Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej

Jak budu hlasovat, to se nechte překvapit. Politici nechtějí říct, jak to mají s gay sňatky

Kdo z poslanců podpoří zákon o manželství pro všechny? A kdo bude naopak proti? Otázky, na které se ptá část české veřejnosti. O zákonu poslanci ve středu hlasovali i přes to, že na to nejprve kvůli Janu Sílovi z SPD nejprve nedošlo. Ještě před začátkem jednání redakce Antiyoutuber.cz vyzpovídala část českých zákonodárců s jednoduchou otázkou: Jak budete hlasovat? Velká část z nich odpovídat nechtěla.
  12:27

Poslanci mají hlasovat o tom, zda budou lidé stejného pohlaví moci uzavírat manželství. Zároveň se také bude jednat o právech lidí, kteří jsou členy LGBTQA+ komunity. Hlasování se ale nejprve odložilo, zabránil mu Jan Síla z SPD svým dlouhým proslovem. Ještě před tím, než poslanci dorazili do Sněmovny, je zastavila redakce Antiyoutuber.cz s jednoduchou otázkou: Jak budete hlasovat?

Začátek schůze poslanců byl plánovaný na devátou hodinu. I tak ale někteří poslanci klidným krokem přicházeli k budově Poslanecké sněmovny několik minut po deváté. Někteří byli v dobré náladě, jiní naopak působili velice nervózně.

Možná to bylo tím, že se někteří poslanci špatně vyspali a nebo ještě nevěděli, jak budou hlasovat, ale příliš hodnotných reakcí se redakce Antiyoutuber. cz nedočkala. K budově Poslanecké sněmovny se pomalým krokem vydala také bývalá ministryně financí Alena Schillerová, která se opírala o svého kolegu Karla Havlíčka, protože se jí špatně chodilo v podpatcích. „Nebudeme se teď prosím vyjadřovat, ano? Děkuji, jste moc hodný,“ odpověděli na otázku ohledně hlasování Havlíček a Schillerová, oba z hnutí ANO.

Alena Schillerová
Alena Schillerová, vinohrad a elektrokolo

Také několik dalších poslanců se nijak nechtělo vyjádřit k tomu, zda podpoří manželství stejného pohlaví nebo ne. Jaroslav Foldyna, který je od roku 2020 členem SPD, naopak razantně prohlásil, že bude hlasovat proti. Mnoho poslanců ale redakci Antiyoutuber.cz s úsměvem odbylo.

„Jak budu hlasovat je moje věc. Nechte se překvapit. Uvidím, uvidím. Budu hlasovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ odpovědělo několik poslanců na otázku, jak budou hlasovat.

Jaroslav Foldyna

„Já budu hlasovat pro určité rozšíření práv stejného pohlaví,“ prozradil člen hnutí ANO Ivan Jáč. Stejný názor má i jeho stranický kolega Patrik Nacher.

Kdo vyjádřil naprostý souhlas s manželstvím pro všechny je někdejší člen hnutí ANO a nynější nestraník Ivo Vondrák. „Já budu hlasovat pro tento zákon, ale rád bych, kdyby tam nebyly žádné pozměňovací návrhy,“ řekl.

Podle všeho by se ale mělo ještě dnes rozhodnout, zda lidé stejného pohlaví budou moci uzavírat manželství. Kromě toho se mají také podpořit některá práva, kterých se hlasitě dožadují členové komunity LGBTQA+.