Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Uniklé fotky z OnlyFans | foto: Reddit.comAntiyoutuber.cz

Z OnlyFans na Twitter a Reddit. Za šíření placeného obsahu však hrozí pokuty

Na to, že má i OnlyFans díru se přišlo už před jistou dobou. Na platformy hlavně jako Twitter a Reddit začínají unikat však i jiné dosti nevhodné fotky. Uživatelé se na nich chlubí nejen kradenými fotkami z OnlyFans, ale i fotkami nahých dívek, které získali například na seznamce Badoo. Za krádež fotek jim může hrozit vysoká pokuta.
  6:00

Web Antiyoutuber.cz informoval o úniku itimních fotografií a videí několika českých influencerek na volně přístupná fóra. Část obsahu byla soukromá, větší část pochází z OnlyFans a mohlo by se zdát, že v tom případě další šíření nemusí být tak problematické. Je to však jinak.

OnlyFans je platforma založená na jednoduchém principu. Tvůrce na ni zveřejňuje převážně erotický obsah, za který si fanoušek platí v podobě měsíčního odběru. Ceny za takový odběr se mohou různit. V průměru se ale pohybují od jednotek až do desítek dolarů. Důvodů, proč na OnlyFans zveřejňují tvůrkyně svůj erotický obsah, je více. Jeden je například ten, že většina jiných platforem takové explicitní fotky nepovoluje. Hlavním důvodem je však logicky výdělek. Některým však zřejmě přijde pár dolarů za měsíc hodně, a tak se snaží najít cesty, jak se k fotkám dostat jinak. Vznikají tak skupiny převážně na Redditu, kam uživatelé zveřejňují kradené fotky tvůrkyň pro uspokojení ostatních.

Slovo kradené se dá použít z toho důvodu, že samotná platforma má ve svých podmínkách napsáno, že fanoušci nesmí sdílet fotky tvůrkyň na jiné platformy. „Nereprodukujte, netiskněte, nedistribuujte, nepokoušejte se stahovat, upravovat, vytvářet odvozená díla, veřejně zobrazovat, znovu publikovat, stahovat, ukládat nebo přenášet jakýkoli obsah,“ píše OnlyFans v podmínkách služby. Dá se tak tedy říct, že pokud se na fotky vztahují autorská práva, tak se jejich zveřejňování třetí osobou na další platformy může považovat za krádež.

Každá tvůrkyně či tvůrce musí s podmínkami souhlasit. V nich se také píše, že tím, že s podmínkami uživatel souhlasí, potvrzuje to, že vlastní všechna práva duševního vlastnictví ke svému obsahu. To tedy znamená, že jakékoliv jeho stahování a šíření na další platformy se dá považovat za krádež. Pokud se tak ale stane, platforma s tím zřejmě nic moc nenadělá. Uvádí totiž, že OnlyFans nebude vůči tvůrci odpovědný, pokud bude jeho obsah zkopírován.

Jedna ze skupin na Redditu, kam fotky z OnlyFans unikají se jmenuje „czskkurvy“. Zajímavé je, že i taková skupina má svá vlastní pravidla. Ty jsou vcelku prostá. Skupina je založená na čistém zveřejňování fotek, a ne na jejich výměně. To je také jedno z pravidel, že v ní nikdo nesmí nabízet fotky za výměnu, či o ně prosit. Jednoduše řečeno, pokud někdo nějakou fotku má, tak by ji měl dle pravidel na platformu zveřejnit. O ničem jiném by tato skupina být neměla.

Převážně se v této skupině objevují uniklé fotky tvůrkyň z OnlyFans. Nejedná se však o zcela nový trend. Tvůrkyně Valerie Holáková alias Xholakys se nechala slyšet, že je to něco, s čímž se tvůrkyně potýkají už delší dobu. „Tohle tady funguje už úplně od začátku,“ řekla pro Antiyoutuber.cz úspěšná OnlyFans tvůrkyně. Dodala, že ona tento problém moc neřeší. Je nejúspěšnější česká tvůrkyně na platformě, a tak ji zřejmě pár uniklých fotek moc netrápí.

you can dress up as me for halloween since you wanna be his girl so bad
@zlyart
@better_with_lashes

16. října 2022 v 16:41, příspěvek archivován: 3. dubna 2023 v 17:37

Ne každý na to má však názor jako Xholakys a rád by to nějak vyřešil. Na OnlyFans se tedy zřejmě moc velké podpory nedočká, což znamená, že se musí obrátit jinam. V tuto chvíli vyvstává otázka, jestli tvůrkyni podání nějakého případného trestního oznámení a všechna námaha kolem, stojí za pár uniklých fotek. Pokud však ano a ona může dokázat, že se skutečně jedná o její autorské dílo uniklé z OnlyFans, může požadovat o náhradu vcelku ve vysoké finanční výši.

Postihů pro ty, co fotky bez souhlasu autora přesdílí, může být více. Začít mohou u omluvy a dostat se až do vysokých finančních odškodňujících částek. Finanční odškodnění se pak může odvíjet například od toho, jakou finanční újmu ta krádež fotky tvůrkyni způsobila.

Nejde však jen o obsah ukradený z platformy OnlyFans, co se objevuje ve skupinách na Redditu. Někteří se chtějí pochlubit i jinými úlovky. Jeden uživatel sdílel například několik nahých fotek dívky, k čemuž napsal, že mu je poslala na seznamce Badoo. Jiný se zase pochlubil nahou fotku dívky, kterou získal na Snapchatu. Takové chování potvrzuje jen to, že by si každý měl dávat pozor na to, co komu posílá. Fotky se totiž dají jednoduše zneužít a šířit po internetu.

Nejedná se samozřejmě pouze o něco, co by se dělo jen u nás. Se stejným problémem se musí potýkat tvůrkyně z celého světa. Bohužel pro mnohé tvůrkyně se jedná o problém, který se nevyřeší jen tak. Nehledě na soudní tahanice a neschopnost OnlyFans se tím zabývat, si i Reddit na odstranění takových skupin bere dle veřejnosti příliš mnoho času. Když už nakonec nějakou skupinu odstraní, tak vznikne hned nová s tisíci novými uživateli.

Nejde tedy jen o Reddit. Mnoho ukradeného obsahu z OnlyFans je i na Twitteru. Tam se však jedná spíše o zahraniční tvůrkyně, než ty z Česka. Není to však tak, že by takové fotky sdíleli jen fanoušci. Někdy i samotné tvůrkyně zveřejní buď do již zmíněných skupin, nebo na svůj vlastní profil nahé fotky, jakožto reklamu na jejich OnlyFans.

Témata: Xholakys, Satnady