Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav

Olivia Rodrigo | foto: Profimedia.cz

Zpěvačka Olivia Rodrigo rozdávala na koncertě antikoncepci. Bojuje za práva na potrat

Populární zpěvačka Olivia Rodrigo chce bojovat za práva na potrat. Při koncertě v St. Louis, hlavním městě státu Missouri, rozdávala při koncertě antikoncepci. Návštěvníci si mohli ve stáncích vyzvednout jak nouzové antikoncepční pilulky, tak kondomy. Senátor v Missouri ji na sociální síti X odsoudil, prý by se měla stydět.
  13:00

Od začátku března má Francie v ústavě zakotvené právo na potrat. V některých zemích ale ženy takové štěstí nemají a o svém těle stále rozhodovat nemohou. Potraty jsou hojně diskutované téma i v USA, kde se v osmnácti státech interrupce trestají, ve třinácti z nich jsou zakázané úplně za jakékoli podmínky. Proti zákazům a represím chtějí bojovat i popové hvězdy.

Jedním ze států, kde jsou interrupce zakázané, je i Missouri, kde je možné těhotenství přerušit pouze v případě, kdy je žena v ohrožení života. V St. Louis, hlavním městě Missouri, měla před pár dny koncert populární zpěvačka Olivia Rodrigo, která chce bojovat za právo na potrat. V době konání koncertu proto rozdávala pohotovostní antikoncepci, známou také jako „pilulka po“.

Návštěvníci si mohli ve stáncích na koncertě rozebrat jak „nouzové“ antikoncepční pilulky, tak kondomy. Její iniciativa by měla být součástí celosvětové iniciativy Fund 4 Good, kterou spustila populární zpěvačka minulý měsíc. Jejím cílem je usilovat o „svobodu reprodukčního zdraví“. Část výdělku z koncertního turné zpěvačky by navíc měla jít na financování Fund 4 Good. Na pořádání turné spolupracuje s organizací National Network of Abortion Funds, tedy volně přeloženo s národní sítí potratových fondů, což je americká organizace, která se snaží zvýšit dostupnost potratů pro lidi s nízkými příjmy.

Aktivistka z charitativní linky Right by You, která pomáhá teenagerům najít možnosti potratů mimo Missouri, řekla webu The Guardian, že zpěvačka charitativní organizaci Right by You sice pozvala, ale nebylo to její rozhodnutí rozdávat antikoncepci. Ať vymyslel gesto kdokoli, lidé po celém světě jsou z něj nadšení. „Jsem s Olivií. Ne každý se může stát matkou a o děti se postarat. Měli bychom mít právo na to se svobodně rozhodnout,“ myslí si návštěvnice koncertu.

Kdo s ní však nestojí je velká část členů a příznivců Republikánů. Republikánský senátor parlamentu v Missouri Bill Eigel na sociální síti X zpěvačku zkritizoval. Podle něj by se měla za rozdávání antikoncepce stydět. „Jako otec dcery jsem z jejího chování zděšen. Velká část jejích fanoušků jsou děti. Potraty ženám ubližují. Samozřejmě že fyzicky, ale také psychicky. Ženy, které byly na potratu, jsou více úzkostné a mají více problémů, které souvisí s mentálním zdravím,“ píše Eigel. Prý také ženy, které byly na potratu, mají větší problémy s užíváním návykových látek a také mají sebevražedné sklony.

Rodrigo kritizuje omezení práv na potrat dlouhodobě. V roce 2022 při vystoupení na festivalu v Glastonbury vyslovila veřejně nesouhlas s rozsudkem Nejvyššího soudu Spojených států. Zrušil rozsudek známý jako Roe vs. Wade z roku 1973, který umožňoval jednotlivým americkým státům rozhodovat o právu na potrat.