Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Prezidentské volby a memy | foto: Twitter: @LysonromanAntiyoutuber.cz

Internet zaplavily memy o prezidentských volbách. Nejvíc si utahují z Babiše

Čím více se blíží prezidentské volby, tím na internetu vidíme více memů. Obrázky, které si utahují z kandidátů zaplavily sociální sítě. Nejvíce jich schytává Andrej Babiš, neminou však ani Josefa Středulu či Petra Pavla. Politici jsou zobrazováni za mřížemi, v cirkuse či v masce klauna.
  5:00

Příští volba prezidenta republiky se bude konat už v lednu a kandidáti mají kampaně již v plném proudu. Veřejnost sleduje všechny jejich kroky a výstupy. Ne vše se jim ale líbí, a tak si z politiků si utahují pomocí vtipných obrázků.

Kandidaturu na prezidenta zatím potvrdili mimo jiné Danuše Nerudová, Andrej Babiš, Petr Pavel, Josef Středula, Pavel Fischer, Marek Hilšer či třeba miliardář Karel Janeček. Celkem je však lidí, kteří se o post prezidenta chtějí ucházet, mnohem víc.

Občané mají po celé republice odlišné politické názory, a tak si z těch, kteří nejsou jejich favority, veřejně utahují. Používají k tomu memy, vtipné obrázky, které se rychle šíří internetem. Některé z nich jsou hitem.

V Česku se politickými memy nejvíce zabývá stránka TMBK vedená Tomášem Břínkem. Na Instagramu ji sleduje více než 550 tisíc lidí. Nejčastěji si zde utahují z Andreje Babiše. Terčem vtipů však zdaleka není jen on, předmětem memů jsou třeba i Petr Pavel či Josef Středula. Na memy se specializují i další stránky, a to například Politické glosy či Political Memes. Některé dokonce postují sami lidé.

Na internetu tak nalezneme Andreje Babiše ve vězení, Petra Pavla s naslouchátkem, které symbolizuje jeho bývalé členství v STB či Josefa Středulu, který zve lidi k účasti na demonstraci za 500 korun. Miroslava Němcová pak často bývá vyobrazována jako alkoholička.

„Skupina obyvatel, která memy vytváří, je jedna z prvních globálních komunit. Lidé, kteří aktuálně žijí, tak berou memy jako součást kultury. Jedná se zejména o mladší lidi do pětatřiceti let, kteří si nejraději dělají srandu z komunistického režimu a kandidátů, kteří jim jsou proti srsti, i proto je nejvíce memů zaměřených právě na Babiše,“ sdělil politický marketér Karel Komínek pro redakci antiyoutuber.cz

Dodal také, že memy jsou používané ve všech světových demokratických režimech a dnes již bývají součástí všech politických činů a voleb. Příkladem může být nedávné odstoupení Liz Truss z funkce britské premiérky či americké prezidentské volby. Z Truss si lidé utahovali tak, že sdíleli na sítích různé potraviny a říkali, že vydrží déle jak ona. Donald Trump byl pak často zobrazován jako osel či jsme ho mohli vidět houpat se na železné kouli.

@beccafenna impressed with myself now! #liztruss #diet #foryoupage #Truss #food #lastedlonger #fyp ♬ original sound - BBC News