Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie

Mikuláš Minář. | foto: Profimedia.cz

Z politického aktivisty podcasterem a osobním koučem. Mikuláš Minář se vrací na scénu

Když v roce 2020 odešel Mikuláš Minář z vedení Milion chvilek pro demokracii, zkusil se chvíli věnovat politice, pak se po něm trochu slehla zem. Teď je ale zpátky. Na novém webu představuje, co všechno dělá. A že toho dělá doopravdy dost: má podcast, píše newsletter, pořádá přednášky, radí vám, co dělat v životě.
  14:39

Byl jednou z nejvýraznějších osobností české politické scény, ač sám se aktivní politice věnoval jen chvíli. Většina lidí si Mikuláše Mináře bude pamatovat spíše jako hlavní tvář hnutí Milion chvilek pro demokracii. S tím se mu podařilo zaplnit pražskou Letnou, když pořádal demonstrace proti vládě Andreje Babiše. Když v roce 2020 z vedení hnutí, pak i z hnutí celého, odešel, vypadalo to, že se z veřejného života stáhl.

Neúspěšně se ale o chvíli později pokoušel rozjet vlastní politickou stranu. Do Lidé PRO se k němu přidal David Ondráčka, podporovala ho i Dana Drábová či Hana Třeštíková. Jenže s politickou stranou to nevyšlo, Minářovi se nepovedlo nasbírat počty podpisů, které chtěl. A tak z veřejného života zmizel znovu.

Teď se znovu vrátil. Ale v trochu jiném odvětví, než by od něj mnozí čekali. Představil web, na kterém zmiňuje všechny věci, kterými se aktuálně živí. Ač by se mohlo zdát, že podcastů a nejrůznějších newsletterů má Česko hodně, vlastní přidává i on. Podcast ale není o politice, jak by se nabízelo. Jmenuje se Na křídlech knih. A právě o knihách i je. „Podcast o velkých myšlenkách, zajímavých lidech a inspirativních knihách,“ popisuje Minář podcast na svém webu. Pokud ho však chcete slyšet, musíte si za něj zaplatit. Na HeroHero si za něj účtuje pět euro měsíčně. K polovině června si ho platí necelá stovka lidí.

Přednášky, koučování a HeroHero

Co je však o poznání úspěšnější je Minářův newsletter. Ten totiž odebírá přes sedm tisíc lidí, což Mináře řadí mezi nejúspěšnější Čechy s newslettery. Tady už Minář píše i o tom, co by od něj člověk čekal, tedy o politice. Přidává k tomu ale i psaní o knihách. „Newsletter Mikuláše Mináře o politice a dobrých knihách. Ověřená fakta, promyšlené názory,“ tak newsletter Na křídlech svobody charakterizuje sám Minář.

Za odebírání Minářových myšlenek sice není potřeba platit, ale má i verzi newsletteru, za kterou už se platit dá. Buď po měsíci, ale nabízí i celoroční předplatné. To stojí 50 euro, tedy zhruba 1200 korun. Za měsíc si Minář stejně jako na HeroHero účtuje 5 euro měsíčně. Za zaplacení nabízí třeba to, že jste součástí jeho komunity, podpora lidí mu prý zároveň dává křídla. Za předplatné vás pak může hřát i to, že Minářovi prý pomáháte bránit demokracii. Jak, to nedodává.

Jenže dle webu se Minář věnuje daleko víc, třeba osobní koučování. „Budu s Vámi pracovat na Vašem osobním či profesním cíli a rozvoji. Pomohu Vám najít vizi, stanovit si priority, využívat Vaše silné stránky, efektivně se učit ze zkušeností a udržet si vnitřní motivaci. Najít v tom, co děláte, opravdovou radost. Znovu se začít posouvat. Hořet, ale nevyhořet,“ začíná nabídku koučování Minář.

Nabízí i koučování pro týmy, neuvádí však přímo na webu, kolik si za své služby účtuje. Pro to je podle všeho potřeba ho napřímo kontaktovat se zájmem.

Nabízí ale i přednášky. A to na celou plejádu témat. Kromě jiného i třeba na to, proč umírá demokracie a jak ji zachránit.