Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Muž otevřel dveře letadla. | foto: Youtube.comAntiyoutuber.cz

Video, kdy muž otevřel dveře letadla při přistávání, obletělo svět. Muž se chtěl zabít

Nebezpečná situace se stala při jednom běžném letu do Jižní Koreji. Jeden z pasažérů si řekl, že bude zřejmě nejlepší nápad otevřít nouzové dveře. I přes to, že se mu v tom snažilo několik dalších pasažérů zabránit, se mu to nakonec povedlo a způsobilo to obrovskou paniku. Video z incidentu se stalo extrémně virální na sítích. Muž se konečně svěřil, proč to udělal.
  9:58

Strach z létání je pro některé obrovský problém. Ne každý se cítí komfortně stovky metrů nad zemí v uzavřeném prostoru. Takovým lidem pak rozhodně nepomáhají nepřizpůsobiví pasažéři snažící se vytvořit chaos, či konflikt. Na sítích se často stávají populární videa právě z konfliktů z letadel mezi například posádkou a pasažéry. Video které momentálně obletělo téměř celý internet je však z lehce jiného soudku. Muž se z dlouho neznámého důvodu rozhodl, že otevře dveře od nouzového východu. Dá se říct, že se jen štěstím nikomu nic nestalo a letadlo v bezpečí přistálo. Muž se nyní svěřil, proč to udělal.

Jak je známo, bezpečnější je let letadlem, než jízda v automobilu. I tak se někteří tohoto druhu dopravy bojí daleko více něž právě jízdy v autě. Skutečně se jedná o poměrně bezpečný styl cestování. Pokud se však něco pokazí, může dojít k velice závažným problémům či až k haváriím. Co takovou havárii může způsobit, je například právě otevření nouzových dveří při letu. Při jednom letu do Jižní Koreji se tedy jeden z pasažérů vydal k těmto dveřím a otevřel je. Udělal tak, když se letadlo nacházelo zhruba dvě stě třináct metrů nad zemí a pouhých dvě stě kilometrů od přistávací plochy.

Je obrovské štěstí, že se dveře neotevřely dříve. Pokud by se tak stalo, dojít by mohlo k velice závažné havárii. Představitel letecké společnosti řekl, že se jednalo o třicetiletého muže sedícího na nouzovém sedadle. Poté, co dveře otevřel, nastala v letadle obrovská panika. Jelikož letadlo zrovna přistávalo, nikdo z posádky nebyl schopný mu v jeho činu zabránit. Studený vítr profukoval skrz letadlo, lidé křičeli, omdlévali a pevně se drželi za své sedačky. Nakonec letadlo bezpečně přistálo a všech dvě stě lidí na palubě přežilo. Na letišti už čekala policie, která muže zatkla.

Proč se tedy muž rozhodl, že otevře nouzové dveře letadla? Policie uvedla, že chtěl prý vystoupit. To potvrdilo i pár svědků, kteří se svěřili, že se snažil z letadla vyskočit. Muž policii sdělil, že byl v poslední době pod obrovským tlakem a ve stresu. Přišel o práci a cítil se, jak kdyby se dusil. Proto tak chtěl rychle vystoupit z letadla a zřejmě i ukončit svůj život. Policie ho momentálně vyšetřuje kvůli porušení zákona o letectví. Porušení tohoto zákona je trestáno velice přísně. Kdo ho poruší, může být odsouzen až k deseti letům vězení.

Ačkoliv je zřejmé, kdo je na vině, v problémech by mohla být i samotná letecká společnost. Tamní policie uvedla, že na místo vyslala specialistu, který má prověřit stav letadla a popřípadě na něm najít nějaké abnormality. To, že se pasažérovi povedlo při letu otevřít nouzové dveře je totiž něco velice neobvyklého. Za normálních okolností by totiž nic podobného nemělo být možné. Dle leteckého experta Geoffreyho Thomase je tato situace velice bizarní. „Technicky není možné tyto dveře otevřít za letu,“ uvedl.

I tak se to ale stalo a policie hledá odpovědi. „Za prvé se zdá jako velice nepravděpodobné, že by měly jít dveře vůbec otevřít. Za druhé to prostě technicky není možné kvůli silnému proudu vzduchu. Ale tak či onak se to stalo,“ řekl Thomas. Samotná letecká společnost uvedla, že po většinu letu to skutečně možné není. Když ale letadlo přistává, tak už to jde. „Letadlo je automaticky nastaveno tak, aby přizpůsobovalo tlak v kabině podle výšky letadla. Když je letadlo vysoko ve vzduchu, není možné otevřít dveře, ale když je výška nízká a blízko přistání, dveře lze otevřít.“ uvedla letecká společnost Asiana Airlines.

Dle videí z incidentu se skutečně jednalo o děsivý zážitek. Tak to popsal i jeden z pasažérů. „Byl to chaos. Lidé blízko dveří vypadali, že jeden po druhém omdlévají. Letušky volaly o pomoc po doktorech na palubě. Myslel jsem, že letadlo vybuchlo. Myslel jsem, že umřu,“ svěřil se jeden z pasažérů. Matka jednoho z dětí na palubě se svěřila, jak byla společně s dítětem vyděšená. „Děti se třásly, plakaly a byly vyděšené,“ říká.