Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác

rapper Semspoko | foto: Instagram.com/semspoko.wav

Tragicky zemřel mladý český rapper. Příčina úmrtí není jasná, pravděpodobně souvisí s drogami

O víkendu zemřel mladý rapper Patrik Divácký, který si říkal Semspoko. Příčina úmrtí není jasná, s největší pravděpodobností souvisí s drogami nebo prášky na předpis. Nikdy se totiž experimenty s nimi netajil. Fanoušky získal především díky smutných skladbám, se kterými se mohli dospívající ztotožnit.
  6:00

České rapové fanoušky zasáhla nedávno tragická zpráva. Na sociálních sítích se před pár dny začaly šířit informace o tom, že mladý undergroundový rapper Semspoko, vlastním jménem Patrik Divácký, zemřel. Příčina úmrtí není známá, s největší pravděpodobností souvisí s drogami.

Divácký se nikdy netajil svými psychickými problémy. Odkazoval na ně nejen ve skladbách, mluvil o nich také na sociálních sítích. S fanoušky sdílel, že má úzkosti, bipolární poruchu, deprese a že ho trápí panické ataky a epileptické záchvaty, které si údajně přivodil tím, že ze dne na den vysadil léky na uklidnění. Prášky a drogy byly tématem, kterému se v hudbě často věnoval. Nebral je však pravidelně, snažil se abstinovat a fanoušci tak mohli pozorovat v přímém přenosu postupné zlepšení jeho psychického i fyzického stavu. Navíc před jejich účinky dlouhodobě varoval, právě kvůli tomu, že si jejich vysazením způsobil epileptické záchvaty.

Semspoko byl reprezentantem nové vlny rapperů, kteří se hudebně profilují především tím, že jsou smutní a ublížil jim svět, ve kterém žijí. Nejčastěji mluví o alkoholu, drogách, prášcích na uklidnění, marihuaně, která by rozhodně měla být legalizovaná a jiných návykových látkách. Vděčným tématem jsou také ženy, které jim v minulosti ublížily, ať už se jedná o matky nebo první lásky. Vadí jim také školní systém, nechtějí chodit do práce a jejich sen je živit se hudbou. Hudební podkres je u nich většinou kytarový a ač text může být pozitivní, díky beatům skladby zní v podstatě stejně.

@tvuj_dealer.cz big s/o

21. listopadu 2023 v 17:59, příspěvek archivován: 3. ledna 2024 v 11:22

I přes to si Divácký našel velmi brzo mnoho fanoušků, především mezi dospívajícími, kteří se s jeho texty mohli ztotožnit. Na Instagramu ho v současné době sleduje téměř 20 tisíc uživatelů a všichni se těšili na novou hudbu, kterou vytvoří. Na sítích se však před prá dny začaly objevovat zprávy o tom, že zemřel. K úmrtí mělo dojít v noci o víkendu. Právě kvůli experimentům s drogami a různými léky jsou fanoušci přesvědčení, že smrt souvisí s návykovými látkami. Je však otázkou, zda byla nešťastnou náhodou nebo plánovaná.

Mnozí také vidí jistou paralelu s americkým rapperem Lil Peepem, který tragicky zemřel v listopadu roku 2017 na předávkování xanaxem a fentanylem. Jeho smrt tehdy zasáhla statisíce posluchačů po celém světě. Lil Peep byl navíc ten, kdo odstartoval vlnu „emo“ rapu, do které spadá i Divácký. Nepodobali se jen hudebně, ale také fyzicky. Témata skladeb jsou navíc v podstatě totožná a tak i Diváckého někteří označují jako „českého Lil Peepa.“