Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

Zapojil se do Datlovy insolvence. Mike Je Pán přitom sám čelí finančním problémům

V insolvenčním řízení Marka Valáška alias Datla se objevil i podnět od Spolku pro odhalování a medializaci korupce - UPLACENI.CZ., za kterou stojí Mike Oganesjan, na internetu dříve známý jako Mike Je Pán. Upozorňuje na nesrovnalosti v Datlových financích. Sám Oganesjan přitom má finanční problémy a dluží stovky tisíc korun.
  22:00

Do insolvenčního řízení Marka Valáška alias Datla posílá podněty i veřejnost. Soud například upozornila na šest set tisíc, které měl Datel inkasovat za dva zápasy v organizaci Clash of the Stars. Své poznatky přidal nyní i Mike Oganesjan, lidem známý spíš jako Mike Je Pán.

Svého času byl jednou z nejvýraznějších postav českého YouTube. Jeho videa, kde slovně napadal policii, vyhýbal se pokutám a porušoval zákon, měla stovky tisíc zhlédnutí. Teď se ve stovkách tisíců pohybuje dluh, který má Mike Oganesjan zejména vůči Komerční bance, od které si peníze půjčil. Dluží i České kanceláři pojistitelů, avšak pouze sedm tisíc korun.

V problémech je od začátku léta, kdy na sebe podal insolvenční návrh, vedle kterého žádá i o oddlužení. To v praxi znamená, že žádá o osvobození od části dluhu pod dohledem soudu. V dokumentu, na který jako první upozornil Deník N, uvádí, že ho do finančních problémů přivedl covid-19 a lockdown, kvůli čemuž nebyl schopný vydělávat. 

V návrhu Mike Je Pán uvádí i to, jaké příjmy má mít aktuálně. Zdrojem peněz pro něj má být pouze jeho firma Pecky online, ze které dostává každý měsíc údajně 17 150 korun, v čistém jen něco málo přes 15 tisíc korun. Jako jediný další aktuální zdroj příjmů uvádí 13 tisíc korun, které ročně dostává od Ochranného svazu autorského.

I druhá firma je v insolvenci

Krajský soud v Praze ho vyzval, aby žádost doplnil. Třeba o to, kolik má zaměstnanců či jaká je výše jeho majetku. 

Není to ale jediný problém, který musí Mike nyní řešit. Od konce loňského roku figuruje ve společnosti CZT Velké Hamry, s. r. o. I ta je v insolvenci, dluží kolem devíti milionů korun. 

Mike Je Pán není jediný český influencer, který se potýká s dluhy a insolvencí. Marek Valášek alias Datel dluží ještě víc, jeho dluh přesáhl milion korun. Například přes 850 tisíc dluží  Finančnímu úřadu, další stovky tisíc VZP, Monetě Money Bank či Profi Creditu. 

Kromě kariéry na YouTube byl Mike Oganesjan nechvalně známý i kvůli podezření pražské policie, kdy měl vydírat podnikatele. Spor měl i s ředitelem policie pro Prahu 1 Miroslavem Stejskalem. Oganesjan, který strážníky urážel, se nakonec musel příslušníkům omluvit a zaplatit pokutu.