Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

Youtuber Ondra Vlček patří v Česku k těm nejkontroverznějším | foto: instagram.com/ondravlcek1

Klauni a hledání odpadků, jak šel čas s bizarní tvorbou Ondry Vlčka

Ondřej Vlček patří mezi nejkontroverznější české youtubery. Jeho tvorba je protkaná bizárem i kauzami. V poslední době čelí kritice za streamování na TikToku. Jaká byla a je jeho cesta světem videotvorby?
  19:00

Pětadvacetiletý youtuber Ondra Vlček pochází z Ostravy. Tvořit na Youtube začal v roce 2015. Zaměřoval se především na vtipná videa a pranky. Jeho tvorba si rychle začala nacházet příznivce.

Ač začal být později kritizován za to, že tvoří lehce bizarní videa, první větší zlom přišel v roce 2019. To oznámil vztah se svou tehdy třináctiletou přítelkyní Veronikou. Většina sledujících ho za vztah s nezletilou dívkou odsoudila. Tvrdili, že to není v pořádku a považovali jejich vztah za špatný. Ve videích se oba bránili, že se jedná o dětský romantický vztah a Veronika je mnohem vyspělejší, než její vrstevnice. Sledující však názor nezměnili a Ondra čelil nenávistným poznámkám dál.

Vše vyvrcholilo v moment, kdy ho bratr Veroniky napadl před obchodním centrem v Ostravě. Veronika se nechala slyšet, že ho málem přizabil. Její bratr vztah své sestry nepovažoval za vhodný a rozhodl se zakročit tímto způsobem. Ondra se na chvíli stáhl z YouTube, s Veronikou se rozešel a oznámil, že vyhledá odbornou pomoc u psychologa. Rozchod jim ale podle všeho vydržel jen pár dní. Ten definitivní přišel až v roce 2020.

Během trvání vztahu s Veronikou byl kritizován především za něj. Po rozchodu už sledující mohli kritizovat pouze jeho tvorbu, která se stávala čím dál tím více podivnou. Vydával se například za příslušníka policie, aby napálil sledujícího, který mu nevybíravě napsal svůj názor. Později si vymyslel, že je gay. To vše kvůli dosahu.

Dá se říct, že jeho tvorba je v průběhu let v podstatě totožná a cílí převážně na mladší publikum. V posledních měsících se například zaměřil na videa s klauny. Někdy si s nimi jen povídá, jindy klauni chtějí zabít jeho, později on je. V sérii děsivých postav pokračoval, ke klaunům se přidal například smyšlený vrah nebo postava z hororu Jigsaw. Všechny videa jsou podle Ondry děsivá nebo extrémní.

@ondra_vlcek1 Klauni opět útočí!🤡🤡🤡 #fyp @yasbys ♬ Sugar Crash - Elyotto & Zedivan

Jeho kanál na YouTube není aktivní už více než měsíc. Mezi poslední videa patří například to, kdy s kamarádem chodí po městě a hledají v odpadcích poklad. Tajemná osoba jim nechá ve schránce vodítko a oni postupně hledají další indicie, co mají dál dělat. Ty je dovedou až k tomu, že mají prohledat popelnici a nakonec v ní najdou 100 tisíc korun.

Poslední video, které vydal, je experiment ve společnosti jednoho z klaunů. Do pěti různých dostupných kolových nápojů hodí mentos, potom lahev protřepou a zkoušejí, jak moc nápoj vypění. Dá se říct, že jde o návrat do zhruba sedm let vzdálené minulosti. V roce 2015 byla tato challenge na internetu po celém světě.

Co ale dělá Ondra teď? Streamuje na TikToku. Láká své fanoušky na streamy tím, že jim dá follow, pokud mu pošlou dostatečné množství dárků. Jeho profil tvoří z velké části videa, kde propaguje profily těch nejdobročinnějších fanoušků - tedy těch, kteří mu pošlou na streamu nejvíce dárků, respektive peněz. Naposledy děkoval sledujícím, kteří mu posílali na streamu takzvané kaktusy. „Tenhle fanoušek mi moc pomohl, tak mu běžte dát follow. Do komentářů můžete psát „hotovo“ a já některým z vás follow oplatím,“ povídá Ondra v jednom z videí.

Mimo děkování fanouškům na TikTok moc videí aktuálně nepřidává a nemá na obecně na nich nemá moc zhlédnutí. Zhruba před měsícem ale jedno z nich bylo virální. Prosil, aby mu nejsledovanější tiktoker na světě Khaby Lame, okomentoval video a přidal like. Video má přes 260 tisíc zhlédnutí.

@ondra_vlcek1 Can you LIKE my video?😭 @khaby.lame #fyp ♬ původní zvuk - Ondra Vlček

Nutno dodat, že streamování na TikToku je v poslední době velké téma. Mnoho tvůrců uvádí, že jejich motivací pro streamování, je čistě se pobavit s fanoušky. Jiní ale tak čisté myšlenky pravděpodobně nemají. Motivuje právě jednoduchý výdělek, který získají, když jim jejich sledující budou posílat různé virtuální dárky. Ty si ale musí pořídit za peníze opravdové. Často se diskutuje o tom, zda je v pořádku, aby děti posílali dárky, které pořídí za peníze od rodičů, dospělým influencerům.