Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

Meme jsou na fotbalovém MS na denním pořádku. | foto: twitter.com

Ronaldo a Messi jako opraváři aut, poleno Courtois. Fotbalové MS a nálož meme

Jako každá celosvětová akce, i fotbalové mistrovství světa je plné nejrůznějších meme. To letošní navíc kromě sportovních výkonů zahaluje nepříjemná atmosféra spojená s porušováním lidských práv v Kataru, který šampionát pořádá.
  10:31

Fotbalový světový šampionát v Kataru pozvolna pokračuje. Zatímco část fanoušků ho ignoruje kvůli porušování lidských práv v zemi, jiní ho sledují i tak. A generují z něj nejrůznější vtipy a meme. O vtipné a šokující momenty totiž není letos na mistrovství světa nouze.

Jenže ani meme, která často zabředávají do poměrně citlivých témat, se nevyhnula jednomu z nejpalčivějších témat letošního šampionátu. Tomu, kdo celou akci pořádá. Katar a jeho organizace už před startem mistrovství vzbudili vlnu kritiky. A to jak od nejrůznějších organizací, tak i od novinářů a fanoušků. Co je problémeme? Podle deníku Guardian zemřelo při přípravách mistrovství v Kataru často na selhání orgánu zapříčiněné těžkou prací přes šest tisíc pět set dělníků. Dělníci byli údajně nuceni pracovat ve velkých vedrech a následně některé z nich i okrádali o mzdu.

Smíchu internetových vtipálků neunikli ani dva z nejdiskutovanějších účastníků šampionátu, Portugalec Cristiano Ronaldo a Argentinec Lionel Messi. Mimo jejich sportovní výkony se bodem zájmu stala i reklama pro značku Louis Vuitton. Na té v originální verzi sedí dvojice nad partií šachu. Internet si s tím však poradil po svém.

Fanouškovské tábory obou zmíněných jsou už roky poměrně rozhádané. Zatímco jedni fanaticky obdivují Ronalda, druzí nedají dopustit na Messiho. A své idoly navzájem zesměšňují a uráží. To se ostatně ukázalo i na šampionátu. Fanoušci Lionela Messiho si často utahují, že ač má Cristiano Ronaldo na kontě několik rekordů, co se počtu vstřelených gólů týče, většina z nich je díky penaltám. I proto Portugalci přezdívají Penaldo. A nejinak tomu je i letos v Kataru.

Logicky však i na to přichází reakce od fanoušků Ronalda.

Logicky nejjednodušší je ale utahovat si z fotbalových výsledků. A ty jsou letos místy poměrně šokující a překvapivé. Fanoušci si například dělají legraci z výsledků národního týmu Anglie.

Vtipům neunikl ani belgický gólman Thibaut Courtois, který v zápase s Marokem nechytil dva góly.

Fotbalový šamiponát ještě zdaleka nekončí a je jasné, že ani vtípky kolem něj ne. Na programu je teprve celé play off a mnozí fanoušci spekulují o tom, co se stane. Někteří si už teď do zásoby přirpavují meme, až vypadne Argentina a Messi dle jejich předpokladů skončí s mezinárodním fotbalem.