Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Případů obtěžování na sítích přibývá. Pomůžou i poradny na internetu

S obtěžování na sociálních sítích se setkal někdy v životě téměř každý. Nevyžádané zprávy, obtěžování, ale i vydírání. Oproti minulému roku takových případů podle poradny E-bezpečí přibylo. Poradíme, co dělat, když vás začne někdo obtěžovat či vydírat.
  16:30

„Na snapchatu mi napsal jeden kluk. Chvíli jsme se bavili a pak mi napsal jestli mu něco nepošlu. Byla jsem do něj zamilovaná a fotku mu poslala. Když chtěl další řekla jsem že už stačilo. Pak mě začal vydírat že jestli mu nic nepošlu mé fotky pošle všude. Bála jsem se a tak jsem mu poslala další,“ tak začíná jeden z příběhů, se kterým se svěřují klienti online porady E-bezpečí Univerzity Palackého v Olomouci. S tímhle konkrétním se svěřila třináctiletá dívka. 

Pak mi napsal že někdy napíše. Zablokoval si mě. A včera mi napsal znovu. Že chce další jinak to bude všude. Poslala jsem je, protože jsem se bála. Slíbil mi že všechno vymaže, když udělám co řekne. Vše co mi řekl jsem udělala. A fotky stejně nevymazal. Nakonec si mě zase zablokoval. A teď mám strach že napíše znovu,“ pokračuje dívka. 

Takových případů je mnoho, jen za první půlrok letošního roku poradna řešila 250 případů, což je víc, než minulý rok. 

„Rozmanitost případů, které jsme řešili, byla opravdu pestrá. Stálým problémem je vydírání, vyhrožování, úniky intimních materiálů na internet, kyberšikana nebo nejrůznější druhy podvodů. Klienti jsou i osoby dospělé i děti,“ uvádí za E-bezpečí Pavel Schweiner z Univerzity Palackého. 

S problémy se svěřují i studenti vysokých škol nebo dokonce lidé starší padesáti let. 

Je třeba myslet na to, že obtěžování není jen otázkou klasických sociálních sítí jako je Instagram, TikTok či Snapchat. Stále častěji se objevují případy, kdy se predátoři pohybují i na Robloxu či Discordu. 

Co dělat, když vás někdo vydírá?

„Pokud se tě někdo snaží vydírat, vyhrožovat, ve věci je obecně nejdůležitější útočníkovi absolutně v ničem nevyhovovat, nevěřit mu, protože i kdybys přistoupil na jeho jakékoliv požadavky, nelze vyloučit další vydírání, vyhrožování a zhoršování situace. Velmi dobré je pak oznámit věc rodiči - ten ti může pomoci obtížnou situaci vyřešit,“ radí E-bezpečí. Důležité je i veškerou komunikaci ukládat, snažit se nereagovat a hlavně útočníka neblokovat. Tím by důkazy o jeho chování mohly zmizet.

Základní pravidlo je však ještě jinde. „V případě intimních fotografií doporučujeme vůbec nikomu (ani dnes milované osobě) nezasílat či nesdílet své intimní fotografie či videa nebo alespoň bez obličeje a identifikovatelných znaků znaménka, pihy, jizvy, tetování, pozadí bytu, okolí, apod.). Každý takový materiál - pokud existuje, může být jednou zneužit, a jakmile unikne a začne se šířit, mnohdy může být až nemožné rozšiřování zastavit, což může mít velmi negativní dopad na oběť,“ doporučuje E-bezpečí.