Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Autoři podcastu Anticast Matěj Čech a Jakub Šorm | foto: Antiyoutuber.cz

Anticast: Způsobují influenceři sledujícím deprese? Sociální sítě mají na psychiku zásadní vliv

Doba, kterou lidé tráví na sociálních sítích, může být velmi škodlivá. Lidé mohou být ovlivněni, být závislí a také upadnout do úzkostí. Co dalšího může způsobit používání sociálních sítí? Autoři podcastu Anticast redakce Antiyoutuber.cz Matěj Čech a Jakub Šorm vám přiblíží nebezpečí sociálních sítí.
  20:00

Sociální sítě jsou každodenní součástí života skoro u všech lidí. Mohou však být zdrojem desinformací a dokonce vést k úzkostem, depresím a někdy až k sebevraždám. Autoři podcastu Anticast redakce Antiyoutuber.cz se vám pokusí přiblížit problémy užívání sociálních sítí. V novém díle si spolu popovídají také o tom, proč by se sociálním sítím měly vyvarovat děti a jaké to může mít následky. Dětská mysl je totiž snadno zmanipulovatelná a následky mohou být i trvalé.

Autoři podcastu Anticast se také rozpovídají o závislosti na sociálních sítích. Proč jejich uživatelé tráví hodiny u sledování krátkých videí a jak vlastně funguje algoritmus výběru videí na TikToku? I to se dozvíte v novém dílu podcastu. Závislost na sociálních sítích ovšem není jediné téma, o kterém se budou autoři bavit. Zaměří se totiž také na ovlivňování ze strany influencerů.

Influencer Andrew Tate totiž kromě motivaci ke cvičení a k vydělávání peněz šíří misogynní názory a kolikrát také podněcuje k násilí. Pro dospívající generaci je však i tak velikým idolem. Jeho názory jsou však nebezpečné a na některých školách kvůli tomu byla dokonce zavedena speciální výuka.

Spousta lidí má za své idoly různé influencery. Ti často prezentují svůj luxusní životní styl, ale špatné věci na sociální sítě nepřidávají. Jejich sledující se ovšem mohou dostat do situace, kdy se rozhodnou zcela změnit svůj život, aby se co nejvíce podobali právě jimi sledovaným influencerům. Proč jsou ale podobné věci nebezpečné? Dozvíte se při poslouchání podcastu Anticast.