Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

ilustrační snímek | foto: instagram.com

Lidé na TikToku si zamilovali mořské panny. Někteří natolik, že si oblékají i ploutev a vábí námořníky na pláži

Lidé se na TikToku chtějí cítit jako mořské panny. Háčkují podprsenky inspirované tou, kterou měla Ariel, nosí pastelové barvy, perly a volánky. Jednoduše cokoli, co alespoň mořskou pannu připomíná. Někteří z nich však došli o krok dál. Influencerka Sia Shells si obléká ocas a chodí na pláž vábit námořníky.
  6:00

Mořské panny fascinují nejen děti, ale i dospívající a nespočet dospělých. Pravděpodobně každý zná příběh Malé mořské víly, který se v minulém roce dočkal nové filmové adaptace. Ač reakce na něj byly spíše negativní, estetika mořských panen zaujala nejednoho člověka. A někoho natolik, že se do nich začal stylizovat.

Pastelové barvy, především růžová, modrá a fialová, volánky, dlouhé šaty, vlnité vlasy, perly, mušle, perleť, flitry připomínající šupiny a třpytivé líčení – to vše je trend zvaný mermaidcore, který se po premiéře Malé mořské víly začal šířit na TikToku. Jeho princip je jednoduchý, nejdůležitější je vypadat jako éterická bytost, která žije pod vodou a je druhořadé, co pro specifickou vizáž uděláte.

It’s my birthday and I’ll lure sailors if I wannaaaa

so wild that the year is over and it falls on 123123! Thank you for all the love Merbabies and SEA you next year
.
.
.
.
#mermaid #mermaids #mermaidtail #mermaidlife #ocean #oceanlove #oceanlife #beach #beachvibes #disneygram

31. prosince 2023 v 23:17, příspěvek archivován: 26. ledna 2024 v 16:23

Trend podpořila také rostoucí popularita háčkovaného oblečení, které může evokovat námořnické sítě. České síťovky se tak staly oblíbeným módním doplňkem. Vzhledem k popularitě DIY, tedy takzvaného „udělej si sám“, se fanoušci trendu rozhodli si háčkované oblečení vyrábět sami. Na TikToku se tak objevovaly i návody na podprsenky inspirované tou od mořské víly Ariel.

Videa s označením mermaidcore byly na TikToku populární především minulé léto. Ve světě módy však mořské panny nejsou žádnou novinkou. Šaty jimi inspirované, tedy se sukní rozšiřující se od kolen, stvořil francouzský návrhář Marcel Rochas už ve třicátých letech minulého století. Po něm trend převzal Jean Patou, jehož legendární model s touto neotřelou siluetou se v roce 1933 objevil v magazínu Vogue.

✨and maybe slightly threatening too…
.
.
.
.
#mermaid #mermaids #beach #beachgirl #witchlife #witchcore #mermaidcore #siren #thelittlemermaid

22. ledna 2024 v 21:34, příspěvek archivován: 26. ledna 2024 v 16:22

Vzhled inspirovaný mořskými vílami inspiroval některé jeho fanoušky natolik, že se do nich začali stylizovat. Například influencerka a hudebnice Sia Shells se do něj naprosto zamilovala. Nasazuje si ocas a u ní doma to vypadá jako pod mořskou hladinou. Cítit se jako mořská panna ji uklidňuje a tráví proto v její kůži hodiny. Ve volném čase chodí k moři nebo do bazénu.

Shells si mořské živočichy zamilovala už v dětství. Milovala mořské koníky, kosatky, medúzy nebo třeba delfíny. Když dostala první panenku Barbie, která vypadala jako mořská panna, naprosto si ji zamilovala. Později si o „opravdových“ mořských pannách začala hledat informace a údajně věří tomu, že kdysi existovaly a ona s nimi má něco společného. Každý den navíc chodí na pláž, kde zpívá a láká námořníky stejně jako panny, o kterých si četla v mýtických příbězích.

Malá mořská víla ale není jediný film, díky kterému si lidé mořské panny zamilovali. Populární je také australský seriál H2O: Stačí přidat vodu, který byl v Česku vysílaný na stanicích Jetix a Disney Channel. V něm našla zalíbení i Češka Simona Vejtasová, která ploutve pro mořské panny vyrábí. Na TikToku má přes 35 tisíc sledujících a většina z nich je jejími výrobky nadšená. „Taky bych takovou ploutev chtěla. Je to úžasné, je fakt moc šikovná,“ myslí si jedna z nich.