Středa 8. května 2024, Den vítězství

MrBeast | foto: Antiyoutuber.cz

Youtuber nabízí tisíce dolarů za rovnání jeho čokolád. Lidé ho kritizují, prý jde o manipulaci

MrBeast nabízí svým sledujícím 5000 dolarů, když budou v obchodech rovnat jeho čokolády. Díky tomu musí čelit velké kritice. Podle některých totiž své fanoušky využívá. Kritizován je taky za vyléčení tisíce zrakově postižených lidí.
  20:00

Youtuber MrBeast přišel s novým nápadem, jak si mohou jeho fanoušci přivydělat. Prosí je o to, aby v obchodech rovnali jeho čokoládu. Nabízí jim za to neuvěřitelné peníze, ovšem zároveň čelí velké kritice. MrBeast, vlastním jménem Jimmy Donaldson, totiž přidal na svůj Twitter zajímavý příspěvek. „Potřebuji vaši pomoc. Příště až ve Walmartu uvidíte Feastables, kdybyste to mohli urovnat, udělalo by mi to velikou radost. Chystám tým, který to bude dělat běžně, jen potřebuji krátkodobou pomoc,“ stálo v příspěvku MrBeasta.

Feastables je firma založená právě MrBeastem, která vyrábí čokoládu. A přesně Donaldsova čokoláda může jeho sledujícím vydělat velké množství peněz. MrBeast totiž oznámil, že těm, kteří čokoládu v obchodech, kde se prodává, urovnají, nabídne 5 tisíc dolarů, což je přepočtu 110 tisíc korun. Jeho sledující se okamžitě nabídky chytli a začali fotit i natáčet odvedenou práci. Někteří například dávají fotky před a po úklidu.

Někteří lidé si však z Donaldsova úkolu dělají legraci. Jeden z uživatelů Twitteru například přidal fotku, na které je muž přivázaný ke sloupu. „Chytil jsem tohoto muže po tom, co ramenem strčil do regálu s Feastables a jedna čokoláda spadla na zem. Prosí mě o odpuštění, ale já mu nevěřím, že to myslí vážně. Jak se s ním mám vypořádat pane,“ napsal k příspěvku uživatel Twitteru a označil v něm MrBeasta.

Jiný uživatel zase sdílel fotky a napsal k nim, že bude ničit jeho čokolády tak dlouho, dokud mu nezaplatí 100 000 dolarů. Také se objevují různé karikatury, spojené právě s urovnáváním youtuberových čokolád. Na jedné z nich je například vyobrazen MrBeast a za ním dav prchajících lidí, které připomínají vězně ze známého seriálu Squid Game, kteří bojují o svůj život. U fotky je popisek „Když neuspořádáš MrBeastovy čokolády“.

Objevují se ale i příspěvky a komentáře, které nový nápad kritizují. Podle některých totiž nevěří tomu, že by MrBeast někomu za jeho odvedenou práci zaplatil. Celý nápad se sice tváří jako velmi dobře placená brigáda, ovšem prý jde pouze o to, aby byla jeho čokoláda co nejvíce na očích a lépe se tak prodávala. „Je fascinující sledovat fázi kapitalismu, kde je lidem ctí vykonávat bezplatnou práci pro bohaté lidi, kteří se o ně nestarají, protože cítí jakési spojení a loajalitu jako pes, který chce pamlsek, jenomže pamlskem je imaginární pocit spojení,“ kritizoval MrBeasta jeden z uživatelů Twitteru. Příspěvek má už přes 13 tisíc lajků a objevují se i souhlasné komentáře.

Není to ovšem poprvé, co je MrBeast za svou práci kritizován. Poslední kritiky před jeho nápadem s čokoládami se dočkal kvůli svému videu, ve kterém zaplatil operaci očí tisíci lidem. Tehdy se totiž objevily kritické komentáře o tom, že si skrze dobročinný obsah chce nahnat zhlédnutí na videu. Název i obsah videa totiž sledující přímo vybízí k přehrání. Podle některých lidí by však MrBeast nikdy nedělal dobročinné věci, kdyby nebyly zdokumentovány. Právě proto se rozebírá teorie o pravém já nejúspěšnějšího youtubera.

Ve videu bylo také řečeno, že operace zabere pouze pár minut. To prý podle některých sledujících vrhá špatné světlo na politiky po celém světě. Vlády jednotlivých zemí by totiž podle komentujících operaci mohly zařídit, ovšem takhle to vypadá, že se o své občany nezajímají a musí se o ně postarat bohatý youtuber. MrBeast v reakci na šířící se kritiku vydal příspěvek na Twitteru. Zmínil v něm, že podle twitterové komunity by měli bohatí lidé pomáhat svými penězi ostatním. On se proto rozhodl jít touto cestou a slibuje, že než umře, rozdá všechen svůj majetek do poslední penny. I tak ho prý komunita označuje jako špatného člověka.