Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

MrBeast | foto: instagram.com

Youtuber vydělává miliony, dělí se o ně i se sledujícími. Teď zaplatil tisíci lidem operaci očí

Nejúspěšnější youtuber MrBeast vybral tisíc lidí a zaplatil jim operaci očí. Některým daroval další peníze nebo třeba novou Teslu. Před třemi lety založil organizaci, která sází stromky po celém světě. Nyní už zasadila přes 24 milionů stromů.
  15:27

Živit se vyráběním obsahu na sociální sítě může být výdělečný byznys, pokud člověk umí dobře využít svůj potenciál. Někteří tvůrci pak peníze, které vydělávají, darují potřebným či na nejrůznější charity.

MrBeast, vlastním jménem Jimmy Donaldson, je nejúspěšnější youtuber na světě. Jeho youtubový kanál odebírá 130 milionů lidí. Protože si vydělává obrovské množství peněz, ve spoustě jeho videí peníze daruje, nebo dělá soutěže, díky kterým může výherce zbohatnout. Nedávno se rozhodl, že vybere tisíc lidí, kterým zaplatí operaci očí. Polovina lidí, kteří nevidí, potřebují operaci, která trvá jenom několik minut. Je však finančně nákladná a na světě je spousta lidí, kteří si jí nemohou dovolit. MrBeast se však rozhodl, že jim pomůže a zrak jim díky operaci vrátí.

Ve svém videu, které se během jednoho dne dostalo na dvanáctou pozici ve světových YouTube trendech, popisuje problém, který postihl většinu lidí, kterým se rozhodl pomoci. Jejich oční čočka se totiž postupně zakalí, což vede k částečné, nebo úplné slepotě. Během operace se odstraní špatná čočka a nahradí se čočkou umělou. V dnešní době, kdy je technologie na vysoké úrovni, se jedná o rutinní zákrok. Reakce vybraných lidí jsou ovšem k nezaplacení. Některým z nich dokonce MrBeast daroval 10 000 dolarů navíc.

Mezi vybranými byl také mladík Satchel, který už od narození vidí jenom na půl, právě kvůli špatné čočce. Dokonce málem přišel o zrak kvůli nehodě, která se mu stala na motokárách. I jemu se MrBeast rozhodl zaplatit operaci. Satchel kvůli problému se zrakem nemohl řídit a byla to jedna z věcí, kterou si vždycky přál dělat. Po úspěšné operaci ho youtuber překvapil ještě víc. Daroval mu totiž zcela nové auto, konkrétně Teslu. Další mladík, který byl vybrán na operaci, byl následně překvapen nejen zcela čistým zrakem, ale taky šekem, kterým byl obdarován. MrBeast mu totiž daroval 50 tisíc dolarů, které může použít na osobní náklady během studia na vysoké škole. „To snad nemůže být pravda. Jenom čekám, kdy se probudím,“ řekl dojatý chlapec ve videu.

Není to rozhodně první dobročinná věc, kterou MrBeast udělal. Před třemi lety například zorganizoval spolu se svým týmem jeho největší projekt, zasazení 20 milionů stromků po celém světě. Pod videem také sdílel odkaz, na který mohou zájemci přispět organizaci, která řeší znovuobnovení flóry Země. Organizace se jmenuje Team Trees a je založena právě MrBeastem. Na jejich stránkách můžete přispěním jednoho dolaru zasadit jeden strom. Samozřejmě můžete jednorázově zasadit i více. Aktuální čísla na stránkách ukazují, že se organizaci podařilo zasadit přes 24 milionů stromů a další každým dnem přibývají.

„Tým roste každým dnem a budováním vyhrává planeta. Zasaďte s námi a sledujte náš pokrok,“ píše se na stránce TeamTree. Nejvíc zatím daroval zakladatel společnosti Tesla Elon Musk, který nechal zasadit milion stromů, což se rovná milionu dolarů. Jeden milion stromů představuje až 20 000 akrů lesa, což je opravdu velká plocha. Nejvíce stromů je zasazených v Číně, Indii, Etiopii a Pákistánu. Organizaci podpořila i další světová jména jako youtuber PewDiePie, nebo hudební producent Alan Walker.