Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie

ilustrační snímek | foto: google.com

Francie se potýká se štěnicemi, znervózňují i kvůli olympiádě. Lidé si začali radit na TikToku

Ve Francii se přemnožily štěnice a situace je stále kritická. Likvidace je drahá a tak si lidé na TikToku začali radit sami. Nejdůležitější je prý proti nim bojovat teplem a ne chemikáliemi. Lidé také radí časté praní oblečení a neustále kontroly. Mnozí se také bojí přemnožení v jiných státech.
  19:00

Francie se už více než měsíc potýká se štěnicemi. Přemnožily se v pařížských bytech a prostředcích hromadné dopravy. Situace mnohé znervózňuje i kvůli olympiádě a mistrovství světa v ragby. Likvidace je ale drahá a tak si musí obyvatelé v mnoha případech pomoct sami. Někdy i díky TikToku.

Ze začátku se mohlo zdát, že se Paříž se štěnicemi vypořádá rychle, opak je ale pravdou. Kvůli přemnožení už byla zavřená i jedna škola v Marseille. Chvíli se také spekulovalo, že bude muset být zrušená módní událost roku, pařížský týden módy, k čemuž nakonec nedošlo. I přes to si návštěvníci stěžovali, že štěnice na některých přehlídkách zahlédli.

Obecně jsou lidé přesvědčení, že je situace nejhorší v městské hromadné dopravě a tak si mnozí odmítají i sednout. Do akce v posledních dnech proto byli zapojeni i psi, kteří mají údajně štěnice vyčmuchat. Stalo se tak zanedlouho po tom, co sociální sítě zaplavila videa, ve kterých si uživatelé stěžovali, že mají strach ze sezení.

@imogenblow

Here’s how to get rid of an infestation of bedbugs while travelling. They’re sneaky little guys, but it’s best to get rid of Bedbugs BEFORE you get home!! Sadly they can be in fancy hotels OR hostels, or even on ferries where you’re just sitting and not sleeping. Save this for if you ever get a bedbug infestation while travelling!!

♬ original sound - Imogen Blow

Nejvíce se videa o štěnicích šíří bezpochyby na TikToku. Uživatelé sdílejí s ostatními různé tipy, jak se škůdců zbavit. „Musíte pravidelně prát všechno minimálně na šedesát stupňů. Sice vám to hodně oblečení zničí, ale přece nechce mít doma štěnice. Matrace kontrolujte každý den a hlavně si nechte pomoct od odborníků,“ povídá jedna z uživatelek na TikToku. Doplňuje, že z její zkušenosti by odborníci neměli pracovat s chemikáliemi, ale s teplem. Štěnicím totiž může trvat ještě týdny, než je chemické přípravky všechny zahubí.

Sice se objevuje mnoho videí, ve kterých uživatelé situaci zlehčují a utahují si z ní, většina ji bere vážně. A nejen Francouzů. Mnoho uživatelů z celého světa je totiž solidárních a snaží se předat tipy, protože vědí, jak je nepříjemné mít doma štěnice. „Neměla jsem štěnice z Paříže, ale měla je spolubydlící, když jsem byla před lety na vysoké,“ povídá uživatelka ze Spojených států.

Nutno dodat, že si lidé sdílejí rady i kvůli tomu, že se jednoduše bojí přemnožení i ve státě, ve kterém bydlí oni. Objevily se totiž teorie, že turisté, kteří přijedou do Francie, mohou jednoduše štěnice převézt jinam. Situace na letištích je zároveň podobná těm v městské hromadné dopravě, čímž se podle mnohých riziko zvyšuje.

@alykima Replying to @_mariebunny I never thought my page would become a bed bug awareness channel but here we are. How I permanently got rid of bed bugs: 1. Hire a bed bug professional! I had to get two treatments because the first company I hired deals with general pests and did not have the specialty to get the job done. Heat treatment is preferred over chemical because it kills them instantly. 2. Continue at-home treatment and follow post care instructions. Regularly treat your bedding with HIGH heat in the dryer for 80 min. The professional recommended I use Ortho killer- I bought 3 cans and wish I went this the large container…linked in my bio 3. Stay vigilant. Regularly check your white bedding for bed bug residue and stains. Personally, I never saw residue but would consistently wake up with bites. Keep a log each day of new bites so you know what to look for if they come back Hope you never have to use this information! Stay safe🤗💗 #bedbugs #bedbugsinhotel #travelsafety #bedbugtreatment #staysafe ♬ original sound - Aly Kima

Štěnice se pphybují pouze lezením a nacházejí se v domácnostech nejčastěji okolo matrací. Udrží se také na oblečení nebo cestovních kufrech. Po kousnutí se na kůži objevují většinou svědivé fleky, které se mohou podobat těm od komárů.