Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

Nebezpečný TikTok trend | foto: Tikok.com

Na TikToku trenduje smrt. Nebezpečný sport a debilní způsoby jak zemřít ovládly platformu

Každý tvůrce se na TikToku chce nějak proslavit. Někteří jsou však schopni pro slávu udělat téměř cokoliv. Dokonce i riskovat s vlastním životem. V posledních týdnech se na platformě šíří videa od uživatelů, kteří se jen o fous vyhnuli smrti. Videa se zvukem ze hry „Dumb Ways to Die“ mají miliony zhlédnutí. Kvůli nebezpečnému trendu se zranily desítky lidí.
  10:57

Takzvaný skok smrti je profesionální kousek, který se často provádí, na různých představeních, či sportovních událostí. Jedná se o adrenalinový a velmi nebezpečný skok klidně až z třiceti metrů do vody. Účastnici při letu předvádí různá salta a otočky. Důležité je však dopadnout na břicho. Proto se jedná o smrtelný skok, jelikož, při špatném dopadu se může skokan vážně zranit, či dokonce zemřít. Na TikToku mají videa pod hashtagem „deathdiving“ přes 254 milionů zhlédnutí.

@martin_32123 Kids having fun🤟🏽 #deathdiving ♬ Problem Child - Live - ACDC

Jedná se o extrémní sport zvaný dødsing pocházející z Norska. Má i vlastní rozhodčí, kteří udělují známky za kvalitu skoku, letu a dopadu. Hodnotí se číselně od jedničky do desítky. Deset nejlepších sportovců tohoto adrenalinového kousku pochází ze země původu sportu, tedy z Norska.

Mnoho nezkušených uživatelů se pokouší tento skok zinscenovat, natočit a zveřejnit na TikTok. Jelikož však neumí správně přistát, často se stává, že se při tom zraní. Právě i kvůli trendům jako je tento řada zemí uvažuje, že TikTok zakáže, či alespoň nějak omezí. V několika státech USA byl TikTok už zakázán ve všech vládních telefonech. Tyto nebezpečné trendy tamní politické zastupitele jen více a více ujišťují v nebezpečnosti aplikace.

@kenstornes New World Record Deathdive 31.3m 🦅 #døds #deathdive #worldrecord #thirtyclub ♬ original sound - Ken Stornes

Smrt je aktuálně pojmem, který na TikToku hodně trenduje. Někteří hledají třeba to, jaké jsou debilní způsoby, jak zemřít. Do zvuku ze známé hry „Dumb Ways to Die“ přidají video, ve kterém se schyluje k úrazu. Obraz se zastaví chvilku před nehodou a na obrazovce se objeví text „Dumb Ways to Die“. Uživatelé si v komentářích nad videi libují a smějí se cizímu neštěstí. Co si však možná neuvědomují je to, že kdyby viděli pokračování videa, tak by se zřejmě zhrozili z jeho tragického pokračování.

Problém u tohoto trendu je jeho veliká sledovanost. Uživatelé si všimnou velkých čísel a řeknou si, že takové video chtějí mít na svém profilu taky. Vydají se tak udělat něco nebezpečného, jen pro sledovanost. Uživatelé často vtipkují nad tím, že je vlastně vše v pořádku, jelikož se video zastavilo chvilku před možným neštěstím, a tak se nic nestalo. „Lidi nebojte je v pořádku! Povedlo se mu to video stopnout v pravou chvíli,“ napsal do komentářů na TikToku jeden uživatel.

@henryjimenezkerbox

When I was attacked by an air mattress 🤣

♬ original sound - Henry Jiménez Kerbox

Úmrtí kvůli trendu zatím žádná hlášená nejsou. K velkým zraněním však zřejmě jistě došlo. Některá videa nemohou vyústit ničím jiným, než několika zlomeninami. Na trendu se přiživuje i samotná videohra. Na svém YouTube kanále sdíleli její tvůrci kompilaci několika vtipných videí z této série.

Do trendu se zapojil i účet parodující populární seriál Pat a Mat. Video má momentálně přes milion zhlédnutí a sledující ho milují. „Tak tohle video vyhrálo celý trend,“ napsal do komentářů jeden uživatel. „Dobrý je, že se to video zastavilo. Jinak by se kluci mohli dostat do velkého maléru,“ vtipkuje jiný.

@_patamat_ Špatný den #fail #mistake #train #fyp #fypシ ♬ original sound - xKiLgOrEx