Čtvrtek 16. května 2024, svátek má Přemysl

Martin "MGFitman" Gabko vs Peeetaaa | foto: Instagram.comAntiyoutuber.cz

Mrtvý youtuber Peeetaaatv vs nejfalešnější Influencer MGFitman: konflikt založený na nedorozumění a clickbaitu

Co vše dokáže způsobit takzvaný clickbait název videa? Nyní se ukázalo, že i spor mezi velkými youtubery. Legenda české scény Petr Kraus, známý také jako PeeetaaaTV, zveřejnil video s poměrně chytlavým a pikantním titulkem. Jeho kolega z platformy MGFitman, kterého se to týkalo, se na něj nejdříve ani nepodíval a do Krause se ostře pustil, označil ho za mrtvého youtubera.
  16:00

Spory mezi slavnými influencery jsou téměř vždy velice sledované, často kontroverzní a pikantní. Mnoho takových konfliktů přetrvává dlouho a nekončí jen tak. Aktuální drama, které vzniklo na poměrně banální události, je zajímavé hned v několika ohledech. Prvotně celý konflikt odstartoval youtuber známý jako Pstruh, který natočil video o youtuberovi a streamerovi Martinovi „MGFitman“ Gabkovi. Ačkoliv to začalo u něj, v nadále pokračujícím sporu už nefiguroval. Teprve další youtuber, Petr Kraus, známý jako PeeetaaaTV, vyprovokoval Gabka hlavně poutavým titulkem u svého videa.

„Nejfalešnější Influencer,“ nesl název prvního videa od Krause, ve kterém reagoval na Pstruhovo video. Jelikož Krausova tvorba spadá do takzvaných reakčních kanálů, v novém videu nic speciálního neukázal. I tak však při sledování utrousil pár poznámek na adresu Gabka, které se jak se záhy ukázalo, youtuberovi zaměřující se v poslední době hlavně na herní a také reakční obsah moc nelíbily. Zpočátku, jak sám přiznal, se na Krausovu reakci ani nepodíval a hned se v komentářích zareagoval.

„Koukat nebudu, ale díky. Asi už to je zajímavé, když si zasloužím pozornost od mrtvého youtubera PeeetaaaTV. Až pro lidi uděláš tolik co já, tak se budeme bavit. Snad ti to hodí nějakou kačku, zdarec,“ napsal. Později si však uvědomil, že reagoval v afektu a komentář smazal. Přiznal, že takto reagovat nebylo správné, hlavně když ani celé video neviděl. „Já jsem to video neviděl, jenom jsem viděl, že na mě natočil a nazval mě: ,nejfalešnější youtuber’ tak jsem prostě hodil komentář,“ vysvětluje, že si následně uvědomil, že to nenapsal zrovna vhodně. „Říkal jsem si, že jsem idiot. Já jsem dal komentář na něco, co jsem ani neviděl,“ pokračuje.

Gabko tedy reagoval primárně pouze na základě chytlavého titulku. Jedná se o pojem „Clickbait“, který slouží k získání pozornosti a sledovanosti. Jde o poutavé titulky, které mají diváka přimět k zhlédnutí videa. Ačkoliv mnozí sledující považují clickbait za nehezkou a zavádějící praktiku ze strany tvůrců, většina youtuberů ji již dlouhodobě využívá. Často se tak stává, že titulek vůbec nesouvisí s obsahem videa. Název již zmíněného Krausova videa lze také považovat za lehce zavádějící. Sám Kraus přiznal, že potřeboval pro získání sledovanosti kauzu trochu přibarvit, což vyvolalo ostrou reakci Gabka.

Kraus patří mezi legendy české youtuberské scény. Natáčet na platformu začal už poměrně dávno po boku dalších známých tvůrců jako například Vladimíra „VláďaVideos“ Kadlece. Před více jak třemi lety však záhadně z YouTube zmizel a jeho tvorba utichla. Většina fanoušků nechápala, co se stalo a proč přestal natáčet. Jednoduše řečeno si potřeboval od tvorby dát pauzu. Našel si prý normální práci a žil si svůj neinfluencerský život. Koncem minulého roku se však znenadání na platformu vrátil. Hned druhé video natočil s již zmíněným youtuberem a jeho dobrým kamarádem Kadlecem. „Vidět zas vás dva pohromadě mi dává pocit klidu,“ napsal jeden fanoušek do komentářů pod video.

Ze sporu Krause a Gabka se nakonec stalo spíše takové nedorozumění. Oba ve svých videích přiznali, že společně žádný konflikt nemají. Oba se sobě navzájem i dokonce omluvili a jejich spor považují za uzavřený. „Tohle mi přišlo rozumné video. Myslím si, že tímhle to bude jakoby uzavřené ze všech stran,“ říká Kraus na závěr svého videa.