Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

MrBeast | foto: Antiyoutuber.cz

PewDiePie už nekraluje YouTube. Nejsledovanějším youtuberem je nově MrBeast

Felix Arvid Ulf Kjellberg alias PewDiePie byl sesazen z trůnu nejsledovanějšího tvůrce na YouTube. Youtuber se pyšní 111 miliony odběratel a více jak devět let byl nejodebíranější osobou na platformě. To se ale teď změnilo. O pár stovek ho totiž předstihl Jimmy Donaldson alias MrBeast.
  9:03

PewDiePie se loučí s vládnutím na YouTube. Téměř deset let byl nejodebíranějším tvůrcem platformy, ale v polovině listopadu roku 2022 ho předstihl kolega z branže známý pod přezdívkou MrBeast. Nový král YouTube natáčí své kaskadérské kousky a nebezpečné výzvy. Přitom teprve v červenci roku 2022 přesáhl hranici sto milionů.

Třiatřicetiletý PewDiePie je rodák ze Švédska, který si založil kanál na YouTube v roce 2010. O dva roky později dosáhl prvního milionu odběratelů a od té doby jeho čísla stále stoupala. Natáčí vlogy, sketche, vtipná a reakční videa. Nejsledovanějším tvůrcem na YouTube se stal v roce 2013. Jeho tvorba se v průběhu let nijak zásadně nezměnila, jen přestal natáčet Let’s Playe her.

Za celou dobu natáčení na YouTube zažil Kjellberg i několik přešlapů. V roce 2017 byl obviněn za zveřejňování videí s antisemitským obsahem, což vedlo k ukončení jeho smlouvy s firmou Maker Studio, která mu pomáhala tvorbou videí a sjednávala jeho spolupráce. Na videích spolupracoval s nejrůznějšími osobnostmi. Jeden z dílů jeho série Meme Review dokonce moderoval Elon Musk.

Čtyřiadvacetiletý Američan známý pod přezdívkou MrBeast kraluje na YouTube teprve od půlky listopadu roku 2022. S natáčením videí však začal mnohem dříve. První video vydal již v roce 2012 a stejně jako PewDiePie začínal točit Let’s Playe. Ty mu nepřinesli moc fanoušků. Úspěch začal sbírat až o pět let později, kdy na YouTube začal zveřejňovat různé pokusy a kaskadérské kousky.

V roce 2018 se již pyšnil miliony sledujících a začal rozjíždět různé spolupráce. Mezi jeho nejznámější spolupráce patří ta s firmou Apex Legends. Společně natočili a zorganizovali skutečnou soutěž battle royale, která se odehrála ve videohře Apex. Nevyhnul se ani kontroverzím a v listopadu 2019 byl čelil obvinění z padělání peněz. Falešné peníze skutečně držel v ruce v jednom ze svých videí, ale neprováděl s nimi žádnou trestnou činnost a legálně je koupil v obchodě. Ve společnosti a v médiích to přesto vzbudilo poprask.

V roce 2022 ho časopis Forbes umístil na první příčku nejvýdělečnějších youtuberů na světě. V roce 2021 si měl vydělat 54 milionů dolarů (více než miliardu tři sta milionů korun). Svými výdělky značně předstihl PewDiePie i díky většímu množství spoluprací s různými značkami.