento výrok probudil velice silné emoce. Někteří ho kritizují, mnoho z nich se ho však i zastává.

„Mám přátele homosexuály, ale v reklamách na ně koukat nechci,“ nese titulek rozhovoru s Novotným. Tento titulek se téměř rychlostí světla začal ihned šířit na sociálních sítích a vyvolal nejednu diskuzi „Až se zas někdo bude ptát, proč potřebujeme Prague Pride a manželství pro všechny. Protože tady stále někomu přijde normální do médií říkat, že mu nepřijde normální vidět ve veřejném prostoru gaye. Takto vypadá homofobie,“ píše Johanna Nejedlová, zakladatelka organizace Konsent. Nejde o jedinou rozhořčenou reakci na výrok Novotného. Nespočet dalších lidí reagovalo podobně.

V komentářích se však mnoho z nich už neshledalo s podobnými reakcemi, spíše s těmi opačnými. „Je to jeho názor a to je problém? Pokud nedáte svobodu vyjádření, spíše vy tlačíte své myšlenky. Je slušný a ani homosexualitu přímo neodsuzuje,“ komentuje příspěvek od již zmíněné slečny jeden muž. Někteří mluví i o tom, že je podle nich vědecky doložené, že mužům jednoduše vadí pohled na homosexuály, a tak na tom není nic špatného. „Tohle vůbec není otázkou homofobie. Heterosexuálním mužům se pohled na homosexuální muže příčí. Důvody, proč tomu tak je, nevíme, ale máme studii, která to vysvětluje. Není to něco, co by dělali vědomě,“ píše další.

K výroku Novotného se mimo jiné vyjádřil i šéfredaktor Reflex.cz Martin Bartkovský, který poukázal na Novotného hereckou minulost. V komediálním seriálu Krejzovi totiž ztvárnil roli homosexuála. „Bílý drsný heterosexuální herec Michal Novotný v rozhovoru pro iDnes prohlásil, že mu vadí se v televizi dívat na reklamy s homosexuály. Ale pokud dostane dost peněz, rád si karikaturu jednoho gaye střihne v seriálu TV Prima,“ píše Bartkovský ve svém příspěvku.

Reakce na jeho výroky jsou vskutku rozdílné. Někteří lidé diskutují dokonce o tom, že se podle nich právě často homofobové snaží svými výroky skrýt své vlastní problémy. „Hodně borců má tyhle homofobní řeči a pak se často ukáže, že hráli v gay filmech pro dospělé,“ komentuje jedna slečna na X. „Tak jsme rádi, že víme, že největší problém má pan Novotný sám se sebou. Nejsem homofob, ale nechci se na ně dívat,“ píše další.

Jeho výrok nevyvolal jen poklidné diskuze, ale často i velice nevybíravé a někdy i homofobní narážky, jak na Novotného, tak na ostatní komentující, či celkově LGBTQIA+ komunitu. „Borec hrál stereotypního bu*eranta v seriálu a dostával za to prachy. V reklamách na něj ale koukat nechce. Homofobní zm*d,“ píše jeden rozhněvaný muž.