Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

Influencer Nikocado Avocado a jídlo, co ve videu spořádá. | foto: youtube.com/nikocadoavocado

Kvůli slávě se prožral až k infarktu. Nicholas Perry, původně vegan, je tragédie Tik Toku

Nicholas Perry, mladík, který se proslavil svými videi, kde se záchvatovitě přejídá. Nejspíše jste o něm slyšeli, vystupuje pod přezdívkou Nikocado Avocado a točí na Youtube i Tik Tok, kde se přejídá enormním množstvím jídla. Na obou platformách má miliony sledujících. Dříve byl vegan, ale na to před několika lety zanevřel a dnes už jí vše, co mu přijde pod ruku. To bohužel ovlivňuje jeho mentální i fyzické zdraví.
  19:30

Mladý muž je považován za jednoho z nejkontroverznějších influencerů. Na jeho videích můžeme vidět kromě přejídání také obrovské emocionální výkyvy, které se zhoršují, čím více přibírá. Třicetiletý Nicholas je živoucím příkladem toho, jaký mohou mít sociální sítě dopad na zdraví člověka.

Slavný začal být v roce 2016, kdy vydal první Mukbang video plné jídla. Smyslem mukbangů je, že zkrátka natáčíte, jak jíte. Čím víc jídla, tím lepší.

Nicholas Perry býval v minulosti štíhlý a zdravý kluk.

Už jako influencer Nikocado Avocado kvůli chartému zdraví musí používat zdravotní pomůcky.

V tu dobu měl ještě zdravou, průměrnou postavu. Postupně se mu začala zvyšovat sledovanost, což ho vedlo k točení více videí. A jak už to s jídlem bývá, více jídla = více tuků. To se začalo velmi projevovat na jeho postavě i psychice. Posléze začal třeba vydávat videa s názvem „Nobody likes me, I’m done,” a podobné, kde se projevoval svými výkyvy nálad.

@realnikocadoavocado #nikocado #nikocadoavocado ♬ original sound - Nikocado Avocado

Mnoho lidí spekulovalo o tom, že taková videa vydával jen kvůli počtu sledujících. Minulý rok s videi přestal, čas od času ale nahrává nová. V květnu například nahrál video, kde „slaví“ dosažení váhy přes 180 kilogramů. Kanálů na YouTube má několik. Hlavní má přes tři miliony odběratel, vedlejší kolem milionu.

Postupně se přesunul ale i na Tik Tok, kde je produkce videí o poznání snazší. Prezentuje se tam hojně špatnou psychiku. V současné době ho tam sleduje přes 1,5 milionů lidí a jeho videa mají pravidelně milionová shlédnutí. 

@realnikocadoavocado

♬ original sound - Nikocado Avocado

Zmiňuje se v nich i o svých častých návštěvách nemocnic. Publikum ho začalo obviňovat, že jeho videa podporují záchvatovité přejídání a mohou pak vyvolávat u lidí poruchy příjmu potravy. Podle odborníků by takový člověk měl mít zakázané veřejně sdílet videa.

Falešný infarkt

Z videí Nikocada je zřejmé, že si rád získává pozornost i extrémními situacemi, kdy o něj sledující mají strach. Letos v květnu například na jednom z mukbang videí nahrál, že má infarkt. A protože smyslem takových videí je i to, že nejsou editovaná, pasáž, při které domnělý infarkt má, tam nechal. Aby přitáhl ještě větší pozornost, video dokonce pojmenoval Měl jsem infarkt na videu. 

Nakonec asi nemělo video takový úspěch, jaký možná čekal. Dosáhlo jen něco málo přes půl milionu shlédnutí. K tomu se navíc množí komentáře, které s videem moc nesouhlasí. „Nicku, prosím, neříkej, že jsi měl infarkt, když jsi ho neměl. A pokud ses cítil, že ano, měls jít do nemocnice. Není to něco, s čím by sis měl zahrávat,“ píše jedna ze sledujících.

Jeho případ ukazuje, jaký dopad na psychiku člověka může mít rychlá cesta ke slávě - taková, kterou právě sociální sítě umožňují. A pokud člověk žije ve světě bez většího zázemí a podpory, právě jako Nicholas, může ho rychlá sláva a pozornost zničit. 

Na příkladu Nikocada jde vidět, že se snaží udržet si relevanci skrze co nejvíc absurdní obsah a titulky. Jako příklad pro další influencery není vůbec vhodný.