Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav

Vít Rakušan prosil veřejnost, aby upustila od ohňostrojů. | foto: Antiyoutuber.cz

Ohňostroj natruc ministru Vítu Rakušanovi? Ten si je vědom prý jen anonymních pisálků

Ministr vnitra Vít Rakušan poprosil veřejnost o neodpalování ohňostrojů hlavně v souvislosti s útokem na Filozofické fakultě. Na sítích se s přívětivými reakcemi však moc nesetkal. Lidé se chlubí fotkami ohňostroje s ostrými vzkazy ministrovi. On však tvrdí, že reakce které dostal, jsou spíše pozitivní. Z anonymních účtů se mu však prý pár hejtrů ozvalo.
  11:10

„Obejděme se letos na Silvestra bez ohňostrojů a zábavní pyrotechniky. Před pár dny jsme zažili dva násilné činy spojené se střelbou. To nejmenší, co můžeme udělat pro ty, koho se události bolestně dotkly, je nezvyšovat nervozitu a neprohlubovat trauma, které násilí zanechalo,“ vyzval pár dní před Silvestrem starosty, starostky, ale i celou českou veřejnost ministr vnitra Vít Rakušan. Reagoval tak na střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Jenže když člověk stál poslední den loňského roku na Václavském náměstí v Praze, ale i na spoustě dalších míst po celé republice, vypadalo to, jako kdyby k žádné výzvě nedošlo. Ohňostroje, rachejtle, ale i děsivě znějící dělobuchy odpalovali někteří lidé dokonce Rakušanovi natruc.

„Nesouhlasíte s Rakušanem a celou jeho vládou? Zapalte ohňostroj,“ napsal na sociální sítě jeden uživatel. „Nechtěl jsem letos kupovat zábavní pyrotechniku, ale když kňů, tak letos ohňostroj bude,“ píše další v reakci na příspěvek Rakušana na platformě X. Sám Rakušan prožil Silvestr s rodinou doma. A jak reaguje na lidi, kteří se rozhodli zábavní pyrotechniku odpalovat právě kvůli němu? „O tom nechci spekulovat, do hlavy nikomu nevidím. Někteří lidé, často schovaní za anonymními účty na sociálních sítích, mi psali, že to tak pojmou. Mnohem víc jsem ale dostal podpůrných, souhlasných reakcí,“ řekl pro redakci Antiyoutuber.cz ministr Rakušan.

I přes mnoho kritických komentářů na sítích, podle policie letošní oslavy Silvestra byly výjimečně poklidné oproti ostatním rokům. „Vyjma opilce, který se v jižních Čechách rozhodl řídit bagr, převrátil jej a bohužel pod ním zemřel, jsme v rámci silvestrovských oslav neřešili nic výjimečného a z našeho pohledu se jednalo o jedny z těch klidnějších novoročních oslav,“ napsala policie na svém X profilu. Nejčastěji prý vyjížděli řešit menší šarvátky a domácí spory. „Mám pocit, že takzvaně „zábavná pyrotechnika“ prostě spoustu lidí štve bez ohledu na nedávné tragické události na Filozofické fakultě. A že od ní stále větší část lidí upouští prostě na základě vlastního uvážení,“ říká Rakušan.

K požárům museli vyjíždět i hasiči. „Celkem jsme zasahovali u 71 událostí. Požárů, které souvisely se zábavní pyrotechnikou bylo 46,“ napsali pražští požárníci na platformu X. Minulý rok řešili případů o devět víc.

Skoro by se tak zdálo, že nejdramatičtější byla situace kolem ohňostrojů a pyrotechniky na sociálních sítích. Debaty se objevovaly jak na zmíněném X, tak na Facebooku, ale i pod příspěvky redakce Antiyoutuber.cz na Instagramu. Nejen kvůli možným dopadům na psychiku lidí, ale i kvůli znečišťování ovzduší a stresování zvířat, zveřejnila redakce příspěvek, ve kterém představila několik alternativ pyrotechniky, které jsou šetrnější. „Ohňostroj mě nějak nebere... Přijde mi to jako vyhazování peněz... Nicméně když mi ho všichni zakazují, tak jsme nakoupili dost krabiček a budeme je bouchat,“ napsal pod příspěvek jeden z komentujících. „Petardy k Silvestru proste patří. Jeden den v roce a všichni se můžou po*rat,“ přidal se další.

Silvestr je za rohem a jeho oslavy jsou pro mnohé spojené s ohňostroji. O tom, proč jim říct ne, se debatuje už dlouho. Škodí našemu zdraví, životnímu prostředí a také zvířatům. V souvislosti s tragédií na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy je však doporučujeme z novoročních oslav vynechat. Přinášíme proto několik zábavných alternativ ✨ místo hlučných rachejtlí zkuste třeba svítící tyčinky nebo bubliny

29. prosince 2023 v 13:36, příspěvek archivován: 3. ledna 2024 v 10:03

I přes to se však nyní hlavně na X řeší, že by podle některých lidí měla být pyrotechnika zakázaná. Uživatelé se zapojují do debat, ve kterých se svěřují se svými nepříjemnými zážitky z letošního Silvestra. „Při půlnoci jsem se v parku začal z výbuchů klepat a pak už jsem na zemi. Stalo se mi to poprvé. Chtěl jsem jen zapálit prskavku s přáteli s vidinou pár ohňostrojů. Potom co jeden tak deset metrů od nás selhal, to cele začalo. Příští rok si dám víc pozor a nikam nepůjdu,“ píše jeden uživatel na X. Většina komentářů s ním soucítí a vyjadřuje mu podporu. Najde se ale i mnoho těch, kteří nemají slitování. „Buz*fučka co se posrala z toho, že něco udělalo bum a světýlko. To jsem neviděl. Takový jako ty by si na vojně dávali k snídani, k obědu, i k večeři. Příště si tu prskavku doma narvi do ř*ti,“ reaguje v komentářích pod příspěvkem jiný uživatel.

„Nejde jen o klid zvířat a lidí, ale i o znečištění vzduchu, které je vždycky po Silvestru enormní. A taky o spoustu úrazů, které mají petardy na svědomí. Nemám v úmyslu v tomhle ohledu nikomu nic zakazovat nebo nařizovat, ale mám pocit, že se jako společnost posouváme, a věřím, že tato hlučná a v mnoha ohledech kontroverzní zábava se časem přežije. Že se dostaneme k modelu, kdy lidé přestanou odpalovat svoje vlastní rachejtle z balkonu a půjdou se raději podívat na profesionální ohňostroj nebo videomapping nebo jinou atrakci, kterou uspořádá obec, město. To bych považoval za ideální stav,“ vysvětluje Rakušan.