Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

Jiří Procházka se vrací | foto: Instagram

Z Oktagonu do UFC: Jak šly cesty Čechů a Slováků do nejslavnější MMA organizace světa

Lajoš Klein patří mezi malou skupinu zápasníků, kteří se z československého MMA dostali až do UFC. Do největší organizace bojových sportů se jako první Čech dostal Vémola, který však po sérii porážek odešel. V UFC se také objevili Pešta, Muradov a šampion Procházka.
  12:44

Historicky první slovenský zápasník v organizaci UFC Lajoš Klein v zápase remizoval se svým soupeřem Jaiem Herbertem. Remíza v MMA není tolik běžná, ale v tomto případě byla naprosto na místě. Oba zápasníci totiž po celou dobu bojovali vyrovnaně a především v postoji. Kleinovi se podařilo dostat soupeře na zem, ovšem po nepříjemném kopu se mu otevřela rána nad okem. Rozhodl se proto, že bude spíše zápasit ve stoje. Ve druhém kole to bylo opět nerozhodně a oba bojovníci si hlídali údery i kopy soupeře.

Ve třetím kole Klein dostal dvakrát kolenem do rozkroku a kvůli tomu byl Herbertovi stržen bod. Herbert ale následně složil Kleina na zem, kde mu hodně zavařil, Klein ale dobře pracoval a Herbertovi se nepodařilo soupeře ukončit. Rozhodčí proto jednomyslně vyhlásili oba zápasníky vítězi. Klein sice mohl být zklamaný z výsledku, ale i tak zůstává prvním Slovákem, který do dotáhl až do největší bojové organizace UFC. Tento osmadvacetiletý zápasník přitom ještě nedávno zápasil v organizaci oktagon, ve které neměl konkurenci. Klein ovšem není jediný zápasník Oktagonu, který měl možnost podívat se do UFC.

Karlos „Terminátor“ Vémola

První český zápasník, kterému se povedlo dostat do této organizace, byl Karlos „Terminátor“ Vémola, největší jméno na současné české MMA scéně. Vémola se díky předešlé sérii vítězství a podepsané smlouvě s organizací poprvé objevil v UFC v roce 2010 v Las Vegas. Tehdy zápasil s Jonem Madnesem, který však Vémolu dokázal porazit na body. Vémola se poté rozhodl přestoupit do polotěžké váhy a svůj druhý zápas v UFC vyhrál technickým knockoutem.

Jeho třetí zápas v organizaci opět nevyšel poté, co ho porazil brazilský zápasník Ronny Markes, opět na body. Ve čtvrtém zápase však dokázal soupeře převálcovat a držel si tak bilanci dvou výher a dvou porážek. Tehdy se však Vémola dostal pod obrovský tlak, protože k tomu, aby v organizaci zůstal, musel ze dvou zbývajících zápasů alespoň jeden vyhrát. Vémola ale oba zápasy prohrál a vedení organizace se rozhodlo neprodloužit smlouvu. Vémola se poté vrátil zápasit do Čech a nyní se stále drží v Oktagonu.

Viktor Pešta

Viktor Pešta v roce 2013 vyhrál titulový zápas ve světoznámé organizaci GCF a poté podepsal nabízenou smlouvu na šest zápasů v UFC. V roce 2014 se poprvé utkal v nové organizaci s ruským zápasníkem Ruslanem Mogamedovem. Mogamedov tehdy porazil Peštu na body. V roce 2015 byl totiž opět postavený před ruského zápasníka. Tentokrát jím byl tvrdý Konstantin Erokhin, který si však s Peštou nedokázal poradit a nakonec prohrál na body. Peštovi se tehdy spravila chuť, ale ještě nevěděl co ho čeká.

Protože měl podepsanou smlouvu na šest zápasů, znamenalo to pro něj, že musí alespoň třikrát vyhrát, aby o něj organizace vůbec měla dál zájem. Peštovi se však nepodařilo udržet se na vítězné vlně a dva zápasy prohrál. Poslední rozhodující zápas se odehrál v roce 2017, kdy se proti Peštovi postavil ukrajinský bijec Aleksei Oleinik. Ten dokázal během prvního kola Peštu porazit a tak se Peštovi zavřely dveře v UFC a následně také zamířil do Oktagonu.

Makhmud Muradov

Uzbek Muradov v Oktagonu vždy vyčníval. Dokázal soupeře ukončovat těmi nejbláznivějšími způsoby. V oblibě měl především trefovat při výskoku soupeře kolenem do hlavy. Uměl ale také rozdávat tvrdé rány a kopy. Po sérii několika výher v řadě o něj projevila zájem organizace UFC, se kterou nakonec podepsal smlouvu. V prvním zápase si vyzkoušel, jaké to je zápasit tři kola po pěti minutách. Nakonec ale zvítězil na body a mohl slavit úspěšný debut. Další dva zápasy dokázal ukončit tvrdým knockoutem a vysloužit si tak dva bonusy večera.

V roce 2021 se utkal s americkým zápasníkem Geraldem Meerschaertem, který ho však dokázal ukončit. Muradov byl přinucen se vzdát kvůli škrcení. Následně si dal na chvíli pauzu, vrátil se až na podzim roku 2022, ovšem jeho soupeř Caio Borralho zvítězil na body, i když se Muradov snažil ze všech sil. Další zápas ho čeká letos. Muradov je také známý svým přátelstvím s Floydem Mayweathrem, který ho dokonce přijal do svého týmu.

Jiří Procházka

Jiří Procházka to zatím dotáhl v UFC nejdál. Minulý rok získal v organizaci jako první Čech titul. Své soupeře doslova likviduje a často je ukončuje knockoutem. Procházka má svůj specifický styl boje, který se zakládá na thajském boxu a samurajské kultuře. Jeho styl pro některé vypadá legračně, ale Procházka očividně ví co dělá, protože přes něj zatím nikdo neprošel. Když v roce 2022 získal titul šampiona v polotěžké divizi, zápasil s Brazilcem Gloverem Texeirou, kterého porazil díky škrcení. Jeho titulovému zápasu však předcházely pouze dva zápasy v UFC.

V prvním zápase porazil Švýcara Volkana Oezdemira, který s ním vydržel pouze do druhého kola. V druhém zápase se mu postavil Američan Dominik Reyese, kterého Procházka před koncem druhého kola poslal k zemi tvrdým loktem z otočky, který si fanoušci velmi oblíbili. Poté už byl na řadě titulový zápas s Texeirou, který byl pro Procházku úspěšný. Procházka se však během tréninku zranil a je na dlouhou dobu ze hry a rozhodl se, že svůj pás uvolní a až se zotaví, utká se o něj s jeho budoucím majitelem.