Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

Opat dostal ban | foto: https://www.instagram.com/opatxd/?hl=csAntiyoutuber.cz

Opat dostal další ban. Tentokrát na YouTube, Subathon se mu tím ztížil

Opat04 nepřetržitě streamuje na YouTube od 21. srpna. Jeho každodenní rutina fanoušky zaujala natolik, že si za Subathon vydělal více jak šest milionů korun. V první zářijové pondělí mu zbývají tři dny. Od společnosti YouTube ale dostal shadowban.
  13:00

Streamer Opat04 pořádá na YouTube už dva týdny Subathon. To znamená, že každý, kdo mu pošle více jak sto korun, zvýší jeho dobu streamování o tři minuty. Za dva týdny živého vysílání vydělal, jak sám tvrdí, šest milionů. „Teď jsem se podíval na účet a zatím jsem ze Subathonu vydělal šest milionů dvě ste jedenáct tisíc,“ tvrdí Opat na TikToku. Fanoušci v komentářích tomu ale moc nevěří. Někteří odkazují i na to, že o částce šest milionů Opat žertoval na streamu. Je ale jasné, že i tak si za nepřetržité vysílání musel vydělat hodně peněz. Za první čtyři dny obdržel přes 250 tisíc korun.

Jenže teď má problém. YouTube mu totiž dal shadowban. Blokuje jeho obsah před lidmi, kteří ho nesledují a omezuje viditelnost u jeho sledujících.

@opat04 Odpovědět uživateli @J1RKAA ♬ původní zvuk - Opat04🖤

Síť shadowban dává lidem, o kterých si myslí, že spamují, obtěžují a mají škodlivý obsah. Na shadowban nepřijdete sami, zjistíte to jedině z ostatních účtů. Sníží se vám sledovanost a počty lajků, komentářů a v případě streamerů i počet donatů. Je tedy velmi pravděpodobné, že pokud se bude Opatův streamovací čas prodlužovat, tak již jen velmi pomalu.

„V posledních dnech jsme zažili obrovskou cenzuru na náš kanál. Můj stream se nikde nedoporučuje. Lidé nemohou psát do chatu, někteří dokonce dostali blok za to, že jsou boti,“ nechal se mladý influencer slyšet na svém TikToku.

@opat04 ig: @opatxd 👈😎@youtube ♬ původní zvuk - Opat04🖤

Rozhodně to není jeho první ban v životě. V minulosti dostal na Twitchi ban na jeden rok. Letos se pak přestěhoval na Maltu a založil si zde anglický kanál Krabs04, přes který chtěl streamovat gamblingový kontent. To je v Česku zakázáno. Na zahraniční účet ale dostal ban za „jiné porušení podmínek.“ Zareagoval na to ze svého českého účtu komentářem „wtf.“ Což vedlo k tomu, že dostal ban i na tento účet. Oba bany jsou na dobu neurčitou. Veškerý obsah tehdy přesunul na YouTube.

„Dámy a pánové, už je to tři sta hodin, co streamuji. Mé hlasivky to nedávají, bolí mě oči a ještě k tomu jsme dostali absolutní cenzuru na YouTube. Nevím, co mám dělat. Dostali mě na Twitchi a dostali mě už i na YouTube. Dostal jsem shadowban,“ vyjádřil se streamer k incidentu.

@opat04

shadow ban na yt ig: @opatxd 👈😎

♬ původní zvuk - Opat04🖤

Celá situace se dá vyřešit jen velmi složitě. Jak na Twitchi tak na YouTube je kontaktování podpory ohledně banu téměř vždy bez úspěchu a o odblokování účtů se platformy vůbec nechtějí bavit.

Témata: Opat04