Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

autorky podcastu Opravdové zločiny | foto: instagram.com/opravdovezlociny

Autorky podcastu Opravdové zločiny údajně kopírovaly jiný web. Ony se však brání

Jeden z českých nejposlouchanějších podcastů Opravdové zločiny údajně kopírují jiný český web. V jednom z dílů autorky podcastu doslova předčítaly jeden ze starších článků a na výzvu webu reagovaly až po tom, co jim YouTube pohrozil. Podle nich však je všechno trochu jinak.
  18:00

Popularita žánru true crime v poslední době stoupá a úspěch mají mezi fanoušky především podcasty, které rekonstruují různé kriminální činy. Ač je formát mluveného slova populární, existuje i mnoho webů, které se podobnou tématikou zabývají. Jeden z nich nyní tvrdí, že se u něj autorky podcastu Opravdové zločiny inspirují více než by měly.

Opravdové zločiny je přední český true crime podcast a moderují ho Lucie Bechynková a Barbora Krčmová. Duo moderátorek se zabývá nejen českými, ale i zahraničními kriminálními příběhy a nové epizody vycházejí zhruba jednou týdně. Od roku 2020, kdy podcast vznikl, patří k nejposlouchanějším v Česku a loni vyhrál cenu Podcast roku v kategorii Autorský podcast. V roce 2022 byl také nejposlouchanějším podcastem na streamovací platformě Spotify. Velkých čísel ale podcast dosahuje i na jiných platformách, například i na YouTube.

Moderátorky však už delší dobu čelí kritice, že některé příběhy pouze předčítají z jiných webů a v podstatě cizí práci následně prezentují jako svou vlastní. „Opravdové zločiny jsou v podstatě jen čtení Wikipedie,“ myslí si jedna z uživatelek Twitteru a mnoho dalších s jejím názorem souhlasí.

Podobné názory se objevují už dlouho, teď se však zdá, že autorky podcastu přebírají informace i od českých webů s true crime tématikou. To alespoň tvrdí jedna ze stránek, která se tématu věnuje. Na Instagramu webu serialkillers.cz se objevil na konci února příspěvek, který upozorňoval na údajné plagiátorství autorek populárního podcastu. „Tento známý podcast před časem bez našeho vědomí, svolení a bez uvedení odkazu doslovně převzal minimálně jeden z našich článků a prezentoval jej jako výsledek své práce a přípravy,“ upozorňuje správce instagramového účtu a dodává, že po jejich upozornění se jim autorky ani neomluvily. Vše prý web zveřejňuje, protože pravděpodobně nejsou jediní, koho autorky poškozují.

Vyjádření serialkillers.cz se neobjevilo nejen na Instagramu, ale i na jejich webu. Autorky podcastu podle nich odmítly stažení dílu, ve kterém článek doslovně předčítaly a na výzvu reagovaly až v moment, kdy web zařídil stažení dílu sám. „Ozvaly se nám až když jim YouTube pohrozil. Ani pak z jejich strany nedošlo k sebereflexi a prachobyčejné omluvě. Pouze nám ,velkoryse nabídly zmínění zdroje v následujícím dílu, s dovětkem, že nic špatného neudělaly a podmínkou, že hlášení stáhneme zpět,“ uvádí web a následují příspěvky, které by plagiátorství měly dokazovat.

„Vyjádření, bylo z naší strany tečkou za touto nepříjemnou kauzou a nyní se dál soustředíme na naši práci,“ reagoval na dotaz redakce antiyoutuber.cz správce účtu serialkillers.cz. Následně dodal, že s autorkami podcastu Opravdové zločiny v kontaktu nejsou.

Každá mince má dvě strany a autorky podcastu redakci antiyoutuber.cz popsaly několikaletou komunikaci mezi nimi a Janem Thomayerem, autorem webu serialkillers.cz. K věci totiž nedošlo nedávno, ale už v roce 2020, kdy dvojice moderátorek s podcastem začínala. „Kontaktoval nás v říjnu roku 2020 z důvodu citace několika vět jeho původně šesti článků v našem podcastu. Ve stejný okamžik nám byl nahlášen jeden díl na YouTube a automat ho zablokoval. Od začátku jsme si s panem Thomayerem vyjasnili, že jsme jeho článek citovaly,“ popisují autorky. Prý mu navrhly, že ke zmiňovanému dílu dodají zdroj a jeho web následně doporučí. Podle jejich slov však Thomayer nesouhlasil, začal být agresivní a žádal o umístění reklamy na serialkillers.cz na web Opravdových zločinů.

Jeho požadavky se prý začaly stupňovat a proto autorky podcastu kontaktovaly právníka. Celý spor nechaly na něm a komunikace ze strany Thomayera se brzy změnila. Prý sám později uznal, že jeho reakce byla příliš emotivní a zbytečná. Autorky podcastu následně doplnily také několik zdrojů, u kterých se inspiroval na druhou stranu Thomayer.

Ač jsou Opravdové zločiny jedním z nejposlouchanějších českých podcastů, mají i mnoho kritiků. „Pokud někoho opravdu zajímá true crime, už dávno pochopil, že Opravdové zločiny jsou naprosto neposlouchatelný podcast. Nezajímá mě, co dělaly o víkendu. Nonstop si skáčou do řeči a humor úplně mimo mísu,“ myslí si jedna z komentujících a mnozí se s ní shodují.

Zároveň někteří kritici dodávají, že autorky mnohdy vrahy sexualizují. „Naprosto nemůžu vystát hodnocení, že někteří šílení vrazi jsou šu*atelní,“ myslí si jedna z nich. Jiní zmiňují také žebříček nejhezčích vrahů a nebo případné komentáře, že by násilný čin, který vrah udělal, omluvily jen kvůli tomu, jak vypadá.