Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav

Prague Pride 2023 | foto: Tilen Vajt/ Pavel Dvořák

Prague Pride: Tancující Bartoš, lidé jako koně a střet LGBTQ+ komunity s náboženskými aktivisty

Hlavní část festivalu Prague Pride, tedy průvod městem, je za námi. A ani letos nebyl nudný. Redakce Antiyoutuber.cz byla na místě a všechno barevné dění sledovala. A bylo toho dost. Střet dvou naprosto odlišných názorových proudů, tancující politici, ale i lidé převlečení za koně.
  11:38

Barevné kostýmy, samozřejmě v barvách duhy, převleky plyšových zvířat, latexové masky psů a koní, třpytky, podpatky. To všechno byl průvod Prague Pride, který v sobotu procházel městem. Na Prague Pride se jako už tradičně přijeli podívat lidé z celé republiky, ale i ze zahraničí.

Jenže nepřijeli jen ti, kteří jsou součástí LGBTQ+ komunity či ti, kteří ji podporují. Kromě nich se totiž na Václavském náměstí objevila i početná skupina náboženských aktivistů hlásajících extrémní křesťanské názory. „Homosexualita je ohavnost!” hlásal například do mikrofonu muž oděný do oranžové reflexní vesty. Proti němu stál queer člověk, výrazně nalíčený, ve třpytivém oblečení a s vlajkou sexuálních menšin. Ze slov muže si nic nedělal. Naopak.

„Ježíš miluje každého bez rozdílu. Kromě vás! Za tohle půjdete do pekla, jste nuly!“ volal na oplátku.

Na Prague Pride dorazili i náboženští aktivisté. Pro ty měli ale členové LGBTQ+ komunity jasný vzkaz! ️‍

13. srpna 2023 v 11:06, příspěvek archivován: 13. srpna 2023 v 12:03

Na festival, který se v Praze koná už od roku 2011, dorazily tisíce lidí. „Jsem tu už po čtvrté, přijela jsem z Brna, sama. Moje rodina mou orientaci nepodporuje, tady se cítím, že se nemusím za nic stydět,“ řekla redakci Antiyoutuber.cz studentka Lenka, pro kterou je to prý únik mezi lidi, kteří ji chápou.

„Vím, že spoustě lidem připadá Pride zbytečný, že jsme podle nich jako společnost dál. Jenže pro lidi jako já, které nechápou vlastní rodiče, je fajn vidět, že nejsem jediná, kdo to má trošku jinak, než většina společnosti,“ dodala. „Cením i to, že se sem nestydí chodit influenceři, umělci, ale i politici, kteří se identifikují jako heterosexuálové.“

Mezi politiky, kteří hrdě vyšli do průvodu, patřili i ti z vládní koalice. S českou vlajkou poupravenou do barev duhy kráčel Ivan Bartoš, který si dokonce i zatancoval. Spolu s ním pak Prahou procházel i Vít Rakušan, Jan Lipavský a Zdeněk Hřib.

Gender x pohlaví. Nebojte, účastníci Prague Pride rozdíl znají. A umí vysvětlit. ️‍
Na konci reelska pak malé překvapení. ‍☠️

#praguepride #antiyoutuber

13. srpna 2023 v 11:36, příspěvek archivován: 13. srpna 2023 v 12:03