Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Ruminka Bagárová ve spolupráci se značkou Linteo | foto: https://www.instagram.com/linteo_cz/Antiyoutuber.cz

Monika Bagárová na sítě sdílí fotky své dcery. Teď může být terčem predátorů

Monika Bagárová patří mezi nejznámější zpěvačky z Česka. V poslední době je však známá i příspěvky se svou dcerou na sociálních sítích. Na TikToku se nedávno objevil profil, který všechny příspěvky Bagárové s dcerou sdílí dál a získává desetitisíce zhlédnutí. Možná také od predátorů.
  15:35

Mnoho influencerek a celebrit na sociálních sítích sdílí téměř každý moment ze svého života. Pokud se z některé z nich stane maminka, v mnoha případech začne brzy sdílet i své dítě. Na sociální sítě přidávají co jejich dítě jí, co už umí říct nebo co mu oblékají. Sledující mnohdy dítě milují a jsou nadšení z každé nové fotky nebo videa.

Mezi známé maminky patří i zpěvačka Monika Bagárová, která svou dceru Rumiu sdílí na svém Instagramu téměř denně. Fotky a videa s její dcerou jsou mezi sledujícími velmi oblíbená a každý příspěvek má v podstatě jen pozitivní komentáře. Někteří jejich společná videa sdílejí i na svých profilech.

Nedávno se však na TikToku objevil profil @lenka2870, který sdílí všechna videa, na kterých se objevuje dcera Bagárové. „Ruminka a její videa jsou prostě tlak,“ píše v popisu svého profilu, který sleduje 67 tisíc sledujících. K jednotlivým videím mnohdy žádný další komentář nepřidává. Pokud ano, dceru známé zpěvačky vychvaluje.

Videa s dcerou Bagárové mají desetitisíce zhlédnutí a u všech jsou vypnuté komentáře. Videí sdílí klidně i několik denně, většinou převzaté ze stories zpěvačky či její sestry Natálie. Vlastních videí, na které by dcera Bagárová nefigurovala, přidává minimum.

A co dělají vaše děti nejraději ?♥️
Takhle jsme si s Ruminkou malovaly při natáčení pro @linteo_cz A včera jsem dostala obrázek se smajlikej, sluníčkem a s duhou Přejeme Vám krásný vikend

#spoluprace #linteo #doma #spolu #laska

1. dubna 2023 v 17:40, příspěvek archivován: 11. dubna 2023 v 14:48

Ač videa nemůže nikdo komentovat, kdokoli si je může uložit. Nejčastěji kvůli tomu, aby se na ně podíval znovu. Na TikToku jde zároveň vidět počet uživatelů, kteří si video uložili. Videa malé holčičky ať už samotné, nebo s Bagárovou, mají stovky uložení. Už dlouho se v mnoha jiných případech spekuluje, že si videa dětí ukládají predátoři, aby se k nim mohli zpětně vrátit. Podobně tomu bylo minulý rok i v případě Wren Eleanor, malé dívenky z USA, jejíž videa její matka sdílela na TikTok každý den. I ona si vypnula komentáře, uložení videí však byly statisíce.

Redakce antiyoutuber.cz Moniku Bagárovou oslovila s dotazy, zda videa a celý profil zaregistrovala. V minulosti se totiž spekulovalo i o tom, zda majitelka účtu není Bagárové příbuzná. To se však nepotvrdilo. Následně byly komentáře na účtu vypnuty. Bagárová na dotaz redakce do doby zveřejnění článku nereagovala.

Sharenting jako hrozba

Na takzvaný sharenting upozorňují i odborníci. Jedná se o nadměrné sdílení dětí na sociálních sítích a v poslední době představuje čím dál tím větší problém. Dospívající děti si totiž nepřejí, aby jejich fotky z dětství kolovaly po sociálních sítích a aby si je mohl kdokoli stáhnout. Pro mnohé jsou totiž podobné fotky citlivé. „Často tento obsah vnímají jako ponižující, nevhodný, urážlivý, jednoduše intimní a citlivý. A žádají, aby jej jejich rodiče odstranili, smazali, nešířili,“ píše Kamil Kopecký pro projekt E-bezpečí.

Další problém sharentingu může být používání dětí jako komerčního nástroje. „Velká část bloggerů vydělává na tom, že sdílí a komerčně využívá záznamy ze života svých dětí,“ popisuje Kopecký. Zároveň obsah s dětmi může být potenciálně vystaven predátorům, jak už bylo zmíněno.