Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

Fotka papeže vytvořená umělou inteligencí | foto: Twitter.com

Papež v bílé bundě je hitem internetu, ale tento fake může jednou přinést problémy

V posledních dnech se po sítích šíří fotky papeže, na kterých mu to náramně sluší. Uživatelé komentují stylovou bundu, kterou svatý otec, ale celé je to samozřejmě podvod. Fotky vytvořila umělá inteligence v veřejnost je zaražená z toho, jak reálné jsou postavy na nich vyobrazené.
  12:30

Fotky procházejícího se papeže Františka po ulici ve stylové bílé bundě a obrovským křížem na krku obletěly internet. Uživatelé nevěřili svým očím, jaký má papež překvapivý vkus v módě, ale naletěli samozřejmě na internetový podvod. Fotky byly vytvořené umělou inteligencí a dokonalé snímky, jejichž podobnost realitě je až zarážející, ošálily jistou část veřejnosti. Ta trochu víc orientovaná ihned pochopila, že papež by v péřovce nikdy nikam nešel.

Nicméně podobných fotek se na internetu objevuje v poslední době více, uživatelé se mohli například podívat na to, jak by vypadalo zatčení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Fotky papeže byly vytvořené skrz program Midjourney, nejdříve je autor sdílel na platformu Reddit, odkud se rozšířily do celého internetu. Nejvíce však stále kolují na Twitteru, kde fotky dokonce i přibývají v lehce jiných podobách. Ačkoliv byla hlavní práce odvedená programem, dle odborníka na analýzu dat ze sociálních sítí Josefa Šlerky byly vytvořeny člověkem a ne umělou inteligencí. „Ty fotky vytvořili lidi, ne umělá inteligence. Nemůžete oddělit od umělé inteligence autora promptů. Ano, jsou vytvořené pomocí umělé inteligence, ale nakonec je vytvářeli lidi,“ říká pro antiyoutuber.cz Šlerka.

Zaražení uživatelé se mohli podívat i na fotky, na kterých se policie snaží odchytit utíkajícího Trumpa před policií. Jejich autor vytvořil sekvenci fotek, na kterých jde vidět zatčení Trumpa, jeho pobyt ve vězení a útěk z něj. Uživatelé to milují. Jejich humorné podání a reálnost komentují pod příspěvky. „Dobrý no, Trumpa byste ale v posilovně nikdy nenašli,“ komentuje uživatel jednu z fotek, na které Trump zvedá činky.

Autorem fotek Trumpa je Eliot Higgins, ten se však nepyšní fotografickými schopnostmi a reálností fotek, ke každé z nich napsal, že je vytvořil on skrz již zmíněný program. Uživatelé si však jeho fotky začali stahovat a šířit dál po sítích. Higgins se později nechal slyšet, že mu správci Midjourney znemožnili přístup k jejich programu, což je škoda, jeho výtvory byly opravdu zajímavé tvrdí uživatelé.

Dle Šlerky je toto zřejmě jedno z největších rizik a problémů, co se týče obrázků vytvořených přes umělou inteligenci. „Záleží na tom, kdo tu fotku zveřejňuje a ne, co na ní je. Budeme víc věřit zdrojům a lidem, než obrázkům,“ říká Šlerka, že u těchto obrázků je důležité, kdo je sdílí.

Jak tedy již zmíněný program funguje? Pokud chce skrz něj uživatel vytvořit nějakou fotku, nemusí toho udělat mnoho. Program totiž funguje na bázi jednoduchých textových pokynů. To znamená, že stačí, aby do něj konkrétně napsal, co chce pro vygenerování fotky programem, a je hotovo. Uživatel tak nepotřebuje žádné speciální dovednosti, stačí jen napsat, jakou fotku chce, pár sekund si počkat a je to.

Dle Šlerky se však nejedná o práci, kterou odvedl pouze program s umělou inteligencí. Dle něj do nich zasáhl i člověk. „Podle mě jsou fotky ještě upravované dalšími programy. Není to tak, že by to takto na první dobrou hezky vyšlo. Lidé, kteří za fotkami stojí, museli program ještě třeba speciálně trénovat na obličeji Trumpa nebo papeže,“ nechal se slyšet Šlerka.

Na sítích se v souvislosti s těmito obrázky diskutuje o tom, jak je umělá inteligence bezpečná a jestli nám v budoucnu může nějakým způsobem i ublížit. Dle odborníků se může jednat o problém ve smyslu šíření dezinformací. Uměle vytvořené fotky by se tak daly využívat k šíření poplašných zpráv a falešných informací.