Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej

Fotbalista Paul Pogba vyfasoval čtyřletý distanc za doping. Vrátí se ještě k fotbalu? | foto: Twitter.com

Vrátí se Pogba po trestu za dopování? Jiným se to povedlo, Contador po návratu znovu vítězil

Fotbalista Paul Pogba dostal čtyřletý zákaz za doping. Vrátí se ještě k fotbalu? Případů, kdy se sportovcům po dopingové kauze povedlo vrátit, není málo. Chodec Alex Schwazer hned první závod na mistrovství světa vyhrál. Vrátit se povedlo i slavnému Justinu Gatlinovi. Ten se však zřejmě stejně jak Schwazer nepoučil. Nejpovedenější comeback zažil cyklista Alberto Contador. Ten po trestu dokázal vyhrát jak Vueltu, tak Giro d’Italia.
  14:00

Paul pogba, svého času nejdražší fotbalista planety, za kterého dal Mancherster United přes tři miliardy korun, si nejspíš čtyři roky nezahraje fotbal. Dopoval a musí si odpykat trest. Vzhledem k tomu, že mu po vypršení trestu bude čtyřiatřicet, jeho kariéra je nejspíš u konce.

„Ten si zařídil konec kariéry. V takovém věku bez čtyřletého nasazení nemá šanci. Ani jemu se podle mě nebude chtít vracet,“ komentuje jeden muž na X. Ačkoliv to je veliká rána do Pogbovy fotbalové kariéry, nemusí být finální. Existují případy sportovců, kterým se povedlo po dopingovém trestu vrátit.

Známým dopingovým hříšníkem je americký sprinter Justin Gatlin. Americký běžec patřil mezi nejúspěšnější a nejznámější sportovce světa. Za svůj život si vysloužil mnoho trofejí a cenných kovů. Jenže stejně jako úspěchy se na něj lepily problémy. Už v roce 2001 bylo v jeho mladém věku zjištěno, že užívá zakázané látky, za což si vysloužil dvouletý distanc, který mu byl následně zkrácen na jeden rok. Po jeho ukončení se vrátil na scénu a medaile sbíral jak na běžícím páse. V roce 2006 dokonce uběhl světový rekord na sto metrů. Právě ten mu byl později smazán, jelikož se zjistilo, že měl opět užívat doping. Tentokrát dostal daleko tvrdší trest v podobě osmiletého distancu, který byl následně zkrácen na čtyři roky.

V roce 2010 se vrátil a to vskutku velkolepě. Na olympiádě v Londýně získal bronz, o čtyři roky později v Riu vybojoval stříbro a na mistrovství světa v roce 2017 dokonce získal zlato, legendární Usain Bolt tam tehdy doběhl dokonce až třetí.

V Londýně mohl Gatin získat ještě jednu medaili, stříbrnou ze štafety. O ní ale přišel kvůli dopingu. Tentokrát ne kvůli svému, ale kvůli dopování Tysona Gaye.

Tyson Gay, Gatlinův kolega, je dodnes držitelem amerického rekordu na 100 metrů. Na nepovolené látky byl testován v roce 2013, ale přišel o své výkony z roku 2012, mimo jiné i z olympiády, kde s Gatlinem ve štafetě vybojoval medaili. K atletice se vrátil v roce 2015, větší úspěch nezaznamenal.

Drogový skandál zasáhl i jiného atleta, italského chodce Alexe Schwarzera.

Schwazer se v roce 2012 přiznal k užívání dopingu před závody na olympiádě v Pekingu v roce 2008, za což dostal distanc na tři a půl roku. Trest si odpykal a hned po jeho ukončení se vydal závodit. Hned první závod na mistrovství světa se mu povedlo vyhrát, čímž se kvalifikoval na olympiádu v Rio de Janeiru. Jen měsíc a půl na to se však ukázalo, že byl opět pozitivní na doping. Dostal tak zákaz až na osm let, který mu končí v červenci tohoto roku. V tu dobu mu bude však už téměř čtyřicet let.

Svůj dopingový skandál za sebou má i tenistka Maria Šarapova. Někdejší světová jednička a vítězka všech grandslamů neprošla drogovým testem v roce 2016. Dostala zákaz činnosti na dva roky, který byl nakonec zkrácen na patnáct měsíců. K tenisu se vrátila, vyhrála jeden turnaj na okruhu WTA, v roce 2020 ukončila kariéru.

Poměrně častý je doping v cyklistice a nevyhnul se mu ani jeden z nejúspěšnějších cyklistů historie Alberto Contador. Španělský závodník dokázal vyhrát jak Tour de France, Giro d’Italia, tak i Vueltu. Jenže kvůli dopování o jeden ze tří titulů, konkrétně ten z roku 2010, přišel. V roce 2012 se k závodění po trestu vrátil a dařilo se mu. Ještě ten rok vyhrál Vueltu, kde přidal triumf i o dva roky později, v roce 2015 vyhrál Giro d’Italia.