Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác

Oktagon 46 | foto: Oktagon MMA

Nejočekávanější zápasy v roce 2024: Odveta Végha a Vémoly, obhajoba Tysona Furyho a návrat McGregora

Rok 2024 bude plný těch nejrůznějších bojových eventů. Fanoušci bojových sportů se mají opravdu na co těšit. Čeká nás totiž odveta Attily Végha a Karlose Vémoly, který poté ukončí svou kariéru. Velmi zajímavý bude také boxerský zápas Tysona Furyho a Oleksandra Usyka, kteří se spolu utkají o titul mistra světa. Čeká nás také návrat legendárního Conora McGregora
  11:10

Zájem o bojové sporty se za poslední roky neuvěřitelně zvýšil. Právě díky tomu se také po celém světě zakládají nové zápasnické organizace, které přitahují pozornost fanoušků bojových sportů. Největší zájem je o MMA, ale poslední dobou se do popředí úspěšně protlačil také box. Někteří lidé jsou z bojových sportů nadšení a dokonce se rozhodnou vyzkoušet je na vlastní kůži poté, co sledují v televizi ty nejrůznější galavečery. Také letošní rok slibuje některé velmi atraktivní galavečery, které si fanoušci bojových sportů jistě nenechají ujít.

Odveta Karlose Vémoly a Attily Végha

Zápas Vémola vs. Végh je asi tou nejvíce očekávanou zápasnickou událostí v Česku i Slovensku. Někteří lidé odhadují, že se bude jednat o nejsledovanější galavečer organizace Oktagon vůbec. Végh byl totiž vůbec prvním zápasníkem, kterému se podařilo Vémolu knockoutovat a tím se stal zároveň také prvním zápasníkem, který dokázal Vémolu v Oktagonu porazit. K tomu došlo 9. listopadu 2019 a celá aréna doslova explodovala bouřlivým potleskem a křikem. Vémola byl po zápase pochopitelně naprosto skleslý.

„Dneska vyhrál lepší a to byl Attila, já odvetu nepotřebuji, ale pokud bude, nastoupí do klece člověk, který už všechno ztratil,“ řekl Vémola na pozápasové tiskové konferenci.

Od té doby se toho ale změnilo opravdu hodně a Vémola začal na Végha dorážet, aby se spolu znovu utkali. Véghovi se ale do odvety nijak zvlášť nechtělo a trvalo to dlouhé čtyři roky. Nyní je ale oficiálně potvrzené datum jejich odvety, které se také říká „Odveta století“. Oba zápasníci se nakonec znovu střetnou 8. června letošního roku, ale podle spousty lidí nemá jejich odveta naprosto žádný smysl. Vémola totiž za jediný rok prohrál dvakrát a naposledy byl dokonce knockoutovaný Véghovým svěřencem Sauelem Krištofičem. Jedná se ale o poslední profesionální zápas Vémoly a může se proto klidně stát, že zvítězí, protože dá jistě do přípravy úplně všechno. Nechce se navíc se svou kariérou rozloučit prohrou a bude proto pravděpodobně velmi nebezpečný.

Tyson Fury vs. Olexandr Usyk

Jeden z nejznámějších boxerů Tyson Fury je považovaný za boxerskou jedničku v těžké váze. Drží titul mistra světa v profesionálním boxu, který už několikrát úspěšně obhájil. Nyní ho ale čeká další obhajoba, protože se mu postaví ukrajinský tvrdý rváč Olexandr Usyk. Ten je zase mistrem světa v amatérském boxu a nejvíce zazářil na olympijských hrách v roce 2012, kdy získal zlatou medaili v těžké váze. Poté se také on zařadil mezi profesionály a dokázal se probít až k titulovému zápasu s Furym, který ale ještě nikdy v životě neprohrál. Usyk si ale také drží čistý štít a proto se jedná o zápas dvou neporažených mistrů boxu.

Fury ale většinu zápasů ukončil knockoutem. V těžké váze je knockout opravdu nebezpečný, protože zápasníci v této váhové kategorii mají velice tvrdou ránu. Oba boxeři se spolu už potkali tváří v tvář a Fury na Usyka vystartoval. Jeho soupeř byl ale klidný a pouze se usmíval. Později se před sebe postavili znovu, ale to už byl Fury klidný a projevil Usykovi respekt. Fury a Usyk se spolu utkají už 17. února na boxerském klání v Saúdské Arábii, kde se rozhodne o tom, kdo bude právoplatným králem těžké váhy v boxu.

Conor McGregor vs. Michael Chandler

Asi nejvýraznější postava světového MMA Conor McGregor nedávno oficiálně potvrdil svůj návrat do klece. Bude zápasit s vyzyvatelem Michaelem Chandlerem, kterému McGregor neuvěřitelně dlouho leží v žaludku. Irský zápasník si ale musel od zápasení dát na velmi dlouhou dobu pauzu, protože si při svém posledním zápasu ošklivě zlomil nohu. Od té doby byl králem večírků a objevilo se také mnoho diskusí o tom, že užívá kokain a anabolické steroidy. McGregor se totiž dokázal neuvěřitelně rychle vrátit do formy a podle spousty lidí je zkrátka naprosto nemožné, aby takových výsledků dosáhl naturální cestou.

Chandler se opravdu dlouho snažil získat zápas s McGregorem, ale ten se k zápasení zkrátka vůbec neměl. Poté se nechtěl zúčastnit antidopingové kontroly a vedení UFC nakonec zařídilo, že prohlídku podstoupit nemusí. Návrat McGregora je velmi očekávaný a je jasné, že se vrátí v opravdu velkém stylu. Zda se ale ještě dokáže vrátit na vítěznou vlnu a pokračovat v zápasení se dozvíme 29. června.