Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

Youtuber Rady. | foto: Antiyoutuber.cz

Youtuber dostal ban za dva roky staré video. Přitom jen varoval, že olizovat záchody se nemá

Youtuber Rady na svém kanále vydává videa každý týden, a to i několikrát. Minulý týden však žádné video nepřidal. Proč? Dostal sedmidenní zákaz na platformu cokoliv přidávat. Bylo za tím dva roky staré video, na námitky mu nikdo nereagoval.
  12:30

Vliv obsahu sociálních sítí na společnost se řeší čím dál tím víc. Část jich je tak cenzurovaná, jednotlivé sítě obsah mažou. Třeba takový, který nabádá k sebepoškozování, sebevraždám a dalším aktivitám, které můžou jedince, obzvlášť děti, ohrožovat na životě.

Problém však nastává ve chvíli, kdy je banovací systém zautomatizovaný a tresty rozdává buď robot nebo někdo, kdo nemluví jazykem daného influencera. Takovým případem je i český youtuber Rady, který nedávno dostal sedmidenní zákaz postování na YouTube za video, které sdílel dva roky zpátky.

Zabanované video Radyho zmiňovalo challenge, která v době covidu létala po všech sociálních sítích. Jednalo se o pokládání jazyku na záchodové prkýnko. Ve videu Rady lidem říkal, že není dobrý nápad obětovat své zdraví kvůli lajkům a imaginárním sledujícím. I přes to, že video bylo varovné, dostal ban a nepomohlo ani odvolání, které bylo zamítnuto během zhruba deseti minut. Nelogičnost banu podtrhlo i to, jak Rady dodává, že další videa se zmíněnou challengí na YouTube dodnes jsou.

Podle Radyho sociální sítě mnohdy neřeší seriózní problémy a místo toho zakazují obsah neškodným lidem. „Je to pro mě, jako bych z ničeho nic nemohl do práce,“ zmínil ve svém videu. Během sedmidenního zákazu měl naplánováno mnoho videí, která nemohl vydat a nyní již nejsou tak aktuální.

„Je možné, že vše, co jsem vybudoval třeba během svou let zmizí, s tím, jaké YouTube nastavuje podmínky,“ nechal se slyšet.

Ban není výjimkou ani na Instagramu, kde to kolikrát vede až k úplnému smazání profilu. Stačí k tomu jen pár nahlášení od jiných uživatelů sítě. Zdárným případem je třeba Sugar Denny, které profil na Instagramu smazali již několikrát.