Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Muži na Tinderu loví ženy pro OnlyFans. Jde však o podvod, chtějí je obrat o peníze

Tinder i OnlyFans patří v posledních letech mezi nejvýraznější internetové platformy. Ač jsou obě aplikace svým zaměřením poměrně rozdílné, v poslední době dochází stále častěji k jejich prolnutí. Na Tinderu se objevují profily mužů, kteří loví ženy právě pro OnlyFans. Jde však o podvod, snaží se z nich pouze dostat údaje od platebních karet.
  9:52

Na Tinderu se dá narazit na ledacos. Na účty, které nemají fotografie a lákají ostatní uživatele na záhadné sexuální zážitky, na páry, které k sobě hledají třetího, či zkrátka na uživatele, kteří tam touží nalézt lásku. V poslední době ale hlavně ženské uživatelky Tinderu mohou narazit na muže, kteří sice vypadají jako běžní uživatelé, podle popisku je ale zřejmé, že jejich úmysly jsou trochu jiné. „Swipni mě doprava a začni kariéru na OnlyFans. Garantuju, že si měsíčně přijdeš na minimálně tři tisíce dolarů,“ píše ve svém biu uživatel Lukas. To by bylo v přepočtu bezmála sedmdesát tisíc korun.

Když se s ním uživatelka propojí, což redakce antiyoutuber.cz vyzkoušela, přijde poměrně rychle zjevně předpřipravená zpráva. V té Lukas nabízí, že se bude o celý účet starat, po dívce chce pouze, aby mu posílala fotografie. Jaké, to by bylo údajně na společné domluvě.

Případů přibývá

Jeho účet, který takový byznys nabízí, není na Tinderu jediný. Podobných uživatelů se, hlavně ve verzi pro heterosexuální ženy, objevuje celá řada. Po čase však mizí, Tinder je totiž nejspíš blokuje.

„Pokud je účelem existence tvého profilu inzerce a propagace tvé akce, podnikání, neziskové organizace, politické kampaně, soutěže nebo průzkumu, může se stát, že tvůj účet smažeme,“ píše Tinder ve svých podmínkách užívání. Do stejné kategorie spadá právě i OnlyFans. Řada tvůrkyň si totiž v minulosti stěžovala, že jim Tinder mazal profily, i když v biu uvedly pouze, že se živí sdílením obsahu na OnlyFans.

Ač už začínají vznikat agentury, které se o OnlyFans tvůrce starají, jako třeba česká Élite Idols, pod kterou spadá i Kafuu, případ recruiterů z Tinderu bude trochu jiný. „Přišlo mi to poměrně zajímavé, takže jsem si s ním začala psát,“ popsala svou zkušenost s jiným mužem na Tinderu, Martinem, pětadvacetiletá Lucie. Ta se s příběhem svěřila nejprve v internetové diskuzi, později i redakci antiyoutuber.cz. O založení OnlyFans prý přemýšlela už delší dobu, jelikož své odhalenější fotografie sdílí na Twitteru a dostává se jí za ně pozitivní odezvy. „Ze začátku mi psal, že by se o vše staral on, že by stačilo jen posílat fotky,“ popisuje Lucie. „Občas mi ale přišlo, že moc nereaguje na moje zprávy, jako kdyby je nečetl a posílal něco, co měl už připravené,“ dodává a potvrzuje tím zkušenost, kterou s účty měla i redakce.

Pošli mi údaje tvé karty

Když se Martina zeptala, jak by probíhalo vyplácení peněz, přišla jí zpráva, ve které byla vyzvána, aby vyplnila údaje od své platební karty. „Ta stránka se tvářila jako PayPal, chtěla po mně vyplnit číslo karty, platnost, prostě všechno,“ vysvětluje mladá žena. „O takových případech jsem ale četla už několikrát, kdy někdo sdílel své údaje a pak přišel o peníze z účtu. Nic jsem nevyplnila a Martina jsem nahlásila,“ dodává.

Před takovými praktikami dlouhodobě banky varují. Pro to, aby vám někdo mohl poslat peníze, není nikdy potřeba všech údajů z vaší platební karty. „Ovšem po zadání údajů dojde k platbě na vrub vašeho účtu. To znamená, že částka se strhne vám. Peníze odejdou na účet útočníkovi. Ten navíc získá veškerá data o vaší kartě, která může obratem zneužít,“ píše v upozornění na svém webu banka ČSOB.

Tinder a OnlyFans jsou jedny z nejpoužívanějších platforem na internetu, obě však slouží k tak trochu jiným věcem. Zatímco na Tinderu se lidé seznamují, buď proto, aby našli lásku, či kvůli tomu, aby se s někým seznámili za účelem jednorázového povyražení, OnlyFans slouží primárně pro sdílení a konzumaci explicitního a erotického obsahu. Ač se aplikace v něčem podobají, jejich účel je zkrátka jiný.