Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Tiktokeři se přiživují na ponorkové tragédii. | foto: Tiktok.comAntiyoutuber.cz

Tiktokeři se přiživují na ponorkové tragédii. Jejich videa mají miliony zhlédnutí

Ponorková mánie zachvátila internet. Uživatelé na sítích rozebírali různé konspirační teorie, proč se ponorka ztratila a celé situaci se v humorných videích vysmívali. Na tragédii se přiživilo mnoho tvůrců, včetně i českého podcastera Kid Ajvna. Jejich videa mají až miliony zhlédnutí. Tohle je už nechutné, tvrdí někteří uživatelé.
  12:25

Od momentu, kdy se ztratila ponorka společnosti OceanGate, se na internetu spustila lavina videí komentující tragédii a dělající si z ní legraci. Po několik dnů celý internet napjatě čekal, jak celá situace dopadne a jestli se povede uvězněné miliardáře z ponorky zachránit.

Celá kauza přinesla také mnoho kontroverzí a negativních reakcí. Někteří uživatelé jsou vzteky bez sebe, že celý internet řeší ztracené miliardáře, ale to, že se potopila loď s uprchlíky a zemřely stovky lidí, téměř nikdo neřeší. Na tragédii se přiživuje celý TikTok. Uživatelé natáčí humorná videa a snaží se co nejdříve informovat o všech aktualitách. Videa mají milionová zhlédnutí.

@dylan.page

Its over.💔 not the outcome we hoped for but massive respect to the rescue team!👍 thoughts are with the familes now😔

♬ original sound - Dylan Page

Finální zpráva na kterou čekal celý internet je tady. Je už potvrzené, že posádka ztracené ponorky nežije. Její trosky se našly necelých pět set metrů od Titaniku. Co se tedy s ponorkou stalo? Nejpravděpodobnější scénář dle všech indícií tvrdí, že ponorka musela utrpět masivní implozi, kterou nemohl přežít nikdo z pěti členné posádky. Jaká chyba však způsobila tento zkrat? Zřejmě ne moc kvalitně zpracovaná ponorka a její materiál způsobil, že nevydržela obrovský tlak ve veliké hloubce a tak se zbortila.

Smutná zpráva však internetem nezamávala zrovna soucitným duchem. Uživatelé stále natáčí komická videa, ve kterých si satiricky utahují ze smrti miliardářů. Podle mnohých je tato tragédie krásná ukázka toho v jaké společnosti žijeme. Celosvětová média a sociální sítě ovládla tato kauza, přičemž mnozí zřejmě ani netušili o týden staré tragédii, která se také stala na otevřeném moři. U řeckého pobřeží se tedy nedávno převrátila loď se zhruba osmi sty migranty. Zemřít mělo stovky uprchlíků včetně zhruba sta dětí. Jedná se o druhé největší ztroskotání uprchlické lodi v historii. Někteří uživatelé se bouří, že celý internet řeší úmrtí pár miliardářů, ale to, že zemřelo stovky uprchlíků, nikoho nezajímá.

@connnoraaron @BadlandsChugs In badlands we trust🙏 #submarine #fyp #foryou #trending #titanic #viral #subtanic #ocean #badlandschugs #chugs #lightwork ♬ originalljud - Fr0ze

Tragédie s ponorkou OceanGate je pro mnohé na delší dobu nevyčerpatelné téma. Už v době, kdy ještě nebylo zřejmé, kde ponorka je a jestli je její posádka stále naživu, tiktokeři natáčeli různá informativní videa, ve kterých přinášeli různé aktuality a často také konspirační teorie. Kauzy se chytil také známý český podcaster a tiktoker Kid Ajvn. Ten zatím natočil už třináct videí na toto téma, jak humorných, tak informativních. Ze začátku uživatelé oceňovali to, že se díky němu dozvěděli spoustu nových a zajímavých informací. Po několikátém videu ho už mnozí však začali obviňovat z toho, že se na kauze pouze přiživuje. „Ajvne, kolik uděláš ještě videí?“ Já: Ano,“ reaguje Ajvn v komentářích pod posledním videem zřejmě na takové komentáře.

Ajvn není samozřejmě jediný, kdo natočil nespočet videí na toto téma. Tiktokerovi Rob Andersonovi například stačilo natočit jen jedno video na kterém má momentálně za pouhé dva dny už přes dvacet milionů zhlédnutí. Velká část uživatelů zřejmě pochopila, že se momentálně jedná o velmi sledovanou kauzu, a tak se na ní mohou lehce přiživit. Samotná videa Ajvna mají dohromady miliony zhlédnutí, přičemž se u některých jedná o pouhé pár sekundové sketche. Na tragédii se přiživil také známý tiktoker Dylan Page, který má téměř osm milionů sledujících. Jeho videa na toto téma mají dohromady téměř sto milionů zhlédnutí za pouhé tři dny.

@heartthrobert Im surprised this submarine didn’t go missing sooner #submarine #oceangate ♬ original sound - Rob Anderson

Hlavní stránku TikToku, neboli „For you page“ mnohým za poslední dny zaplavily téměř skoro jen videa s touto tématikou. Uživatelé diskutují o tom, že všichni, kdo humorná videa na tuto tragédii natočili, půjdou do pekla. Černý humor je něco, co fanoušci a tiktokeři milují. Vše má však své meze a to, jak si momentálně miliony uživatelů utahuje ze smrti milionářů, je dle mnohých už za hranou.

Témata: Kid Ajvn