Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

Pavel Novotný a jeho soupeř Zdeněk Godla na tiskovce Red Face | foto: Pavel Dvořák/Tilen Vajt

Turnaj ve fackované, kde bude i Novotný a Godla, se blíží. Je to nebezpečná zábava, hrozí následky

Organizace Red Face se chystá uspořádat první turnaj ve fackované. Podle pravidel je povoleno pět úderů a ochranné pomůcky. Je však velmi pravděpodobné, že dojde k četným zraněním. Po silných fackách totiž zápasník může ochrnout, krvácet do mozku, dokonce ale i zemřít.
  18:30

Nově vzniklá organizace Red Face se zabývá v Česku poměrně neobvyklou disciplínou. Soupeři se totiž navzájem fackují. Ovšem ne jen tak kamarádsky, ale co největší možnou silou. Tento sport je velmi populární v Rusku a v USA. V USA je navíc nově takzvaná „fackovaná“ zařazena do největší organizace bojových sporů UFC. Tento sport je ale daleko nebezpečnější než některé bojové sporty. Dost často jsou totiž pravidla nastavena tak, že se dva soupeři střídavě fackují, dokud jeden z nich jednoduše neodpadne, případně se nevzdá.

Sport však má stanovená pravidla. Zápasníci jsou sice většinou náhodně vylosováni, ovšem musí mít stejnou váhovou kategorii. Pokud by se totiž například utkal šedesátikilový zápasník se stokilovým zápasníkem, následky by byly ještě fatálnější. Před zápasem samozřejmě musí zápasníci podepsat souhlas s tím, že do boje jdou dobrovolně a na vlastní riziko. Jsou povolené také ochranné pomůcky, které mají za úkol alespoň trochu zamezit možným zraněním.

Před zápasem má každý ze zápasníků možnost namazat si tvář vazelínou. To se dělá proto, že kůže je velmi citlivá a snadno se při tvrdém nárazu otevře. Naopak když je pokožka vlhčí, stává se tak daleko pružnější a nemusí jednoduše prasknout. Kvůli tomu si také zápasníci často posypou ruce magnesiem, které díky své konzistenci zmírní vzniklé tření kůže o kůži. Tření přitom proběhne pouze ve zlomku vteřiny. Jako další z ochranných věcí je chránič na zuby.

Chránič není povinný, ale i tak ho většina zápasníků s vděkem používá. Když se vám totiž soupeř snaží dát facku, je nejlepší, stejně jakou při normálním úderu, mít skousnutou čelist. Údery jsou totiž tolik silné, že čelist může sklapnout a silou nárazu se může zub dokonce vyrazit. Pokud navíc čelist není sevřená, při dostatečném úderu je možné čelist zlomit, nebo vykloubit. Když má však člověk v puse chránič, zakousne se do něj a ten ho chrání před podobnými situacemi, není to však stoprocentní záruka.

Další věc, kterou zápasníci ve fackované používají, je vata a špunty do uší. Ty zabraňují potencionálnímu prasknutí ušních bubínků. Většina úderů je sice mířená na tvář a bradu, muže se ale také stát to, že se zápasník v rychlosti špatně trefí, nebo se jeho soupeř pohne a celá rána dlaní tak dopadne přímo na ucho.

Tlak, který vyvolá úder je tak silný, že může jednoduše protrhnout bubínek, který se v uchu nachází. Ovšem pokud je ušní dírka předem vyplněná, tlak přes ušní výplň neprojde a prasknutí ušních bubínků tak nehrozí. Může se také stát to, že úder je natolik silný, až výplň z ucha nebo také zubní chránič vypadnou. Zápasník má však právo si ochranné pomůcky znovu nasadit.

Pravidla celého zápasu jsou individuální. Většinou to ale bývá tak, že rozhodčí, který na celý duel pečlivě dohlíží, hodí mincí a vítězná strana má výhodu prvního úderu. Obvykle má zápasník, který schytává první ránu ruce na stole, nebo je zapřený. Jsou však také případy, kdy musí mít ruce za zády a držet v nich tyč. To se dělá právě kvůli knockoutům, které jsou v tomto sportu v podstatě běžné.

Je to spíše jen pro potěšení diváků, kteří zápasy sledují. Pokud je totiž zápasník knockoutován, jde rovnou k zemi. Běžný průběh tohoto typu zápasení je však mírnější v tom, že za každým zápasníkem stojí v pozoru několik lidí, kteří v případě knockoutu zasaženého zachytí a zabrání tak zbytečnému pádu. Během celého zápasu je navíc také přítomný tým zdravotníků, který je připravený okamžitě zasáhnout v případě vážného úrazu.

Zápasník, který je zasažený fackou, má následně 30 sekund na to, aby se vzpamatoval a rozhodl se, zda chce pokračovat. Často si také zápasníci přičichnou k lahvičce čpavku, který je má probrat z dezorientace a udržet déle při vědomí. Co se týče počtu povolených ran, vždycky záleží na předem stanovených pravidlech. V zápasech, které jsou nastaveny tak, že vítěz bere celou výhru, mají většinou stanovený limit úderů pouze na tři.

Pokud oba zápasníci ustojí všechny tři kola, výhru si rozdělí půl na půl. V RedFace je tomu však jinak. Promotér organizace Michal Kavalčík oznámil, že základní stanovený limit je pět úderů pro oba zápasníky. Rozhodčí má poté plné právo přidat takzvaný „extraround“, přičemž dovolí pokračovat jedním i více údery.

Zranění způsobená údery

Co se týče možných zranění, sport jich zahrnuje hned několik. „Každá facka způsobí minimálně poškození měkkých tkání včetně nervů. Poškození krční páteře bude také časté a pokud je síla větší, může dojít k poškození zubů, frakturám čelisti a lebky,“ vysvětlil lékař Zoltán Paluch s tím, že z nervů bude nejčastěji poškozený lícní nerv. „To se projeví například tím, že se člověk dlouho neusměje a nebo třeba nemusí dovírat oční víčko, což může vést k vyschnutí oka. Pokud dojde k poranění cévy v mozku, máme tu krvácení do mozku a dotyčný může lehce ochrnout a dokonce i zemřít, to i v odstupu několika hodin až dní po úderu,“ dodal Paluch.

Zápasníci navíc nemají možnost nijak se proti úderu bránit. Jsou proto vystavováni plné síle úderu. „Každý úder se přenáší mechanickou silou na mozek a zničí miliony neuronů a jejich spojení. Některá z nich jsou důležitá a některá důležitější. Podle toho se odvíjí rozsah poškození. Poraněný člověk totiž může zapomenout na své zážitky, ale třeba i na jméno své matky. Následky mohou být fatální a vést k poruchám motoriky, osobnosti a chování, nebo k neschopnosti si zapamatovat nové věci,“ dovysvětlil možná rizika Paluch.

Pokud by se tedy zápasníci chtěli co nejvíce ochránit proti možným zraněním, museli by předem na vyšetření, aby zjistili, zda se mohou zápasu vůbec zúčastnit. Většina ale lékařské prohlídky vynechá a následně dochází k mnohočetným úrazům.