Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

Petr Pavel a Andrej Babiš | foto: Antiyoutuber.cz

Memy o prezidentských volbách plní internet. Twitter ovládl Pavel, Facebook zas Babiš

První kolo prezidentské přímé volby je za námi s dvěma postupujícími kandidáty. Do druhého kola se na prvním místě dostal Petr Pavel, na druhém Andrej Babiš. Internet plní vtipné obrázky a videa jak od veřejnosti, tak od samotných kandidátů. Memová válka mezi Babišem a Pavlem je v plném proudu.
  15:02

Po prvním kole prezidentských voleb se strhla mela. Na prvním místě postupuje Petr Pavel a na druhém Andrej Babiš. Už na tiskové konferenci padala ostrá nařčení a různé narážky na protikandidáty. Nejen oni samotní, ale hlavně veřejnost začala tvořit a zveřejňovat různá komická videa a vtipné fotky. Některé kandidáty podporují, jiné jdou proti nim.

Z kandidátů, a celkově voleb, si asi jako první začal utahovat youtuber a tiktoker Jan Špaček. Ten natáčel humorné rozhovory a videa přímo s kandidáty v rámci svého pořadu Fabulace. Jeho nevšední chování pobavilo nejednoho sledujícího. Mnoho z nich zároveň uvažuje nad personou Špačka, jestli jí hraje, či je reálná.

Už před prvním kolem se na všechny kandidáty hledala všelijaká špína. Na tu také upozornil Babiš na své tiskovce. Po ukončení prvního kola začaly sociální sítě plnit humorné memy. Většina podporuje Pavla, zatímco příznivci Babiše prozatím zaostávají. Nejeden komentář odkazoval na Pavlovo působení v komunistické straně. Poukazují zejména na Babišův výrok, že Pavel v roce 1968 vítal sovětské tanky. Pavlovi přitom bylo v té době necelých sedm let.

Sám Petr Pavel zveřejnil pár příspěvků, ve kterých naráží na Babiše. V jednom například reaguje na Babišovu výzvu, aby ukázal fotku s nějakým prezidentem či jiným světovým politikem. Tak jich ukázal hned několik, přičemž mezi nimi byly i výrazné osobnosti, jako Donald Trump, papež Jan Pavel II., či Václav Havel.

Ne všichni však Pavla podporují. Někteří uživatelé sdílí příspěvky, ve kterých v humorném pojetí tvrdí, že republiku Pavel dovede do války. Zajímavé je však kdo ovládá jakou sociální síť. Na Facebooku dominuje například spíše Babiš, zatímco na Twitteru Pavel.

Předvolební kampaň jak Babiše, tak Pavla byla a je zajímavá. Každý na ní jde jinak, ale v něčem i stejně. Oba kandidáti se například pochlubili jejich fotkami z minulého století, čímž rozesmáli nejednoho fanouška.

Generál Petr Pavel zamlada

Někteří uživatelé na fotky z mládí reagují kladně, jiní zas pichlavě. „Nedávej prosím tyhle fotky z mládí. Jsme si tam totiž podobní a já s tím mám pak problémy v osobním i pracovním životě,“ napsal pod fotku mladého Babiše jeden uživatel Facebooku.

Andrej Babiš

Myšlenka toho, že generál Pavel přivede do Česka válku ovládla Twitter. Některé příspěvky si z toho dělají legraci, jiné jí berou vážně. Mnoho příspěvků také odkazuje na Pavlovu historii spojenou s komunistickým režimem. Jiní reagují na jeho dobu působení v NATO.

I samotní kandidáti se do sebe na sociálních sítích pustili. „Tiskovku předsedy Babiše jsem sledovat nestihl, ale zaslechl jsem, že to prý bylo jedno velké kňů,“ napsal Pavel na svůj Twitter účet. Tímto příspěvkem jak pohoršil, tak i pobavil mnoho uživatelů. „Je vidět, že nevědomost a vyjadřováni vám zůstalo z doby pubertální. Nu což, nic se nedá dělat,“ napsal pod příspěvek jeden uživatel. „Bylo to to nejodpornější, co jsem kdy viděla a slyšela. Kroutily se mi z toho všechny vnitřnosti. Nenechte se tím, prosím, rozhodit,“ napsal další.

Mezi další humorné tweety spadá například ten, ve kterém jeden uživatel ukázal svou „ilegální edici“ placek s Petrem Pavlem. „Kam si pro ni můžu přijít? Nutně potřebuju! Otázka života a smrti,“ napsal pod příspěvek jeden uživatel.