Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Minecraft Education Edition | foto: https://www.facebook.com/playcraftlearn/photos/a.403115303232639/1530085847202240Antiyoutuber.cz

Minecraft součástí výuky na školách. Ve Švédsku je v osnovách již deset let

Švédský vzdělávací systém se od toho českého poměrně liší. Vyučovací metody jsou mnohdy neformální a programy bývají interaktivní. Jedna z metod výuky zahrnuje i počítačovou hru, konkrétně Minecraft. Speciální verze Minecraftu se jmenuje MinecraftEdu a je v povinných vzdělávacích osnovách škol téměř deset let.
  6:00

V Česku je na většině škol stejná formy výuky už desítky let. Systém jde dopředu jen velmi pomalu. Oproti tomu ve Skandinávii je to velmi rozdílné. Biflování nazpaměť zde téměř neexistuje a vzdělání je plné neformálních metod. Je tomu již deset let, co Švédsko zavedlo do povinných osnov škol výuku pomocí Minecraftu. Pomocí vzdělávací verze hry s názvem MinecraftEdu se dá vyučovat matematika, přírodopis, programování, zeměpis, historie, matematika, ale i cizí jazyky.

V roce 2013 s vyučováním pomocí Minecraftu přišel jako první pedagog Viktor Rydberg. Svým žákům na základní škole nasadil hru jako povinnou výukovou pomůcku. Myšlenka ale nepochází z jeho hlavy. Interaktivní hru spojenou se známou hrou navrhli studenti v soutěži zvané Future City, kde měli navrhovat, jak zlepšit vzdělávací prvky.

MinecraftEdu je speciální verze hry určená pro pedagogy. Vyvinuli ji tři učitelé z USA a Finska. Verze hry je uzpůsobena tak, aby se pomocí ní dalo vyučovat co nejvíce předmětů. Její princip je založen na tom, aby žáci mohli prozkoumávat a dynamicky upravovat vygenerovanou mapu. Učitel může hru různě nastavovat podle momentálních potřeb výuky.

V roce 2016 vznikla nová verze MinecraftEdu s názvem Minecraft Education Edition. Jedná se o rozšířenou edici, kterou si lze stáhnout i do mobilu a tabletu. Ve hře se dá nastavit věková kategorie žáků i předmět výuky. Tato verze se hojně rozšířila po světě a jako součást výuky se začala používat v USA, Irsku, Finsku a Austrálii. Minecraft není jedinou hrou, která se ve světě používá pro výuku. Velmi rozšířené jsou také Assasins Creed a Svoboda 1945 pro výuku dějepisu.