Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

Maté Sanikidze | foto: instagram.com

Šampiona Oktagonu zatkli, protože šel na demonstraci. Na kauci ho následně pustili ven

Šampiona Oktagonu Matého Sanikidzeho zatkli v Gruzii. Účastnil se totiž proukrajinské demonstrace. Fanoušci i zápasníci mu vyjadřují podporu. Titulový zápas mezi ním a Losenem Keitou byl kvůli tomu v ohrožení. Nakonec byl propuštěn na kauci.
  12:23

Čtyřiadvacetiletý MMA zápasník Maté Sanikidze byl zadržen během protestů proti válce na Ukrajině. V Gruzii, ze které Sanikidze pochází, se totiž občané rozhodli demonstrovat proti zákonu, který schválil tamní proruský parlament. Nově schválený zákon totiž připomíná zákon, který zavedl ruský prezident Vladimír Putin. K rozsáhlým demonstracím se rozhodl přidat právě Sanikidze, který je čerstvým šampionem v Oktagonu. Na demonstraci byl zadržen spolu s desítkami dalších demonstrantů.

Informaci o jeho zadržení zveřejnila Sanikidzova žena na Instagram. „Můj manžel byl včera zadržen na demonstraci, protože se postavil za náš národ a vyjádřil přání, aby se Gruzie připojila spíše k Evropské unii, než k Rusku. Jsem na něj moc pyšná a nemohu se dočkat, až ho zase uvidíme. Prosím, vyjádřete mu také svou podporu,“ napsala Sanikidzova žena na Instagram. Sanikidzova žena Miriam, tak zůstala sama spolu se svým teprve čtyřměsíčním synem Nathanielem.

Zpráva o Sanikidzeho zatčení se začala okamžitě šířit po sociálních sítích. K celé situaci se také vyjádřilo vedení organizace Oktagon, ve které je čerstvě Sanikidze šampion. „Shodli jsme se, že Matého manželku Miriam ani malého Nathaniela nenecháme ve štychu a finančně je podpoříme. Jakmile bude propuštěn, kontaktujeme Matého a nabídneme mu pomocnou ruku ve všech oblastech potřeby. Stojí za ním celý tým Oktagonu. Musíme podpořit lidi, kteří bojují za správnou věc a všichni jsou společně na jedné lodi. Maté Sanikidze představuje hodnoty, které jsou k nám také neodmyslitelné, a proto si zaslouží pomoc a podporu od nás a našich fanoušků,“ stálo v popisku pod Sanikidzeho fotkou, kterou nahrál Oktagon na svůj Instagram.

Fanoušci i další zápasníci začali Sanikidzemu okamžitě vyjadřovat podporu, nejčastěji přidávali komentář „#freesanikidze“. Podporu mu také vyjádřil zápasník Losene Keita, který na svůj instagramový příběh nahrál Sanikidzeho fotku a přidal k ní popisek Free Sanikidze. Od Keity je to velmi zvláštní a zároveň hezké gesto, protože oba zápasníci mají mezi sebou už dlouhou dobu spory. Navíc se spolu během poslední tiskové konference velmi ostře pohádali a došlo také k velké strkanici. „Poslouchej mě, nejdřív zbiji tebe a potom i tvého překladatele. Nakopu ti p*del tady ty sr*čko. Jsem tady tak pojď, nakopu tě tady přede všemi, já neutíkám na rozdíl od tebe,“ řval na tiskové konferenci Keita. Následně se do sebe pustili, začali se kopat a promotéři Novotný a Neruda je od sebe museli rozdělit. Keita však dokázal, že trashtalk je trashtalk a když jde o vážnou věc, dokáže odhodit své ego a zastat se dokonce i svého soupeře.

Sanikidze se má totiž utkat právě s Keitou a to 29. dubna v Bratislavě. Rozjetý Sanikidze by chtěl využít svého postavení a pokusit se sebrat Keitovi jeho pás šampiona. Kvůli Sanikidzeho zadržení byl ale celý zápas v ohrožení. Bylo totiž možné, že jeho zdržení se protáhne na delší dobu a nebude tak moc v dubnu proti Keitovi nastoupit. Pokud by ho pustili třeba týden před zápasem, měl by opravdu málo času na to dohnat tréninky, které by mu tak ušly. Zároveň mají oba zápasníci stanovenou váhu, kterou musí splnit a to také vyžaduje minimálně týdenní práci.

Po dlouhém čekání se však objevila zpráva o tom, že Sanikidze byl propiuštěn na kauci 775 dolarů. Může se tak vrátit k zápasení a připravovat se na titulový zápas.